VLDL Kolesterol Nedir?

Yayın Tarihi : 2017/06/23 00:43 • Güncelleme Tarihi : 2020/06/21 07:56 •
VLDL Kolesterol, Very Low Density Lipoprotein anlamındadır. Kolesterol testlerinden biridir.
VLDL Kolesterol Nedir?

Very Low Density Lipoprotein anlamındadır. Kötü kolesterol grubundadır. Bu gruptaki lipoproteinlerin özgül ağırlığı çok düşüktür. 
Bu kolesterol besinlerle kazanılmaz, vücut kendi üretir. 

VLDL nin Normal Değeri Nedir?

Düşük seviyede olması kalp için iyidir. VDLD' nin normal değeri; 5-40 mg/dl olmalıdır.  Bu miktarın üzeri değerler ise normal kabul edilmeyip tehlikeli olarak değerlendirilir.

Ancak hemen her testte olduğu gibi VLDL de de kişinin yaşı, cinsiyeti gibi pek çok faktör rol oynamaktadır. Bu sebeple değer ölçümleri ile birlikte doktor muayenesi de gerekli bir unsurdur. Ayrıca VLDL değerinin yüksek çıkması durumunda tam kan sayımı olarak adlandırılan genel değerler de kontrol edilmeli ve böylelikle bir sonuca varılmalıdır. Çünkü vücut sağlığı bir bütündür ve bir hastalık durumunda vücut muhakkak sinyal verir. Bu sinyalleri doğru algılamak ve doğru teşhis koymak, her zaman doğru sonuca götürecektir.

VLDL Yüksekliğinde Hangi Hastalıklar Olur?

VLDVL yüksekliği özellikle vücuda şeker girişinin fazla olduğunu işaret eder ve devamında pek çok hastalığın habercisi olabilir. Bu hastalıklar;

Şeker hastalığı,

Karaciğer yağlanması,

Kanda üre birikmesi,

PCOS (polikistik over sendromu),

Hipotiroidi,

Böbrek üstü bezi hastalıkları,

Nefrotik sendrom.

VLDL Düşüklüğü Sağlık Göstergesidir

VLDL nin düşük olması genel olarak istenen bir durumdur. VLDL, kötü huylu bir kolesterol çeşidi olduğundan özellikle referans değerin alt sınırında olması sağlıklı bir bireyin göstergesidir. Ancak tabii ki aşırı düşüklüğünde ilave tahliller yapılmalı ve sebebi araştırılmalıdır.

VLDL Yüksekliği Giderilebilir mi?

VLDL yüksekliği vücutta yağlanmanın habercisidir. Dolayısıyla zayıflama sağlandığında VLDL değeri de düşecektir. Bu sebeple kilo vermek en önemli husustur. Ancak kilo verilirken dikkat edilmeli; vücuttan su değil, yağ eksiltmek hedeflenmelidir. Ancak bu yolla VLDL değeri düşüş gösterecektir. Ancak aşırı kilo durumunda bir uzmandan yardım almak gereklidir.

VLDL değerini düşürmek için;

Yağlı ve paketli gıda tüketimi en aza indirilmeli,

Bol su tüketilmeli ve spor ile zayıflama desteklenmelidir.

 

 

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?