Yanlış Pozitif Gebelik Testinin 7 Nedeni

Yayın Tarihi : 2019/03/29 19:32 • Güncelleme Tarihi : 2020/10/07 14:30 • Yazar: Başak Pırıl Gökayaz
Bu yazımızda, evde yapılan hamilelik testlerin size yanlış pozitif bir sonuç vermesinin 7 nedenini sizlerle paylaştık. Bu nedenleri öğrenmek için yazımızın devamını okumayı unutmayın!
Yanlış Pozitif Gebelik Testinin 7 Nedeni

Genel bakış

Evde yapılan hamilelik testleri, hamile olup olmadığınızı öğrenmenin en yaygın yoludur. Evde yapılan hamilelik testlerinin çoğu çubuk şeklindedirİdrar örneğinden çalışılır. Gebelik tetsindeki çubuk böylece insan koryonik gonadotropini (hCG) tespit edebilir.
hCG Hamileliğin erken safhalarında üretilen bir hormondur.

Bazı hamilelik testleri,  HCG'yi çok erken tespit eder. Evde yapılan bilindik hamilelik testleri son derece doğru olabilir, ama hiçbiri kusursuz değildir.

Yanlış pozitif ve negatifler çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. Hamilelik testi pozitif olduğunda, doğum öncesi bakımın ilk evresine başlamak için doktorunuzu ziyaret edin.

Evde yapılan gebelik testlerindeki yanlış pozitif sonuçlar hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.

Yanlış (Yalancı) Pozitif Gebelik Testlerinin Nedenleri:

1.Erken Düşük

Teknik olarak hamile olmasanız bile olumlu bir hamilelik testi sonucu almanız mümkündür. Buna yanlış (yalancı) pozitif denir.

Bazen erken düşük yapmaktan kaynaklanır. Embriyo olarak bilinen döllenmiş bir yumurta çok erken yerleşemezse veya büyüyemezse bu durum erken düşük yaptığınız anlamına gelir. Bu çok çeşitli nedenlerden dolayı olabilir.

Erken gebelik kaybı, kadının yaptığı herhangi bir şey yüzünden ortaya çıkmaz. Rahim içindeki sorunların sonucu olabilir:

  • fibroidler
  • yara dokusu
  • düzensiz şekilli uterusa neden olan doğumsal uterus bozukluğu

Progesteron gibi düşük miktarlardaki belirli hormonlar, yerleşme ve embriyo büyümesi olasılığını azaltabilir.

Erken düşük yapmanın bazı nedenleri bilinmemektedir.

Erken düşük yapmanın çok yaygın olduğu düşünülmektedir, ancak gebelik testi alınmazsa genellikle fark edilmez. Bu erken test sonuçları, yanlış olduğunda, duygusal olarak bunaltıcı olabilir.

Bu nedenle, regl döneminizin başlamasını beklediğiniz tarihten bir hafta sonra evde hamilelik testi yapmanız önerilir.

2.Dış Gebelik

Bazen döllenmiş bir yumurta kendisini uterusun ana boşluğunun dışına yerleştirebilir. Bu, dış gebeliğin ortaya çıkmasına neden olur.

Dış gebelikler genellikle döllenmiş bir yumurta uterusa yolculuk sırasında fallop tüpüne sıkışırsa gerçekleşir. Bu tip dış gebelikler, aynı zamanda bir tubal gebelik olarak da bilinir.Sağlıklı bir gebelik değildir.

Aşağıdaki etkenler dış gebeliğe neden olabilir:

  • fallop tüpünde skar dokusu veya iltihaplanma
  • şekilsiz  fallop tüpü
  • daha önce geçirilen uterus (rahim) enfeksiyonlarının öyküsü

Dış gebelikler serviks, yumurtalık veya karın boşluğunda da ortaya çıkabilir.

Dış gebelik normal bir gebelik olarak devam edemez. Embriyo yaşayamaz, çünkü rahim dışında büyümesi veya gelişmesi için bir yer yoktur.

