Yaz İshalleri Nedenleri Nelerdir?

Yayın Tarihi : 2014/07/24 10:51 • Güncelleme Tarihi : 2019/04/01 01:05 •
Yaz sıcaklarında tüm canlıların su ihtiyaçları artar.Özellikle bu süreçte görülen ishal vakaları sıvı kayıplarını arttırması nedeniye sağlık yönünden sorunlar yaratabilir.
Yaz İshalleri Nedenleri Nelerdir?

Yaz sıcaklarında tüm canlıların su ihtiyaçları artar. Bu yüzden  insanlar, doğal olarak  yaz aylarında daha fazla su tüketir.
Yaz ishalleri, çoğunlukla mikroplu suların içilmesi veya bu sularla yıkanmış meyve ve sebzelerin yenilmesiyle meydana gelir.  
Bazen insanlar ishal olup bu mikropları dışkıları ile çevreye yayabilir. Dışkıyla bulaşmış ellerin ağıza götürülmesi neticesinde ishal olabilir. Her zaman kullanılan suların sağlıklı olup olmadığını bilmek mümkün olmaz.
Doğada, özellikle insan ve hayvan dışkılarıyla kirlenmiş sularda yaşayan, ishal sebebi  olabilecek çeşitli mikroplar bulunmaktadır. Bunlar özellikle durgun sularda, kanalizasyonun karıştığı sularda,  özellikle yaz aylarında uzun süre canlı kalarak çoğalır. Bu suların içilmesi veya böyle sularla bulaşık, sıcak ortamda beklemiş gıdaların, mesela; çiğ sebzelerle hazırlanmış salataların ve meyvelerin tüketilmesi sonucu ishal yapan mikroplar, ağız yoluyla alınarak insanların barsaklarına ulaşır.
Bunların bir kısmı barsak duvarında iltihap oluşturarak hem barsak hareketlerini artırır, hem de barsağa su ve iltihabi hücrelerin geçişine sebep olur; bir kısmı da barsakta iltihap yapmadan, salgıladıkları toksin denilen zehirli maddelerin etkisiyle su ve tuz geçişini artırmak suretiyle ishale sebep olmaktadır.
İshal durumunda öncelikle dışkının mikrobiyolojik olarak tahlil edilmesi önemlidir.İlk aşamada gaita mikroskopisi ve gaita kültürü doktorlarca  tercih edilen tahlillerdir.İlave olarak kan sayımı tahlili de yapılabilir.

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?