Yazın Ne İçmeli?

Yayın Tarihi : 2019/07/06 11:42 • Güncelleme Tarihi : 2020/03/31 08:18 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu

Yaz sıcaklarıyla birlikte vücuttan su atımı hızlanır. Bu durumda bol sıvı tüketilerek kaybedilen sıvı yerine konmalıdır. Peki bu takviye sadece su olarak mı yapılmalıdır?

Yazın Ne İçmeli?

Yaz sıcaklarıyla birlikte vücuttan su atımı hızlanır. Bu durumda bol sıvı tüketilerek kaybedilen sıvı yerine konmalıdır. Peki bu takviye sadece su olarak mı yapılmalıdır?

Su içmek şüphesiz hücrelerin çalışması, metabolizmanın aktive olması için çok önemlidir. Ancak devamlı su içmek çoğu zaman zor gelir. Özellikle yemeklerin yanında veya sıcaktan çok bunaldığında insanlar, aromalı içecekler tercih ederler.

Su Yerine Geçebilecek Sağlıklı İçecekler Nelerdir?

Su en değerli içecektir. Ancak bir alternatif arandığında, en iyi içecek ayrandır. İçeriğindeki yoğurtla tok tutar, aroma ihtiyacını giderir, aynı zamanda serinlik verir. Ayrıca şeker ve asit içermediğinden daha fazla susamayı da engeller. Yani yaz aylarında vazgeçilmez içeceklerden olmaya adaydır.

Ev yapımı meyve suları da sıcak yaz aylarında tercih edilebilir olmasıdır. Ancak evde yaparken de yapay tatlandırıcılar veya şeker kullanılmamalıdır. Bunun yerine içecekler tercihen şekersiz olmalıdır ancak ille de tatlı bir içecek isteniyorsa, hurma, pekmez ve balla bu aroma sağlanabilir. Yazın tercihen vişne suyu, portakal ve limon karışımıyla elde edilen içecekler tüketilebilir.

Su Yerine Tüketilemeyecek İçecekler Nelerdir?

Su yerine içilemeyecek besinler; asitli, şekerli, kafein içeren içeceklerdir.

Asit; ağız içi ve mide aşınmalarına sebep olmasının yanında, vücutta daha çok susamaya, kurumaya sebebiyet verir.

Şeker, metabolizmaya zararlı olmakla kalmaz, terleme miktarını artırır, vücutta bunalma hissi oluşturur. Şekeri atmak için daha çok suya ihtiyaç doğar. Yani az miktara şekeri vücuttan atmak için içmeniz gereken sudan çok daha fazlasını içmek zorunda kalırsınız.

Kafein ise yazın en tercih edilmemesi gereken içeceklerdendir. Kafein, metabolizmayı çok hızlandırır. Yaz aylarında zaten genişlemiş damarlardan kan daha hızlı akmaya başlar. Böylece tansiyon yükselmesi, denge kayıpları hatta bayılmalar meydana gelebilir. Kalbe binen yük artar. Bu sebeple kafein içeriği yüksek olan; kahveler, enerji içecekleri tüketilmemelidir.

Detoks içecekleri; vücudu temizlemeye yönelik olduğundan idrar söktürücü, ter attırıcı özelliktedir. Bu içecekler zaten yaz sıcağında var olan su kaybını artırdığından halsizliklere, bayılmalara sebep olabilir. Bu sebeple özellikle dışarı çıkılacak günlerde değilde, evde veya serin ortamlarda durulacağı zamanlarda bu içecekler tercih edilmelidir.

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?