Tokluk Kan Şekeri Testi Diyabet Tanısında Önemlidir

Yayın Tarihi : 2018/08/01 17:18 • Güncelleme Tarihi : 2018/08/01 17:18 •
Açlık kan şekeri normal olan  kişilerde, öğünlerden sonra ölçülen tokluk kan şekeri yüksek olabilir
Tokluk Kan Şekeri Testi Diyabet Tanısında Önemlidir

Açlık kan şekeri normal olan  kişilerde, öğünlerden sonra ölçülen tokluk kan şekeri yüksek olabilir. Bu duruma halk arasında gizli şeker adı da verilir. Tokluk kanşekeri, öğünlerden 2 saat sonra ölçülen kan şekeridir.
Uzmanlar, açlık kan şekeri normal değerlerde olanların en az bir kere de tokluk kan şekerlerini de ölçtürmelerini önermektedir.
Tokluk kan şekeri ,  ana öğünlerden iki saat sonra yapılan veya şeker yükleme testinde  (75 gr. karbonhidrat içeren glikoz alımı) ile elde edilen ölçümdür. Gün içinde açlık-tokluk kan şekerinin birlikte ölçülmesi çok daha bilgi vericidir. Şeker hastalığının erken döneminde hastalığın seyrini belirleyen tokluk kan şekeri değeridir. Sadece açlık kan şekeri ölçümü hastalarda, diyabetin teşhis edilmesini geciktirebilmektedir.
Diyabet teşhisi konmadan önce 15 yıl boyunca, açlık kan şekeri normalken,  tokluk kan şekerleri  yüksek olabilir. Bu konuda yapılmış çeşitli bilimsel araştırmalarda 40 yaş üstü bireylerin yaklaşık üçte birinde yapılan tahlillerde açlık kan şekeri değerinin normal olmasına rağmen tokluk kan şekeri değerlerinin ,  bu kişilerin şeker hastası oldukları yönünde bilgi verdiğini göstermiştir.
Dünya Sağlık Örgütü 45 yaş ve üzeri herkese  şeker yükleme testi yapılmasını  önermektedir. Sonuçların,  normal çıkması durumunda ise bu test her beş yılda bir tekrarlanmalıdır. Ailesinde şeker  hastası olanların ise 30 yaşından sonra her yıl şeker yükleme testi yaptırmaları gerekir. Şeker hastalarının hem açlık, hem de tokluk kan şekerlerini düzenli olarak takip etmeleri büyük önem taşımaktadır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
r****** :

Tokluk kan şekeri değeri (üst sınır) ne olmalıdır?


Cevap:

2 saatlik tokluk kan şekeri: 140 mg veyâ daha düşük olursa, normal olarak kabul edilir.140'ın üstü değerler ise risklidir.

?