Yumurtalık kanseri erken tanısında yeni bir test: HE4

Yayın Tarihi : 2016/05/24 07:01 • Güncelleme Tarihi : 2024/01/27 10:03 • Yazar: Prof.Dr. Suat Dede
Yumurtalık kanseri erken tanısında yeni bir test: HE4

Yumurtalık (over) kanseri, kadın hastalıkları ile ilişkili kanserler arasında 2. en sık kanser olma özelliğindedir ve ne yazık ki geç fark edilen bir kanser türü olduğu için genellikle geç teşhis konmaktadır. Bu nedenle araştırıcıların en çok üzerinde durduğu nokta yumurtalık kanserlerinin erken tanınmasını sağlayacak bir belirteç bulabilmektir.

Bu amaçla, çeşitli yumurtalık kist veya tümörlerinin kanser olup olmadığı konusunda, ayırt edici bazı testler geliştirilmiş ve şu ana kadar üzerinde en çok çalışılan ve kullanılan tanısal belirteç ise “CA125” adı verilen bir antijen olmuştur. Ancak CA 125 sadece yumurtalık veya rahim kanserlerinde değil, diğer bazı iyi huylu hastalıklarda (örn. endometriozis, myomlar, enfeksiyonlar) veya adet dönemi ya da gebelik gibi tamamen doğal bazı durumlarda da yükselebilmektedir.

CA 125 ve benzeri biyolojik belirteçlerin yumurtalık kanserlerinin taranmasındaki bu yetersizliği bilim insanlarını daha net sonuçlar veren farklı biyo belirteçlerin keşfine doğru yöneltmiş ve bu araştırmaların sonucunda umut vaat eden yeni bir biyo belirteç ortaya konmuştur: HE4 (Human Epididymisprotein 4)

HE4 ’ün yumurtalık kanseri taramasında kullanıma girmesi 2008 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde onaylanmasının ardından gerçekleşmiş ve ayrıca herhangi bir yumurtalık kist veya tümörünün kanser olup olmadığını belirlemek amacıyla kullanılan ROMA (Risk of Malignancy Algorithm) algoritmasının bir bileşeni olarak kullanılmaya başlanmıştır. HE4 özellikle seröz veya endometrioid tip olarak adlandırılan yumurtalık kanserlerinin erken tanısı veya taramasında etkindir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?