Yenidoğan Testleri Nelerdir?

Yayın Tarihi : 2016/03/18 14:55 • Güncelleme Tarihi : 2023/10/20 12:32 •

Yeni doğan bebek yenidoğan taraması adı verilen bazı özel testlere tabi tutulur. Yenidoğan taraması, bebeği doğumda ciddi ancak nadir ve çoğunlukla tedavi edilebilir sağlık koşulları açısından kontrol eder. Bu yazımızda yenidoğan testleri hakkında sizleri bilgilendireceğiz.

Yenidoğan Testleri Nelerdir?

Yeni Doğan Testleri

Bebeğiniz bir sağlık sorunuyla doğabilir ancak ilk başta herhangi bir sorun belirtisi göstermeyebilir. Yenidoğan taramasıyla bir sağlık durumu erken tespit edilirse sıklıkla tedavi edilebilir. Erken tedavi önemlidir çünkü bebeğiniz için daha ciddi sağlık sorunlarının önlenmesine yardımcı olabilir. Yenidoğan tarama testleri uyguz zamanlama ile yapıldığında ve değerlendirildiğinde, doğuştan sağlık sorunu olan bebekler için taramanın faydaları çok büyük olabilir. Erken tedavi sağlıklarını iyileştirebilir ve ciddi sakatlıkları ve hatta ölümleri önleyebilir. Yendoğan testleri hızlı ve basittir ve bebeğe hiçbir şekilde zarar vermez.

Yenidoğan Taraması Ne Zaman yapılır?

Bebeğiniz doğumdan sonra, yani 1-2 günlükken, hastaneden ayrılmadan önce yenidoğan taramasına tabi tutulur. Bazı testler ise ilerleyen haftalarda yapılabilir.

Yeni Doğan Testleri Nelerdir?

Ülkemizde yapılan yeni doğan testlerini 6 ana başlıkta değerlendirebiliriz.

1.Kan Testleri: Yenidoğan testlerinin çoğu kan testiyle yapılır. Bir sağlık çalışan, bebeğin topuğundan birkaç damla kan alır ve tahlil için laboratuvara gönderir. Kan özel bir kağıt üzerinde toplanır ve ardından test için laboratuvara ulaştırılır. Kan testi sonuçları genellikle bebek 5 ila 7 günlük olduğunda çıkmış olur. Ülkemizde yeni doğan bebeklerden alınan kan testleri ise aşağıda belirtilmiştir:

Fenilketonüri testi
Biotinidaz testi
Hipotiroidi testi
Kistik fibrozis

2. İşitme taraması( Yenidoğan bebeklerde işitme testi) Yenidoğan işitme testi bebeğiniz doğduktan hemen sonra yapılır. Bu test işitme kaybını kontrol eder. Bu test için doktorunuz bebeğinizin kulaklarına minik kulaklıklar yerleştirir ve özel bilgisayarlar kullanarak bebeğinizin sese nasıl tepki verdiğini kontrol eder.Hastanede doğum yaparsanız, size ve bebeğinize taburcu edilmeden önce test yapılması önerilir.Ancak ilk birkaç hafta içinde kontrol muayeneniz sırasında da uygulanabilir.

3. Kalça çıkığı testi: Burada çocuk ortopedi uzmanları ciddi bir değerlendirme yapmalıdır. Kalça ultrason muayenesi, kalça röntgen grafisi bu muayene ve incelemede önemli bilgiler vermektedir.Bu inceleme ve tahliller ilk 6 ay içinde yapılmalıdır.

4.Yenidoğan bebeklerde göz muayenesi: Yenidoğan bebeklerde ortaya çıkabilecek  göz hastalıklarının erken tanısı yapılır.

5. Yenidoğan bebekte kalp taraması. Bebeklerde bazı kalp hastalıklarının erken tanısı koyulur.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?