Testosteron Nedir? Erkeklerde Testosteron Nasıl Arttırılır?

Yayın Tarihi : 2018/08/12 10:46 • Güncelleme Tarihi : 2020/05/02 00:02 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun
Testosteron hormonu özellikle erkeklerin sıkça konuştuğu ve yüksekliği durumunda da gurur duydukları bir hormondur.
Testosteron hormonunun erkeklerin hayatındaki yeri ve erkeklerin testosteron hormonunu kanlarında nasıl arttırabileceğine dair yazımızın ilginizi çekeceğini umuyoruz.
Testosteron Nedir? Erkeklerde Testosteron Nasıl Arttırılır?

Testosteron Hormonu Nedir?

Testosteron hormonu özellikle erkeklerin sıkça konuştuğu ve yüksekliği durumunda da gurur duydukları bir hormondur.
Testosteron erkeklik hormonu olarak da bilinir. Ancak her iki cins içinde önem taşıyan bir hormondur. Ancak erkekler için önemi daha fazladır. Erkekler de  sperm üretimi, sakalların çıkması. Sesin kalınlaşması, kasların gücü, kemiklerin sertliği gibi erkeklerin önem verdiği bir çok özellik testosteron hormonu sayesinde gelişir.
Kadınlar da kas-kemik yapıları ile cinsel yaşamları ve istekleri için testosterona ihtiyaç duyarlar.         
Testosteron hormonu seviyesi yaş ilerledikçe azalır.
Testosteron yalnız ilişki gücümüzü değil, iş hayatımızı ve sosyal yaşamımızı da etkiler.
Testosteron seviyesi yüksek olan kişiler yarışmaya ve risk almaya daha yatkındırlar,yaratıcılık güçleri fazladır.İş hayatında daha başarılı olabilirler.
Yeni projelere başlamaya, yeni ilişkiler kurmaya daha gayretlidir.Testosteron hormonu ani sinirlenmeler veya hırslanmaların da tetikleyicisi olabilir.Bu kadar hayati önemi olan testosteron hormonu azalınca ise hayatımızda yine önemli farklılıklar ortaya çıkar.

Testosteron Hormonu Normal Değerleri Nedir?

Kanda testosteron normal değerlerini inceleyelim:

Testosteron hormonu normal değeri i 300 -1180 ng/dl’dir. Normal değer referans aralıklarının altında olan yani 300 ng/dl nin altında olan testosteron değerleri düşüklük olarak nitelenir.

Testosteron Düşüklüğü Nedir?

Testosteron seviyesi düşen kişilerde vücuttaki kas  oranı azalıp yerini yağa bırakır.Beraberinde kilo almak kolaylaşır.Göbeklenme olur.
Cinsel istekte azalma başlar. Hayattan beklentiler azaldığı gibi genel bir isteksizlik ortaya çıkar.Spor yapmak,yoğun çalışma gibi fiziksel aktivite isteyen faaliyetlere katılma oranı düşer.Yeni projelere başlama,yaratıcılık gibi özellikler de ise önemli azalmalar gerçekleşir.Klinik olarak kanda 300 ng/dl nin altında olan testosteron değerleri, testosteron düşüklüğü olarak belirlenir.

Testosteron Düşüklüğü Belirtileri:

Cinsel arzuda düşüklük,
İktidarsızlık,
Konsantrasyon zorluğu, konsantre olamamak,
Göbek çevresinin büyümesi, obezite,
Kolesterol ve trigliserit değerlerinin artması,
Şeker hastalığına meğil olması,
Halsizlik ve çabuk yorulma,
Sperm kalitesinde bozukluk, sperm sayısında azalma,
Normal olmayan ruh hali, çökkünlük,
Asabi bir kişilik hali,

Testesteron Hormonu Nasıl Arttılır ve Yükseltilir?

Testosteron hormonunu yükseltmek ve kanda düzeyini arttırmak isteyen erkeklere önerilerimizi sıralayalım:

1.Düzenli egzersiz mutlaka yapılmalıdır.Egzersizin testosteron seviyesini yükselttiğine dair bilimsel çalışmalar da vardır.
Günde en az 30 dakika spor yapmak vücudumuzdaki kas kütlesinin yerini yağın almasına engel olacaktır.
Burada önemli olan nokta egzersizin sadece yürüyüş ile sınırlı olmamasıdır.
Kas kütlesindeki azalmaya da engel olmak için kas güçlendirici egzersizlerin de ihmal edilmemesi gereklidir.

2.Sigara ve alkolden kullanımı da testosteron hormonunda düşmeye neden olmaktadır.Bu nedenle elimizden geldiğince sigara ve alkol tüketimini frenlemeliyiz.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
B************** :

36 yasinda erkegim. Total testosteron 275.9 nd/dL cikti.nRef araligi 249-836.nnBiraz dusuk oldugunu dusunuyorum.nSizin yorumunuz nedir?


Cevap:

Bizlere sorduğunuz tahlilleri inceledik, Tahlil sonuçlarınız normal.Herhangi bir problem veya sorun görülmüyor tahlil sonucunuzda.

b****** :

Merhaba. Ben 21.9 yaşındayım nerdeyse 22 oldum. yukarda sakal oluşumunu testesterona bağlı olduğunu söylemişsiniz. Ben spor yapıyorum protein ile besleniyorum ama sakallarım hala tam çıkmadı. bunun sebebi ne olabilir? ses konusunda da yeterince kalın değil. testesteronla mı alakalı bir durum bu?


Cevap:

Bu durumda en iyisi bir endokrinoloji uzmanına başvurunuz. Gerek görürse hormon tahlilleri de yaptıracak ve muayene sonrası durumunuz hakkında detaylı bilgi verecektir.

e******** :

merhaba,ben 45 yaşında bir erkeğim.cinsel istekte azalma,gece terlemesi,uyku kalitesinde düşme vs..gibi nedenlerden dolayı testosteron düşüklüğü şüphesiyle üroloji polikliniğine başvurdum.tahlilde total testosteron 2.88 çıktı.doktorum normal olduğunu söyleyip tedavi vermedi.min değer 3.50 değil mi?


Cevap:

Tahlil.com da tahlil sonuçlarınızın uzmanlarımızca sağlıklı bir şekilde yorumlanması için tahlillerinizin sonuç raporunda belirtilen normal değerlerini de yazmalısınız.
Bu konuda sitemizde bir çok uyarıda bulunup okurlarımızı bilgilendik.
Sonuç raporunudaki değerleri kontrol edip bize yazınız, laboratuvara göre değerler farklılık gösterebilir.
Aşağıda konuya dair uyarılarımızı gözden geçirmenizde yarar var.



j**** :

5 aydır Virigen Testocaps kullanıyorum.İlk ay SUSTANON 250 AMPUL ile birlikte aldım 2,33 den 4,85 çıktı total testeron.Sonrası 2 ay daha devam ettim bu küre 2,25 düştü.İğneyi kesip PHARMATON le birlikte 2 aydır Virigen devam ediyorum.cuma günü dr a gitcem tekrar.ilaçlara inancım kalmadı.


Cevap:

Sanıyoruz bu ilaçlara kendiniz karar verdiniz.. Doktora gitmenizde fayda vardır..

?