Embriyo hala hCG üretecektir, yanlış yere yerleşmiş olsa bile. Bu durum, evde yapılan hamilelik testinde yanlış pozitif sonuca neden olabilir.

Dış gebelikler tıbbi acil durumlardır. Dış gebelikler, tedavi edilmezse kadına zarar verebilir. Aşırı kan kaybı veya üreme organlarının kaybı meydana gelebilir.Bu nedenle acil ıbbi müdahale gerektirirler.

Dış gebelik belirtileri şunlardır:

  • normal gebeliğin belirtileri olan mide bulantısı ve ağrıyan göğüsler
  • karın, pelvis, omuz veya boyunda keskin ağrı dalgaları
  • karnın bir tarafında şiddetli ağrı
  • yoğunlaşan vajinal lekelenmeler ya da kanamalar
  • baş dönmesi veya bayılma
  • rektum üzerinde baskı

Dış gebelikten şüpheleniyorsanız, derhal tıbbi yardım isteyin.

3.Son zamanlarda olan düşük veya yaptırılan kürtaj

Düşük veya kürtaj yoluyla hamilelik kaybını takiben hamilelik için pozitif test sonucu almaya devam edebilirsiniz.

Gebelik sırasında, hCG seviyeleri plasenta büyüdükçe artmaya devam eder, birkaç günde iki katına çıkar ve yaklaşık 10. haftada zirveye çıkar. Bir gebelik sona erdiğinde, hCG seviyeleri geri çekilmeye başlar, ancak yavaş bir süreçtir.

Hormon, gebeliğin bitiminden sonraki altı haftaya kadar kanınızda ve idrarınızda kalabilir. HCG seviyeleriniz gebelik öncesi durumuna dönene kadar yanlış pozitif bir test sonucu vermesi mümkündür.

Düşük yapma kendiliğinden olsaydı, hamilelikle ilişkili dokunun tamamen ortadan kalkmaması da mümkündür. Bu, hCG seviyelerinin yükselmesine neden olacaktır.

Bu gerçekleştiğinde, dokuyu çıkarmak için genellikle dilatasyon ve kürtaj (D ve C) adı verilen küçük bir cerrahi prosedür gerekir.

4.Kullanıcı Hatası

Hayattaki çoğu şey gibi, evde yapılan hamilelik testleri de kusursuz değildir. Paket talimatlarını tam olarak takip etmek önemlidir. Testi kullanmadan önce son kullanma tarihini kontrol edin.

Bu önlemlerle bile, kullanıcı hatası oluşabilir. En yaygın hatalardan biri, regl döngünüz sırasında testi çok erken almaktır. Bu, yanlış bir negatif veya yanlış bir pozitifliğe neden olabilir.

İdrarınız  su ile aşırı seyreltilmediğinde testi kullanmak da önemlidir. Sabah ilk uyandığınızda olduğu gibi, idrarınız çok yoğun olduğunda testi kullanın.

Ölçüm çubuğunu idrar akışınıza ayrılan süre boyunca bırakmak da önemlidir. Kronometre veya telefon gibi bir zamanlayıcı kullanın. Bu, ölçüm çubuğunun idrar akışınızda ne kadar süre durduğunu takip etmenize yardımcı olabilir.

Sonuçlarınızı beklerken tekrar bir zamanlayıcı kullanmak isteyebilirsiniz. Sonuç için ayrılması gereken zaman çerçevesinde sonuçlarınızı kontrol etmek de önemlidir.

Yanlış Pozitif Gebelik Testinin 7 Nedeni

5.Silik Çizgiler

Bazen silik çizgiler pozitif hamilelik testi için yanlış bir sonuç verebilir. Evde yapılan bazı testler, hCG algıladığında iki çizgi ve hCG algılanmadığında bir çizgi gösterir.

Çizgiler genellikle pembe, kırmızı veya mavi gibi parlak bir renktir. Bazen, soluk renkli bir ikinci çizgi görünebilir. Bu çizgi erken bir gebeliği temsil edebilir veya silik çizgi olabilir.

