Tüp Bebekte Blastokist Kültürü Nedir?

Yayın Tarihi : 2017/06/23 00:43 • Güncelleme Tarihi : 2023/12/18 13:05 •

İnfertilite; kısırlık anlamına gelir. Yani gerek erkekte, gerek kadında meydana gelen hastalıklar neticesinde yeni bir fert dünyaya getirememe durumu infertilite olarak açıklanır.

Tüp Bebekte Blastokist Kültürü Nedir?

Gelişen sağlık teknolojisi, beraberinde tüp bebeklerde daha kaliteli sonuçlar elde etmeyi sağlamaktadır.

Blastokist kültürü; embriyonun transfer öncesi, ömrünün uzatılması yöntemidir. Bu yöntem sayesinde embriyo daha net incelenir ve olumsuzluklar giderilir.

Tüp Bebek Nedir?

İnfertilite; kısırlık anlamına gelir. Yani gerek erkekte, gerek kadında meydana gelen hastalıklar neticesinde yeni bir fert dünyaya getirememe durumu infertilite olarak açıklanır.

Düzenli cinsel ilişkiye rağmen, 6 aydan uzun süre gebelik oluşmaması durumu, kişinin infertilite yatkınlığını ortaya koyar. Bundan sonraki ilk aşama aşılama, sonraki ise tüp bebek yöntemidir.

Aşılama Yöntemi Nedir?

Kadın yumurtası ve erkek spermi sağlıklı olduğu ancak bir araya geldiğinde gebelik oluşturmadığında aşılama yöntemi kullanılır. Bu yöntemde erkekten alınan spermin en kalitelisi seçilir. Spermin kalitesi; hareketliliğinden, çekirdek yapısından, fizyolojik görüntüsünden; mikroskop yoluyla belirlenir. Alınan bu sperm, muayenehane şartlarında kadın yumurtasına enjekte edilir. Bu işlemde kadının yumurtalarının yumurtlama döneminde olması önemlidir.

Tüp Bebek Yöntemi Nasıldır?

Tüp bebek yöntemi; korunmasız ilişki ve aşılama yöntemi ile ebeveyn olamayan aileler için uygulanan sıradaki yöntemdir. Bu yöntemde; annenin yumurtası da, babanın spermi de laboratuvar şartlarında bir araya getirilir. Yumurtanın en kaliteli olduğu yumurtalama dönemi ve spermlerin en kalitelisi seçilir. Yasal olarak 3 bebeğin anne rahmine verilmesi uygundur. Bu sebeple tüp bebek yöntemiyle 3 embriyo oluşturulur ve yeteri büyüklüğe gelene kadar laboratuvar şartlarında büyümesi beklenir. Yeteri büyüklüğe ulaştığında ise anne rahmine verilir ve gebeliğin devam etmesi beklenir.

Blastokist; tüp bebek yönteminde sperm ve yumurtanın laboratuvar şartlarında birleştirdikten sonra, olgun dönemini bekleme sürecinde en çok yeterliliğe sahip embriyonun geliştirilmesini sağlar ve bu sayede tüp bebek yöntemiyle gebe kalma ihtimali artırılmış olur. Ayrıca embriyoları hastalıklı genlerden ayırmak, sağlıklı olma ihtimalini de artırmak için bu yöntem geçerli ve güvenilir bir yöntemdir.

Tüp bebek tedavisinde gelinen bu aşama; teknolojinin bilime etkisini gözler önüne sermektedir. Sağlık alanında artık pek çok sorun çözülmüş ve çözüme kavuşmuştur. Bu aşamada iş; genetik mühendisleri, medikal mühendisleri, arge projesi yapan kurumlara kalmıştır. Elinde yeteri materyal ve hayal gücü olduktan sonra hastalıkları aşma olasılıkları bu bilim insanları sayesinde artmıştır.


 


 

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?