Sonbahar Grip ve Benzeri Hastalıkları Beraberinde Getiriyor

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2023/07/26 12:16 •

Hastalık vücuda girdikten sonra sadece insanı fiziksel olarak rahatsız etmekle kalmıyor, kişinin yaşam potansiyelinde zihinsel fonksiyonlarını da oldukça fazla etkiliyor.

Sonbahar Grip ve Benzeri Hastalıkları Beraberinde Getiriyor

Sonbahar mevsimi ile havalar yavaş yavaş soğumaya başladı. İnsan vücudu ısı değişimlerine hemen uyum sağlayamıyor.
Bu durum, vücudun strese girmesine ve savunma sisteminin zayıflamasına neden oluyor.
Hem kolay bulaşması hem de vücudun hassaslaşması özellikle sonbahar kış döneminde görülen gribal salgınlara yakalamayı da kolaylaştırır.
Sonbaharda sıklığı artan enfeksiyon hastalıkları soğuk algınlığı, nezle, grip (influenza), tonsillit (bademcik iltihabı), farenjit (boğaz iltihabı), larenjit (ses telleri bölgesi olan larenksin iltihabı), sinüzit, otitis media (orta kulak iltihabı ) bronşit ve pnomoni (Zatürre) dir.
Virüslerle oluşan enfeksiyonlar antibiyotiğe ihtiyaç göstermeden iyileşirler. İstirahat, bol sıvı alımı, vitaminler, ağrı kesiciler ve halk arasında anti gripal adı ile bilinen dekonjestan antihistaminik ilaçlarla iyileşir.
Yalnızca gripte (influenza) özel virus ilaçları kullanılır. Basit enfeksiyonlarda belirtiler 2-3 günde hafifler ve geriler. Daha çok bakterilerle olan tonsillit, farenjit, sinüzit ve orta kulak iltihabı gibi enfeksiyonlarda ise antibiyotik gerekebilir. Bu nedenle doktora başvurmak lazımdır.
Temel prensip olarak 2-3 günde gerilemeyen belirtiler sözkonusu ise bir sağlık kuruluşuna başvurulması önerilir.
Özellikle grip (İnfluenza) ve bakteriyel enfeksiyonlarlar tedavi edilmezse enfeksiyonların ilerlemesi sonucu ölüme kadar giden komplikasyonlara yol açabilirler.
Bu enfeksiyonlar için çocuklar, yaşlılar ve şeker hastalığı , astım. KOAH gibi kronik hastalığı olanlar diğer risk grubunu oluştururlar.
Erişkinlerde ise vücudu dirençsiz kılan aşırı yorgunluk, stres, beslenme düzensizliği, soğuğa maruz kalma gibi durumlarda hastalık görülme sıklığı artar. Grip bu hastalıklar içerisinde aşı ile korunulabilen en önemli hastalıktır. Hastalığın toplumda yayılmasını önlemek ve risk grubu olarak adlandırılan insanları korumak için her yıl grip aşısı yapılması önerilmektedir.

Bağışıklığı Güçlü Tutmak Hastalıklardan Korunmanın En Kolay Yolu

Hastalık vücuda girdikten sonra sadece insanı fiziksel olarak rahatsız etmekle kalmıyor, kişinin yaşam potansiyelinde zihinsel fonksiyonlarını da oldukça fazla etkiliyor. Okul ve iş potansiyelini azaltıyor, algılama ve enerjiyi düşürüyor dolayısıyla hayat akışında bir çok işiniz aksıyor. Dolayısıyla hastalanmadan önlem almak her zaman daha konforlu ve daha kolay olur. Bol su tüketmek, sebze ve meyvelerce zengin beslenmek, düzenli spor yapmak ve hazır gıdalardan uzak durmak gerekir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?