Çizgi tamamen renksiz ise muhtemelen bir silik çizgidir.

Silik çizgiler, idrarınız tamamen buharlaştıktan sonra baktığınız bir testte görünebilir. Bazen hamilelikle alakası olmayan hormonal seviyelerden kaynaklanır.

Silik çizgiyle karıştırmamak için en iyi yol, testin zamanlama talimatlarını tam olarak verildiği gibi takip etmektir.

6.İlaç kullanımı

Bir doktorun bakımı altında hamile kalmaya çalışıyorsanız, doğurganlık( ovulasyon indükleyici) ilaçları alıyor olabilirsiniz.Bunlar yumurtlamayı tetikleyen ve kolaylaştıran ilaçlardır.

Bunlardan biri, aşağıdaki marka isimleri altında satılan sentetik hCG'yi tetikler:

  • Novarel
  • Pregnyl
  • Ovidrel
  • Profasi

HCG tetiklenmesi, folliküllerin olgun yumurtaları serbest bırakmasına yardımcı olur. Özellikle test çok erken yapılırsa, evde yapılan hamilelik testinde yanlış pozitif bir sonuca neden olabilir.

Diğer ilaçlar da yanlış pozitif gebelik testlerine neden olabilir. Bunlar da dahil ancak bunlarla sınırlı değildir:

  • diazepam (Valium) veya alprazolam (Xanax) gibi anti-anksiyete ilaçları
  • klozapin veya klorpromazin gibi antipsikotikler
  • fenobarbital veya diğer barbitüratlar gibi antikonvülsanlar
  • Bromokriptin (Parlodel) da dahil olmak üzere Parkinson hastalığı ilaçları
  • Furosemid (Lasix, Diuscreen) gibi diüretikler
  • Prometazin de dahil olmak üzere antihistaminler
  • metadon (Dolophine)

7.Bazı tıbbi koşullar

Nadiren, bazı tıbbi koşullar, evde yapılan hamilelik testinin yanlış pozitif olmasına neden olabilir. Bunlara şunlar dahildir:

  • idrar yolu enfeksiyonu
  • idrarda kan veya beyaz kan hücrelerine neden olan böbrek hastalığı
  • yumurtalık kistleri, özellikle korpus luteum kistleri
  • yumurtalık kanseri gibi daha ciddi hastalıklar
  • hipofiz sorunları (çok nadiren)

Sonraki adımlar

Evde pozitif bir gebelik testi sonucu her zaman bir doktor randevusu ile devam etmelidir. Doktorunuz sonuçları onaylamak ve hCG seviyelerini izlemek için bir idrar veya kan testi isteyebilir.

Gebeliğin normal şekilde ilerlediğini teyit etmek için gebelik kesesine bakmak için transvajinal ultrason da yaptırmanızı isteyebilir.

Yanlış bir pozitif sonuç aldıysanız, doktorunuza ziyaret bunu belirleyecektir. Hamile olmadığınızı öğrenmek inanılmaz rahatlatıcı olabilir.

Ancak, erken sonuçlarınız sizi heyecanlandırdıysa, sizin için çok üzücü olabilir. Yanlış pozitiflerin olduğunu ve hiçbir zaman hamile kalmadığınız anlamına gelmediğini unutmayın.

Bir süredir hamile kalmaya çalışıyorsanız, özellikle 35 yaşın üzerindeyseniz, kadın doğum uzmanına başvurunuz.

İlham bulabileceğiniz ve aynı şeyleri yaşayan kadınlardan bilgi edinebileceğiniz destek grupları ve forum siteleri de vardır.

Bir terapist, aile üyesi veya güvenilir bir arkadaşla birebir çalışmak da yararlı olabilir.

Kaynak: https://www.healthline.com/health/pregnancy/false-positive-pregnancy-test#recent-pregnancy-loss

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.




Bu Makale Op. Dr. Çiğdem İstanbulluoğlu Tarafından Gözden Geçirilmiştir.

Yorumlar

Yorum
?