Tokluk Kan Şekeri- Yemek Yedikten Sonra Kan Şekeri Neden Çok Önemlidir?

Yayın Tarihi : 2019/04/22 15:02 • Güncelleme Tarihi : 2019/04/22 15:02 • Yazar: Başak Pırıl Gökayaz
Tokluk kan şekeri. Oldukça önemli, değil mi? Diyabetik dil sürçmesinin dışında, diyabetli birkaç kişi aslında ne kadar önemli olduğunu biliyor. O zaman birkaç adım geri gidp önce tokluk kan şekerinin ne olduğundan başlayalım. Makalemizi okumaya devam edip tokluk kan şekeri hakkındaki her şeyi öğrenebilirsiniz.
Tokluk Kan Şekeri- Yemek Yedikten Sonra Kan Şekeri Neden Çok Önemlidir?

Yemekten sonra kan şekeri tokluk kan şekeri olarak adlandırılır. Tam tersine de, yani yemekten öncesine açlık kan şekeri denir.

Genellikle kan şekeri yemekten 10-15 dakika sonra yükselmeye başlar ve bir saat sonra zirveye ulaşır. Bununla birlikte, tüketilen yiyeceklerin türü gibi çeşitli faktörlere bağlı olduğundan bunlar tokluk kan şekerine dair genel bilgilerdir.

Diyabeti olmayanlar için kan şekeri, insülinin etkisi sonucu yedikten yaklaşık 1-2 saat sonra normal bir aralığa döner. Ayrıca kan şekeri seviyeleri, yemek yedikten hemen sonra insülin salındığından dolayı yükselmez.

HbA1c Üzerindeki Etkisi

Geçmişte, tokluk kan şekeri hak ettiği ilgiyi almadı ama neyse ki bu durum değişti. Çalışmalar, tokluk kan şekeri düzeylerinin HbA1c için önemli olduğunu göstermiştir, bu nedenle, yemekten sonra glikoz yükselmesi çok kısa olsa da, HbA1c'yi gün içerisinde arttırma potansiyeline sahiptir. Diyabetli olan çoğu kişi, kan şekerini daha sonraya veya bir sonraki öğüne kadar bırakmayıp yemekten önce kontrol ederler. O zamana kadar, kan şekeri yine normal sınırlar içindedir, bu arada, kan şekerindeki büyük bir artış tespit edilemeyebilir ve uzun bir süre boyunca yüksek kalabilir.Glikoz, yemekten sonra kontrol edilmediği sürece, büyük dalgalanmalar farkedilmeyebilir. Diğer çalışmalar, yemekten sonra glikozdaki keskin bir artışın, diyabetik retinopati gibi ortaya çıkan komplikasyonların oluşumunu etkileyebileceğini ortaya koydu. 

 Yüksek Tokluk Kan Şekeri Seviyeleri İle Nasıl Başa Çıkılır?

Tabii ki seviyelerinizi ilk önce yemekten en az 90 dakika sonra kontrol edin. Neden? O zamana kadar hızlı etkili analog insülin, en fazla etkiye ulaşmıştır (normal insülinin aksine, sadece etki etmesi daha uzun sürmez, aynı zamanda daha uzun da etki eder). Bu arada, mySugr uygulamasındaki kan şekeri hatırlatıcısı yemekten sonra glikozunuzu kontrol etmeniz için harika bir yoldur. Sonuçta, hiç kimsenin her şeyi hatırlaması beklenemez! Hatırlatıcıyı belli bir süreye ayarlamanız yeterlidir; otomatik olarak hatırlatılır. Tip 1 diyabetiniz varsa, kan şekeriniz yedikten en az 90 dakika sonra 5 ila 9 mmol / litre arasında olmalıdır (yetişkinlerde Tip 1 diyabet için NICE Guidance, 2016). Elbette doktorunuz kişisel ihtiyaçlarınıza ve sağlık durumunuza göre başka bir tokluk seviyesi önerebilir.

Hala çok yükilişkie, aşağıdakilere benzer nedenlere bakmalısınız:

  • ne tür yiyecekler yedim?
  • karbonhidratları doğru tükettim mi?
  • insülin-karbonhidrat oranım doğru mu?
  • ve enjeksiyon-yemek zaman aralığı doğru mu?

Enjeksiyon-Yemek Aralığı (IMI) ?

Kısaca, IMI (bolus öncesi de denir), yemek zamanı insülini (bolus) ile öğün arasındaki süreyi temsil eder. Bu süre ne kadar olmalıdır? Bu, bir doktora danıştıktan sonra verilmesi gereken bireysel bir karardır, çünkü herkes yemeğe ve insüline farklı tepki verir.

Daha uzun bir IMI'nin bazen gerçekten sıkıcı ve rahatsız edici olabileceğini inkar etmek mümkün değildir; dışarıda yemek yerken veya aniden bir şeyler atıştırmak istediğinizde her zaman gerçekçi olmaz.  Sonuçta, kimin bekleyecek vakti veya sabrı var ki? Ancak günümüzün hızlı etkili insülini (analog insülin) sayesinde, yemekten hemen önce veya hemen sonra enjekte etmenin mümkün olduğu kesindir. Bu, kan şekerinin yedikten sonra normal aralığına daha hızlı düşmesine yardımcı olabilir. Bununla birlikte, hızlı hareket eden insülin bile küçük bir IMI'ye uyma tavsiyesi ile birlikte gelir (tabii ki bu bireye ve aynı zamanda gıda türüne de bağlıdır).

Hemen enjekte edip yemek yemek mi?

Kulağa çok hoş geliyor, değil mi? Şahsen, böyle mükemmel bir insülini tercih ederdim. Beni yanlış anlamayın, hızlı etkili analog insülinle mutluyum ama daha hızlı bir etki isterdim; tatmin edici tokluk kan şekeri seviyelerine ulaşmak için en az 15 dakika IMI'ye ihtiyacım var. Enjekte edip insülin etkisinin hemen hissedilmesi harika olmaz mıydı?

Sanırım bazılarınız bu durumu biliyor: Açlıktan ölüyorsunuz ve porsiyonu büyük yemek sipariş ediyorsunuz. Yemekten önce insülin enjekte edersiniz, ancak daha sonra yemeğin sadece yarısını yedikten sonra doyarsınız. Karbonhidratların sadece yarısını yemişken, ancak insülinin tamamı yüklendi, işte şimdi başınız belada ! Merhaba hipo! Aç olup olmamanız hiç önemli değil, biraz daha karbonhidrat tüketmenin zamanı geldi! Normal şartlar altında bile, kan şekerleri yemek yedikten sonra daha hızlı normal seviyelere inse harika olmaz mıydı? Aceleci davranıp hata yaptım...

Kaynak: https://mysugr.com/postprandial-glucose-why-your-blood-sugar-is-so-important-after-eating/

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.




Bu Makale Uz.Dr. Cem Argun Tarafından Gözden Geçirilmiştir.

Yorumlar

Yorum
?