Tifüs Nedir?

Yayın Tarihi : 2017/09/07 14:22 • Güncelleme Tarihi : 2023/05/03 13:45 •

Tifüs, Rickettsia bakterisinin etken olduğu bulaşıcı hastalıktır.

Tifüs Nedir?

Tifüs, Rickettsia bakterisinin etken olduğu bulaşıcı hastalıktır. Neden olan etken bakteriler hücre içinde yaşama özelliği gösterirler, hücre dışında uzun süre canlı kalamazlar.
Günümüzde nadir olarak görülen bir hastalıktır.
Hastalık; akut tifüslü insanların kanını emerek enfekte olan insan bitinin enfeksiyonu diğer insanlara taşımasıyla bulaşır.
Enfekte bit, diğer insanlardan kan emerek beslenirken rickettsiaları cilt üzerinde bırakır.
Bu kişiler saçlarını ovalarken, rickettsiaları ya da bit parçacıklarını bitin ısırdığı yerin içine sokarak enfekte olurlar.
Herhangi bir hayvan kaynağı yoktur.
Belirtilerin başlangıcı değişkendir ancak daha çok ani başlar ve ilk belirtiler; baş ağrısı, titreme, yüksek ateş, takatsizlik, öksürme ve şiddetli kas ağrısıdır. 5-6 gün sonra, ilk önce vücudun üst bölümünde başlayan ve daha sonra yüz, avuç içi ve ayak tabanı hariç vücudun her yerine sıçrayan maküler cilt kabarıkları (koyu benekler) görülür.
Özel tedavi uygulanmazsa, vaka ölüm oranı % 40'lara çıkabilir. Bitle bulaşan tifüs, salgına neden olan tek rickettsia hastalığıdır.Hastalık tedavisiz bırakıldığında ölümcül olabilir.
Tanısı mikrobiyoloji laboratuvarlarında yapılan spesifik tahliller ile koyulmaktadır.Enfeksiyon hastalıkları uzmanı doktorlar tarafından tedavi ve takipler yapılmalıdır.Tedavide  antibiyotikler kullanılmaktadır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?