Vajinusmus (Cinsel ilişkiye girememe) Nedir?

Yayın Tarihi : 2018/07/16 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2018/07/16 21:00 •
Vajinismus sıkça araştırılan bir cinsel sağlık sorunudur
Vajinusmus (Cinsel ilişkiye girememe) Nedir?

Vajinismus sıkça araştırılan bir cinsel sağlık sorunudur. Vajinismus,vajinayı çevreleyen kasların,kadının isteği dışında, istemsiz olarak kasılması sonucunda cinsel ilişkiye izin vermemesi veya cinsel ilişkinin çok zor olması durumudur.
Vajinusmus hastalarına meydana gelen kasılmalar sadece vajende değil karın, bacak, bel ve sırt gibi diğer bölgelerde bulunan kaslarda da olabilir. Bu kasılmalar sadece ilişki sırasında değil ,kadın doğum doktoru tarafından yapılan pelvik ve genital muayenede de çoğu zaman görülebilmektedir.
Vajinismus vak'alarının en büyük etkeni psikolojik sorunlardır.Kadınların yaşadığı fiziksel ve ahlaki korkular,buna bağlı kaygılar nedenler arasında olabilir.Ayrıca geçmişte maruz kalınan cinsel taciz veya tecavüz,yapılmış düşükler veya kürtajlar da vajinusmus etkenleri arasında gösterilmektedir.
Kimi zaman da katı dini inançlar da vajinismus vak'alarını tetikleyebilmektedir.

 Kadın Doğum doktorları vajinismusu 2 ana başlıkta değerlendirmektedir.

1)Primer Vajinismus: Daha önce hiç cinsel deneyimi olmayıp ilk cinsel deneyimlerinde vajinismus olan hastalar.
2)Sekonder Vajinismus: Önceden normal bir cinsel hayatı varken dışarıdan çeşitli faktörlere bağlı olarak vajinusmus olan hastalar. Bu dış faktörlerin başlıcaları ise cinsel taciz veya tecavüz, maruz kalınan düşük ve kürtajlar veya ağrılı bir pelvik muayene olabilir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?