Testis Torsiyonu Tanısı Nasıl Konur?

Yayın Tarihi : 2017/06/23 00:43 • Güncelleme Tarihi : 2024/01/10 11:00 •

Testis torsiyonu; testisin kendi etrafında dönmesi sonucu, kan dolaşımının sağlanamamasıdır.

Testis Torsiyonu Tanısı Nasıl Konur?

Testis torsiyonu; testisin kendi etrafında dönmesi sonucu, kan dolaşımının sağlanamamasıdır. Tanının ilk aşaması; fiziksel muayenedir. Dopler ultrasonografi kesin tanı için önemlidir. Başvuru da gecikilmiş ise; testis sintigrafisi uygulaması gerekli olur.

Testis Nasıl Bir Organdır?

Testis; erkeklerde hem cinsel hem de idrar çıkışını sağlayan, dış görüntüsünde belli ancak dışarıya açık olmayan, yani deri örtüsüyle kaplanan bir organdır. Bu organın ucuna kadar kan damarları vardır. Bu kan damarları sayesinde organın beslenmesi ve cinsel fonksiyonunun sağlanması ortaya çıkar. Bunun haricinde idrar torbasına bağlı bir idrar kanalına da sahiptir. Bu kanal, idrarın sperme temas etmeden vücuttan atılmasına sebep olur. Çünkü idrar ve spermin temasta bulunması, spermin asitle ölmesine yol açar. pen*ste olan bir diğer kan*l da, yine idrar torbası gibi dışarı açılan, meni çıkış kanalıdır. pen*s cinsel aktivite neticesinde kanlanır, yani pen*s damarlarına kan dolar. Bu kan pen*sin sertleşmesini ve dikleşmesini sağlar. Cinsel aktiflikle bu kanlanma, yerini meni akışına bırakır. Meni pen*sten aktığında da artık kanlanma ortadan kalkar ve pen*s yeniden yumuşayarak normal haline döner. İşte pen*sin rutin çalışması bu şekildedir. Bazen cinsellik esnasında kişinin yaşadığı hazla birlikte pozisyonuna hakim olamama durumu ortaya çıkar. Bu durumda pen*s kıvrılır ve kan akışı kesilmiş olur. Kanlanmanın yoğun olduğu bu anda böyle bir tıkanıklık, pen*ste testis torsiyonu denilen duruma sebep olur. Kısa süreli kangren gibi düşünülebilir.

Testis Torsiyonu Teşhis ve Tedavisi Nasıldır?

Testis torsiyonunda Maalesef müdahale yapılmadan iyileşme söz konusu değildir. Bu aşamada kişinin pen*sinde şişlik, ağrı, kızarıklık yani yangı dediğimiz belirtiler meydana geldiği için kişinin bunu fark etmemesi mümkün değildir. Kişinin bu süreçte hızlıca doktora başvurması gerekir kesinlikle kendiliğinden geçmesi beklenmemelidir. Doktor öncelikle ultrason görüntüsü ile duruma bakacak ve hastalığın aşamasına göre müdahale edecektir. Tedavide maksat, kan damarlarının kesintiye uğrayan kısmını onarmak ve kan akışının yeniden devam etmesini sağlamaktır. Tedavi süresinde cinsel ilişkinin yaşanmaması, rahat ve sıkmayan iç çamaşırı giyilmesi önerilmektedir. Tedavi bittiğinde ise kişi normal cinsel aktivitesine devam edebilmektedir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?