Vajinismus nedir?

Yayın Tarihi : 2018/08/16 22:57 • Güncelleme Tarihi : 2023/05/08 13:09 •

Özellikle evli çiftlerin kaşılaştığı önemli cinsel sorunlardan biri de vajinismus hastalığıdır.

Vajinismus nedir?

Özellikle evli çiftlerin sık karşılaştığı önemli cinsel sorunlardan biri de vajinismus hastalığıdır. Vajinismus veya vaginismus; vajinal kasların istem dışı kasılmaları sonucunda cinsel birliktelik olamaması veya oldukça sıkıntılı olmasını tarif eden patolojik bir belirtidir. Bu tür rahatsızlığı olan kadınların psikolojik desteğe ihtiyacı olabilir, psikiyatri ve kadın doğum uzmanlarının iş birliği ile tedavi edilmelidirler.

Vajinismus Sebebi Nedir?

Vajinismus, kadında vajinasına karşı olan aşırı hassasiyettir. Bu kişiler görsel veya dokunsal temaslardan rahatsızlık duyar, aşırı kasılır ve tepki verirler. Aslında bu hassasiyet fiziksel değil, psikolojik hastalıkların sonucudur.

Peki vajinismus düşüncesi nasıl oluşur? Toplumun cinselliğe bakışı ve çocukların bunu öğrenme şekli, hayat boyu cinsellik yaklaşımları etkiler. Maalesef yanlış tutumlarla bunlara maruz kalan çocuklar, tam da bu hususta zorlanmaktadırlar. Büyüme ve gelişme esnasında; vajinanın pis olduğu, kirli olduğu, kesinlikle dokunmaması gereken (temizlik dahil) bir alan olduğu öğretilen çocuklar bunu bilinç altına yerleştirir ve maalesef bir yetişkin olduklarında da bu bilinç altı etkisini gösterir.

Ayrıca cinselliği henüz bilmediği halde uygunsuz görüntüler gören, cinsel içerikleri izleyen çocuklarda da cinselliğin korkunç bir durum olduğu, kadına daima zarar verildiği hissi ortaya atılır. Bu da yine çocukların zihninde korkunç bir şekilde aks eder. Dolayısıyla bu çocuğun cinsellik korkusu, yetişkin olduğunda da devam eder. Bu sebeplerle eğer kişide vajinismus problemi varsa, kesinlikle psikolojik destek almalıdır. Bilincinde bakış açısı değiştirilmeli ve güzellenmelidir. Aksi takdirde hayatı boyunca aktif cinselliği yaşasa dahi; hep zorla, isteksizce ve acı çekerek olacaktır ve asla cinsel hazzı yaşayamayacaktır.

Toplumda Cinsellik Öğretisi

Cinselliğin nasıl öğrenildiği, hayat boyu cinselliğe bakışı etkiler. Bu durumda çocuklara yaklaşım çok önemlidir. Çocuklara öncelikle mahremiyet anlatılmalıdır. Çocuk organlarına bakımını yapan kişi hariç kimsenin dokunamayacağını bilmelidir. Çocuklar yeteri olgunluğa gelene kadar kız ve erkek cinsel organı ayrımı hakkında bilgilendirilmemelidir. Fazla bilgi merak uyandıracak ve çocuğu cinselliğe teşvik edecektir. Çocuklara adet döngüsü, sperm üretilmesi, cinsellik gibi bilgiler sadece anne ve baba tarafından doğru ve üstü kapalı şekilde verilmelidir. Bu sayede çocuk bilgi kirliliğine maruz kalmadan, sadece merakını engelleyecek ölçüde öğrenmiş olacaktır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
S************ :

Merhaba, bende vajinismus hastasıydım. Gerçekten çok zor dönemlerden geçtim. Bence tamamen psikolojik bir hastalıktı. Bu zorlu süreci Op. Dr. Yasemin Yıldız ile atlattım. Çok iyi bir doktordu Ankara'da olan ve bu rahatsızlığı yaşayan herkese öneririm. Adresinide bırakıyorum yardımcı olursa diye, https://vajinismusankara.com/

s******* :

iyi günler. cinsel ilişki deneyimim dha önce olmadı.eşimle ilk denememizde çok kasıldım sanki biraz ilerleynce bi duvara çarpyor gbi oluyor ve çok canım acyor kasılıyorum devam edemiyorum. bakire olmama ragmen herhangi bir kanamada olmadı sadce agrı hsedyorum ve tam birlesme olamyor nedeni nedir?


Cevap:

Sizin bu rahatsızlığınız adı vajinusmus yani vajinadaki kasların istemsiz olarak kasılması ve sonucunda cinsel ilişkinin olmaması veya zor olması halidir. %90 nedeni psikojeniktir. Bir psikiyatri uzmanına veya bu konuda uzman bir hekime danışmanızı öneririz.  

?