Uçakta Çocuğun Kulak Sağlığı Nasıl Korunur?

Yayın Tarihi : 2019/03/27 13:28 • Güncelleme Tarihi : 2020/03/21 14:16 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu

Uçak yolculuğunda en sık meydana gelen sorun; kulak ağrısıdır. Yetişkinlerin kulak sağlığını korumak için bazı yöntemleri olsa da, bu yöntemleri çocuklarda kullanmak her zaman kolay değildir.

Uçakta Çocuğun Kulak Sağlığı Nasıl Korunur?

Uçak yolculuğunda en sık meydana gelen sorun; kulak ağrısıdır. Yetişkinlerin kulak sağlığını korumak için bazı yöntemleri olsa da, bu yöntemleri çocuklarda kullanmak her zaman kolay değildir.

Kulak ağrısı neden olur?

Kulakta östaki borusu adı verilen bir yapı vardır. Bu yapı; orta kulaktaki hava basıncı ile, dış ortamdaki hava basıncını dengeler. Uçak kalkarken ve inerken havada basınç farkı meydana gelir. İşte östaki borusu burada devreye girer ve bu farkı dengeler. Bu basınç doğru şekilde dengelenmezse kulak ağrısı meydana gelir.

Kulak ağrısı çocuklarda neden daha fazla olur?

Yetişkinlerde östaki borusu daha dikken, çocuklarda daha yataydır. Yetişkinler; yutkunarak, çiğneme hareketi yaparak kolaylıkla hava dengesini sağlayabilirler. Ancak çocuklar, östaki borusunun konumu itibari ile, o kadar da kolay yapamazlar. Bu sebeple çocuklar uçak yolculuklarından, yetişkinlere göre daha çok etkilenirler. Özellikle uçağın inişi sırasında çocuklar bu ağrıyı daha şiddetli hissederler.

Çocukta kulak ağrısı nasıl engellenir?

Öncelikle çocuk uyuyorsa uyandırın. Çünkü uyurken basınç dengesini sağlamak çok daha zordur.

Özellikle iniş ve kalkış sırasında bebek veya çocuğun çenesini hareket ettirmesini destekleyin. Bebekse emzirin, biberon veya emzik emmesini sağlayın. Daha büyükse su verin ve yavaş yavaş içmesini sağlayın. Bunun için pipetli suluk vermeniz, devamlı çene hareketini ve suyu yavaş tüketmeyi teşvik edecektir.

Çocuk üfleyebiliyorsa, küçük bir fırıldak, rüzgar gülü verilerek üflemesi sağlanabilir. Bu şekilde hem oyun oynayacak hem de basınçtan etkilenmeyecektir.

Çocuk 3 yaşından büyükse sakız verilerek çiğnemesi sağlanabilir veya aktif çene hareketi gerektirecek sert besinler yedirilebilir.

Çocuk işbirliği yapabilecek yaştaysa; esnemesi sağlanabilir. Dört kez yapılan esneme hareketi yardımcı olacaktır.

Çocukta soğuk algınlığı veya üst solunum yolu enfeksiyonu varsa çok daha dikkatli olunmalıdır. Bu durumda uçuştan birkaç gün önce ilaç başlanmalı ve çocuk tedavi edilmelidir. Ancak böyle bir vakit yok ve çocuk yeni yeni hastalanıyorsa, yolculuktan önce çocuğa bol su içirilmelidir.

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?