Sosyal Ağ Ortamında Dışlanmaktan Korkuyor musunuz?

Yayın Tarihi : 2016/02/06 11:15 • Güncelleme Tarihi : 2022/01/23 12:32 •

Kişilerde gözlenen yeni korku sosyal ağ ortamında dışlanma korkusu tam da bu topluluklarda var olamayacağını veya varlığını sürdürememe korkusuna kapılan kişiler için geliştirilmiş bir terimdir.

Sosyal Ağ Ortamında Dışlanmaktan Korkuyor musunuz?

Sosyal yaşamın çoğunluğu artık sosyal ağ üzerinde oluyor. Bu durumda oluşturulan sosyal topluluklar da sosyal ağ içerisinde çoğalıyor. Kişilerde gözlenen yeni korku sosyal ağ ortamında dışlanma korkusu tam da bu topluluklarda var olamayacağını veya varlığını sürdürememe korkusuna kapılan kişiler için geliştirilmiş bir terimdir. Diğer sosyal anksiyeteler gibi bu durumda kişiyi oldukça yormaktadır. Uygun şekilde tedavi edilmelidir. 

İnsan ve Sosyallik

‘İnsan sosyal bir varlıktır’ sözünü duymuşsunuzdur. Bu, içsel bir olgudur. Çünkü yaşamını devam ettirebilmek için çok farklı ihtiyaçlar hasıl olur. Bu ihtiyaçların tamamını kişinin kendi karşılaması neredeyse imkansızdır. İşte bu sebeple sosyallik, hayatı kolaylaştıran bir olgudur. Ayrıca insan, ait olmak ister. Bir kuruma, bir topluluğa, bir aileye, sevilmeye… Bu gibi ihtiyaçların da, gıda gibi, barınmak gibi, giyinmek gibi temel ihtiyaçlar olduğu yadsınamaz bir gerçektir. Bu sebeplerle sosyal yaşam sanıldığından çok daha önemlidir. 

Sosyallik artık teknoloji ile birleşti. Ancak bu haliyle bile temel olduğu gerçeği ortadadır. Artık alışverişler online yapılıyor, arkadaşlıklar online devam ediyor. Yani aidiyet duygusu bile artık bu şekilde tatmin ediliyor. Sosyal ağlar önemini işte buradan alıyor. 

Sosyal ağlarda kabul görmek, tıpkı fiziksel olarak gruplarda bulunmakla aynı etkiyi yapıyor vücutta. Yani arkadaşlarınızın sizden habersiz bir grup kurduklarını oradan haberleştiklerini öğrendiğinizde, tıpkı okulda, işte dışlanmışsınız gibi bir algı yaratıyor beyinde ve artık o arkadaşların içinde istenmiyormuşsunuz gibi algıyı ortaya koyuyor. 

Bunun tam tersi olarak insanların sizi takip etmesi, yorum yapması, gruplara dahil etmesi, özelden mesaj atması…. insana kendini değerli hissettiriyor ve bununla mutluluk hormonu salgılanabiliyor. 

Ancak bu etkilenme haddi aşıyor ve günlük hayatınızı çok fazla etkiliyorsa, en kısa zamanda uzaklaşmanız gerekmektedir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?