Tırnakları Güçlendirmek İçin Ne Yapmalı?

Yayın Tarihi : 2016/03/24 15:55 • Güncelleme Tarihi : 2023/09/08 10:19 •

Tırnak;  keratin yapıda, parmak uçlarındaki doku almaçlarını korumak, parmaklara direnç oluşturmak üzere tasarlanmış yapılardır. Bu tabaka dış ortamdan etkilenir.

Tırnakları Güçlendirmek İçin Ne Yapmalı?

Tırnak; epidermis tabakasının farklılaşması ile meydana gelen, keratin yapıda, parmak uçlarındaki doku almaçlarını korumak, parmaklara direnç oluşturmak üzere tasarlanmış yapılardır. Bu tabaka dış etkenlerden etkilenir. Tam sert olmaması; kesilebilir ve kırılabilir olması da tamamen bu sebepten kaynaklıdır. Bu sebeple tırnak bakımı önemli bir detaydır. Peki tırnak canlı mıdır? Tırnak, minerallerin bir araya gelmesiyle sert elastik yapısına sahip olur. Terleme gibi bir özellik göstermese de, mineralleri kullanması onun canlıya yakın bir doku olduğunu ortaya koymaktadır. Tırnaklar yeterli mineralleri alamadığında çabuk kırılabiliyor. Tırnaklarında çabuk kırılma olan ve ince tırnak yapısına sahip insanların yapabilecekleri basit yöntemler vardır.

Tırnak Yapısı Neden Bozulur?

Tırnak sert elastik yapıdadır. Yani bir miktar basınca ve çekmeye dayanabilir ancak bunun aşırısı tırnaklara zarar verebilir. Aynı şekilde aside maruz kalan, kimyasallarla çok fazla ilgilenen kişilerde tırnak yapıları çok daha hassaslaşmıştır. Normal tırnaklardan çok daha ince bir yapıya sahip olan tırnaklar kolayca zarar görebilir.

Diğer yandan eksik beslenmelerde, az besinli diyetlerde mineral alımının azaldığını, bu sebeple tırnaklarda beyaz lekeler meydana geldiğini biliyoruz. Bu durum genelde çinko eksikliğinden meydana gelse de, tırnağın ihtiyaç duyduğu diğer minerallerin eksikliğinden de bahsedebiliriz. Dolayısıyla tırnak bakımı için herşeyden önce düzenli beslenmek ve vitamin ve mineralleri doğru şekilde almak gerekir.

Tırnak Nasıl Güçlendirilir?

Tırnak bakımı dendiğinde sadece akla el tırnakları gelmemelidir. Ayak tırnakları el tırnaklarından daha kalın ve kuvvetlidir. Ayak tırnakları bakımı da özellikle yürüme sağlığı açısından oldukça önemlidir.

Tırnak bakımı yapılırken en önemli unsur tırnakların doğal yapısı bozulmamalıdır. Özellikle tırnağın tutunduğu parmak üzerindeki et uzantısı, tırnağın deriye birleştiği alanda kan damarına dış yüzeyden ulaşımı engeller ve hastalıklardan korur. Ancak bu dokuya zarar verir iter ve arada boşluk bırakırsanız bu tırnağınızın enfeksiyonlara açık hale geleceğine işarettir.

Elma sirkesi tırnak yapısını güçlendirmek için yarar sağlayacak doğal bir yöntemdir. İçinde magnezyum, kalsiyum, potasyum, demir gibi mineralleri bulunduran elma sirkesi tırnak sağlığına iyi gelir. Her gün tekrarlamanız gereken bir karışım olarak elma sirkesi ve suyu kullanabilirsiniz. Bir kasede eşit miktarda elma sirkesi ve suyu koyduktan sonra elleriniz bu karışımda 5 ila 10 dakika bekletin. 


 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?