Tozlarla Meydana Gelen Meslek Hastalıkları Nelerdir?

Yayın Tarihi : 2017/12/25 12:29 • Güncelleme Tarihi : 2021/11/06 20:44 •

Tozlar kimi zaman çeşitli meslek hastalıklarına yol açabilmektedir

Tozlarla Meydana Gelen Meslek Hastalıkları Nelerdir?

Tozlar kimi zaman çeşitli meslek hastalıklarına yol açabilmektedir. 

Bu tür hastalıklara dair 4 ana maddede genel bilgiler bulabilirsiniz.

1.Bazı tozlar deri ve mukozalarda hastalık yapar.

2. Bazıları akciğerlerde depolanır ve kronik solunum sistemi hastalıklarına yol açar. 

3. Bazıları ise kansere neden olur. 

4. Tozlar en çok madencilikte sorun yaratır. Hastalıklara yol açar.. 

Tozlar ve Hastalık

Mukoza; burunda bulunan ve dışardan gelen tozların tutulmasını sağlayan, kaygan yapıdaki maddedir. Ancak dışarıdan gelen toz çok yoğun olduğunda, mukoza bu işi yapmakta zorlanır ve devamında hastalıklar meydana gelir.

Deri, gözenekli bir yapıdır. Derideki gözenekler sayesinde, cilt hava alır, terlemeyi sağlar ve deri hastalıklarını engeller. Ancak aşırı tozlu bir ortamda çalışıldığında derideki bu gözenekler tıkanır ve yerini deri hastalıkları alır. 

Akciğer ve Kronik Hastalıklar

Burun mukozasının görevini yapamamasıyla beraber, ortamdaki tozlar kişinin burun ve ağız yoluyla, solunum kanallarından akciğerlerine iner ve bu durumda geri dönüşü olmayan kronik akciğer hastalıkları ortaya çıkar. Özellikle maden işçileri bu gruba dahildir ve meslek hastalıklarının başında gelen bir unsurdur. 

Toz ve Kanser

İnsan vücudu koruma mekanizması çok aşamalıdır. Mikroplarda bu sebeple vücudu birden ele geçiremez. Ancak savunma hatları bir bir yok olduğunda, artık hezimet kaçınılmaz olur. Tozlu ortamda çalışanların ilk savunma mekanizması; burun mukozası, deri üzerindeki gözeneklerdir. Bunlar fonksiyonunu kaybettiğinde, hastalık akciğere gelir. Ve toz hala hız kesmeden devam ederse, kanserlere dahi sebep olabilir. 

Madencilik ve Meslek Hastalıkları

Maden grubu, meslek hastalıklarında ilk akla gelen gruptur. Çünkü çalışmaları çoğunlukla yer altında ve bu sebeple toz içinde olmasından kaynaklanır. Açık havaya mesafeli durumda olduklarından, meydana gelen tozun savrulma ihtimali ortadan kalkar.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?