Tüp Bebek Tedavisinde Gebelik Testi Ne Zaman Yapılır?

Yayın Tarihi : 2018/03/27 18:13 • Güncelleme Tarihi : 2018/03/27 18:13 •
Tüp bebek tedavisi, doğalyollarla gebelik sağlayamayan pek çok çift tarafından denenen en yaygınyöntemdir
Tüp Bebek Tedavisinde Gebelik Testi Ne Zaman Yapılır?

Tüp bebek tedavisi, doğalyollarla gebelik sağlayamayan pek çok çift tarafından denenen en yaygınyöntemdir. Haliyle tüp bebek bekleyen kişiler uzun zamandır bebek beklerdurumdadır. Bu durumda ister istemez anne baba adayları çok heyecanlıdır ve biran önce neticeyi öğrenmek isterler.

İdrarda yapılan gebeliktesti, kana karışıp, böbreklerden süzülen hormonun idrarda çıkması neticesiylekendini gösterir. Bu olayların gerçekleşmesi hemen hemen 15 güne tekabül eder. Zatendoğal yollarla gebelikte de bu süreç böyledir ve adet gecikmesi beklenmelidirkesin sonuca ulaşabilmek için.

Ancak tüp bebek tedavisigörenlerde yalancı pozitiflik çıkma ihtimali çok yüksektir. Bu durumda erkensevinen anne baba adayları sonrasında çok üzülebilirler.

Tüp bebek tedavisi görenkadınlar bazı ilaçları kullanmak zorundadırlar. Bu ilaçların amaçlarıyumurtalığı gebeliğe hazırlamaktır. İlaçlar hormonları düzenleyerek bu olaylarıgerçekleştirdiği için, idrar testinde yalancı pozitif çıkma ihtimali son dereceyüksektir. Hatta sadece tüp bebek tedavisinde değil, günlük hastalıklar içindahi kullanılan bazı ilaçlar hormonlarla iyileştirme sağladığı için, idrardagebelik testinin pozitif çıkmasına sebep olabilirler. Bu sebeple tüp bebektedavisi görüyorsanız, hatta her hangi bir ilaç tedavisi kullanıyor ve ya yakınzamanda bırakmışsanız kan tahlili ile teyit etmeden gebe olduğunuz sonucunavarmayın.

Tüp bebek tedavisi görenlerdegebelik testi; yumurta toplama işleminden 15 gün sonra ya da 3. Gün embriyotransferinden 12 gün, 5. Embriyo transferinden 10 gün sonra yapılmalıdır.

Ancak yine de kesin sonuçiçin kan tahlili yapılmalıdır. Kan tahlilinde yalancı gebelik söz konusudeğildir. Şayet BHCG hormonu düzenli aralıklarla artıyorsa gebelik meydanagelmiş demektir.

Gerek tüp bebek tedavisi olankişiler olsun, gerek doğal yollarla bebek bekleyen kişiler; kanda gebeliğigörmeden, hatta ultrasonla bebeğin rahme yerleştiğini görmeden mümkünse buheyecanı paylaşmakta aceleci davranmamalıdır. Aksi takdirde boş gebeliklerkişiyi daha çok etkileyebilmektedir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?