Vertigo Nedir ?

Yayın Tarihi : 2015/06/22 17:48 • Güncelleme Tarihi : 2020/05/26 13:45 •
Vertigo,  Latince  ‘dönmek’  fiilinden türemiş, kabaca baş dönmesi ve hareket duygusunun yitirilmesidir. Vertigo bir hastalık olmayıp beraberinde  altta yatan bir hastalığın belirtisidir. 
Vertigo Nedir ?

Vertigo, Latince  ‘dönmek’  fiilinden türemiş, kabaca baş dönmesi ve hareket duygusunun yitirilmesidir. Vertigo bir hastalık olmayıp beraberinde altta yatan bir hastalığın belirtisidir. 

Vertigo Belirtileri Nelerdir?

Toplumda sık olarak görülür. Hafif baş dönmesi ve dengesizlik hissinden, çok şiddetli, hastayı yataktan kalkamaz hale getirebilecek kadar bir dizi klinik belirtisi olabilir. Hastalar sarhoşluk hissi duyabilir, sabit duramama ve bayılacakmış hissine kapılabilir. 

Vertigo Tedavisi Nasıl Yapılır?

Vertigo tedavisi olan bir hastalıktır. Bu sayede kişi bu hastalıkla yaşamayı öğrenmek zorunda kalmaz. Erken dönemde tedavisi başlandığında psikolojik etkilenme henüz gerçekleşmediğinden kolaylıkla kurtulmak ve normal hayata dönmek mümkündür.

Vertigo rahatsızlığı olan kişiler daima baş dönmesi gibi durumlarla başbaşa kaldıklarından sakarlıklar, halsizlik, işe kendini verememe gibi durumlar sık görünür. Bu durumda kişide hayata karşı bezginlik, kendine güvensizlik ve daima artan bir stres hali meydana gelir. Bu duygular hastada çaresizliğe, uzun vadede korku ve depresyona yol açabilir. Yani vertigo sadece fizyolojik değil, aynı zamanda psikolojik de bir rahatsızlıktır.

Vertigo önem verilmesi gereken bir durumdur. Vertigo tanı ve tedavisi için tercihen Kulak-Burun-Boğaz hastalıkları veya Nöroloji uzmanına başvurulmalıdır. Tedavide ağızdan verilen ilaçlar sıkça kullanılmaktadır.

Daha sonra ise hastalığın seyrine ve kişiye olan etkisine bakılarak, psikolojik destek sağlanmalıdır. Bu sayede kişi normal hayatına dönebilir ve sağlıklı zamanlarda olduğu gibi iş ve sosyal hayatına verimli bir şekilde devam edebilir.

Vertigo Neden Olur?

Tansiyon düşmelerinden kaynaklanabileceği gibi kulak içi iltihapları da vertigoya neden olabilmektedir.

Her hastalıkta olduğu gibi vertigoda da doğru tanı çok önemlidir. Hastalığın kaynağı tam olarak bulunduğunda ve ortadan kaldırıldığında doğru tedavi uygulanacak ve kişi sağlığına kavuşacaktır. Doğru tanı için öncelikle doğru doktor tercihi yapılmalıdır. Vertigo ile ilgilenen alanlar nöroloji ve kulak burun boğaz anabilim dallarıdır. Doktorunuz gerek gördüğü takdirde sizi diğer dallara da yönlendirebilir. Doğru bir tedavi için doktorunuzun tavsiyelerine uymanız önemlidir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?