TORCH Nedir?

Yayın Tarihi : 2017/06/23 00:43 • Güncelleme Tarihi : 2023/08/15 13:21 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun

TORCH grubu testler, kanda çeşitli enfeksiyonların varlığını ölçen bir testler topluluğuna verilen genel isimdir. Bu yazımızda TORCH testleri hakkında genel bilgiler bulabilirsiniz.

TORCH Nedir?

TORCH testi,  kanda çeşitli enfeksiyonların varlığını ölçen bir testler topluluğuna verilen genel isimdir.
TORCH, bir grup kan testidir. Bu testler yenidoğanda birkaç farklı enfeksiyonu kontrol eder. TORCH'un tam formu toksoplazmoz, kızamıkçık sitomegalovirüs, herpes simpleksdir. Çoğunlukla gebelerde uygulanır.
Plasenta yoluyla; anneden bebeğe geçebilen enfeksiyonların teşhisinde kullanılır. Bebeğin tedavisinde erken tanı açısından çok önemlidir.
Organ nakli uygulanacak hastalara da orhan nakli planlanması öncesi uygulanan test gruplarından biridir. 
TORCH test grubu aşağıdaki bileşenlerden oluşmaktadır.
T,,R,C, ve H harfleri test edilen enfeksiyonların ilk harfleri olup birleşimi de testlerin grubudur.

T;toksoplazmozis. Anne adayının kedi ile teması, iyi yıkanmayan sebze, çiğ süt emme, bahçede eldivensiz uğraşlar sebep olur.

R;rubella (kızamıkıçık) hastalığıdır. Büyük oranda düşük ve sakat doğum sebebidir.

C;Citomegalovirus (CMV)  virüsünün yaptığı enfeksiyondur.

H;herpes simplex virüsüdür. Düşük ve ölü doğum sebebidir.

TORCH Testleri Hakkında Genel Bilgiler

TORCH panel testi, genel olarak  hamilelik sırasında doğmamış bebeğe zarar verebilecek enfeksiyonları teşhis etmeye yardımcı olmak için kullanılır. TORCH, taramada ele alınan 4 enfeksiyonun kısaltmasıdır:

Toksoplazmoz: Bu enfeksiyona genellikle kedi dışkısından toplanan bir parazit neden olur. Bebekler konjenital toksoplazmoz alabilirler. Konjenital doğumda mevcut olan hastalık anlamına gelir. Tedavi edilmezse körlüğe, sağırlığa, nöbetlere ve zihinsel yetersizliğe neden olabilir.

Kızamıkçık: Kızamıkçık, hapşırma veya öksürme yoluyla kişiden kişiye kolayca geçebilen viral bir enfeksiyondur. Kızamıkçık günümüzde daha az yaygındır çünkü bir aşı ona karşı koruma sağlar. Ancak kızamıkçıklı hamile kişiler virüsü bebeklerine geçirebilir ve bu ciddi bir durum olabilir. Kızamıkçık düşük, erken doğum veya ölü doğuma neden olabilir. Ayrıca bebeğin kalbi, görme duyusu, işitmesi ve büyümesi ile ilgili sorunlara neden olabilir.

Sitomegalovirüs (CMV). CMV, bir tür herpes virüsüdür ve bebeklerde en sık görülen konjenital enfeksiyondur. Anneler, cinsel temas veya CMV'si olan bir kişinin tükürüğü gibi vücut sıvılarıyla temas yoluyla CMV alabilir. CMV, bebeklerde görme, işitme ve zihinsel gelişim sorunları da dahil olmak üzere uzun vadeli sorunlara neden olabilir.

Herpes simpleks virüsü (HSV). Hamile insanlar, enfekte bir kişiyle cinsel temas yoluyla genital herpes simpleks virüsünü alabilirler. Doğum sırasında enfeksiyonu gelişmekte olan bebeğe de geçirebilirler. Bebeklerde HSV düşük doğum ağırlığı, düşük ve erken doğuma neden olabilir. Ayrıca cildi, gözleri ve ağzı etkileyen yaraların yanı sıra beyin ve organ hasarına da neden olabilir.

Bu enfeksiyonlar hamilelik sırasında ciddi sorunlara neden olabilir, bu nedenle tedavi mümkünse tedavi edilebilmeleri için hamileliğin erken döneminde tespit edilmeleri önemlidir. Hamile kadınlardan doğum öncesi TORCH tarama testi istenir. 

Bu test gruplarında IGM testi pozitifliği akut geçirilen veya yeni geçirilen bir enfeksiyonu gösterirken IGG pozitifliği ise daha önceden geçirilmiş bir enfeksiyon hastalığı yönünden bilgi vermektedir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?