Sperm Testi (Spermiogram) ve Kruger Yöntemi Nedir?

Yayın Tarihi : 2017/11/23 13:32 • Güncelleme Tarihi : 2022/12/21 11:55 •

Sperm (semen)  değerlendirmesinde Kruger yöntemi özellikle spermdeki morfoloji (şekil) bozukluklarını araştıran mikroskobik bir değerlendirme yöntemidir.

Sperm Testi (Spermiogram) ve Kruger Yöntemi Nedir?

Sperm (semen) değerlendirmesinde Kruger yöntemi özellikle spermdeki morfoloji (şekil) bozukluklarını araştıran mikroskobik bir değerlendirme yöntemidir.
Günümüzde sperm analizi yapan tüm ciddi laboratuvarlarda bu yöntem kullanılmaktadır. Bu yöntemde; özel bir boyama sonrası sperm şekil (morfoloji) özellikleri incelenir.
Sonuç olarak sperm (semen) örneğinin fertilite (doğurganlık) kapasitesi belirlenir.

Sperm Kalitesi Nedir?

Bir bebeğin anne rahminde oluşabilmesi için sperm ve yumurtanın birleşmesi gereklidir.

Yumurta, anne vücudunda, büyük boyutta, sabit ve bir tanesinin aktif olduğu bir oluşumdur. Sperm ise; küçük, bir seferde binlerce sentezelenebilen, hareketli yapılardır. Dolayısıyla, erkek sperminin yumurtayı dölleyebilecek yeterlilikte olması gerekir.

Bu yeterlilikten kasıt, ilk olarak pen*s ve rahim içinde doğru bir şekilde ilerleyebilmesi ve yumurtayı bularak temas edebilmesi ile başlar. Yani eğer erkekteki spermler yeterince hareketli değillerse yeterince hızlı ve hareketli olamaz, yumurtayı bulamaz ve döllenme işlemi gerçekleşmez.

Sperm yumurtayı bulduğunda, akrozom adı verilen spermin baş kısmının yumurtanın içeriğini eritmesi ve içeriye girmesini sağlayan yapı vardır. Bu sayede hem en kaliteli sperm (en hızlı olan) yumurtayı döllemek için giriş kapısını açmış olur. Hem de akrozomun salgıladığı kimyasal sayesinde yumurtaya başka spermlerin girmesi engellenir. Bu sayede yumurta tek bir sperm tarafından döllenmiş olur. Yani sağlıklı gebelik oluşması için, spermin akrozomu da işlevsel olmalıdır.

Diğer yandan sadece yumurtayı bulup temas etmek yetmez. Bu spermin değerler bakımından da yeterli olması gerekir. Çünkü kromozom sayısı bakımından veya genetik özellikler bakımından zayıf olan spermleri yumurta, hücre olarak kabul etmez ve dölleme yetkisini bu sperme vermez. Yani gebelik oluşamaz. Bu sebeple spermin yeterli kromozom sayısında (23), organel olarak kendini tamamlamış olması gerekir.

İşte spermin bu yeterliliklerine bakmak için Kruger testleri uygulanır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
n************ :

Merhaba bu konuda utanıyorum hatta psikolojim bozuldu sperm testim sıfır çıktı çaresi var mı?


Cevap:

Bir takım ilave tahlillere de gerek olabilir.Üroloji dpktoruna danışmalısınız.Mağızdaninizi bozmayın

?