Su Çiçeği (Varisella zoster) Nedir?

Yayın Tarihi : 2015/05/19 08:02 • Güncelleme Tarihi : 2022/11/10 13:02 •

 Suçiçeği  (varisella),  varicella zoster virüsünün neden olduğu, vücutta kaşıntılı ve kırmızı renkte döküntüler, yorgunluk ve ateş ile belirti veren  son derece bulaşıcı bir hastalıktır.

Su Çiçeği (Varisella zoster) Nedir?

Su Çiçeği Nedir?

Suçiçeği  (varisella),  varicella zoster isimli  virüsünün yol açtığı, vücutta kaşıntılı, kırmızı rekte olan döküntüler, halsizlik, yorgunluk ve ateş ile kendini gösteren ileri derece bulaşıcı bir hastalıktır. 
Suçiçeği döküntüleri hastalığa yakalanan kişide genellikle ilk olarak gövde ve yüzde ortaya çıkar. Su çiçeği hafif ve iyi seyreden bir hastalık olup özellikle çocuk yaşlarda geçirildiğinde ciddi sorunlara yol açmaz. 
Genellikle çocukluk çağında ortaya çıkan suçiçeği, çok yaygın görülmekle birlikte ağır belirtilere yol açmayan vi­rüs kökenli bir bulaşıcı hastalıktır.
Ti­pik döküntüler, deride içi sıvı dolu ka­barcıklardan oluşur. Çok bulaşıcı olan bu hastalığa hafif  belirtiler de katılabilir.
 Hastalık suçiçeği virüsüyle yüklü tükürük damlacıklarının ağızdan solu­num yollarına alınması sonucu bulaşır. Vücuda giren suçiçeği virüsü henüz bi­linmeyen dokulara yuvalanarak çoğalır. Suçiçeği en çok 2-8 yaşlan arasındaki çocuklarda görülen bir hastalıktır. Ama yaşamın her evresinde cinsiyet ve ırka bağlı olmaksızın ortaya çıkabilir.

Su Çiçeği Kuluçka Süresi Nedir?


Bulaşma ve ilk belirtiler arasında geçen kuluçka süresi 2-3 haftada tamamlanır. Ortaya çıkan döküntüler 24-36 saatte, makûl denen ve deride kabartı yapmayan noktalar halindeki lekelerden, içi sı­vı dolu kabarcıklara dönüşür. Kabarcık­ların çevresinde halka biçiminde belir­gin  kızarıklıklar görülür.

Su Çiçeği Tedavisi Nedir?


Suçiçeği tedavisi virusu yok etme amaçlı değil hastalığın yol açtığı belirtileri azaltmaya yöneliktir.Özellikle son yıllarda koruyucu olarak suçiçeği aşısı daha sık kullanılır olmuştur.

  

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?