Zeka Testleri Nelerdir? Hangi Testler Hangi Yaşlarda Uygulanır?

Yayın Tarihi : 2019/06/26 16:21 • Güncelleme Tarihi : 2020/04/01 22:08 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu

Zeka testi; çocuğu doğru yönlendirilmesi ve potansiyelini sonuna kadar kullanabilmesi açısından çok önemli bir veridir. Ayrıca okul öncesi dönemde de, bu testler sayesinde çocuğun okula hazır olup olmadığı da anlaşılabilir. Aileler bu konuda bilinçli olmalı ve ihmal etmeden, doğru zamanda doğru testi uygulayabilmelidir.

Zeka Testleri Nelerdir? Hangi Testler Hangi Yaşlarda Uygulanır?

Zeka testi; çocuğu doğru yönlendirilmesi ve potansiyelini sonuna kadar kullanabilmesi açısından çok önemli bir veridir. Ayrıca okul öncesi dönemde de, bu testler sayesinde çocuğun okula hazır olup olmadığı da anlaşılabilir. Aileler bu konuda bilinçli olmalı ve ihmal etmeden, doğru zamanda doğru testi uygulayabilmelidir.Bu konuda uygulanan testler aşağıda bilginize sunulmuştur.

Metropolitan (okul olgunluğu) Testi:

Çocuğun okula başlamaya hazır olup olmadığını ölçen testtir. 4-6 yaş aralığına uygulanan, 24 dakika süren bir testtir.

GESSEL (gelişim figürleri) Testi):

Okul öncesi çağındaki çocukların görsel algısı, yönetmesi ve koordine etmesi, kas gelişimi, genel zeka durumu hakkında bilgi verir. 3-7 yaş arasında uygulanan ve yaşına göre çocuğun gelişimini değerlendiren bir testtir.

FROSTIG (görsel algı) Testi):

yine okul hazırlık döneminde, çocuğun gördüğü nesneyi algılayabilmesi, ayırt edebilmesi ve özümsemesini kapsayan bir testtir. 4-8 yaş gruplarına uygun bir testtir.

WISC-R Testi:

Çocuğun sözel ve performans becerilerini ölçmeye yönelik bir testtir. 12 alt değerlendirme testi içerir. Alt kademelerinde ölçülen değerler; dış dünya ile bağlantısını ölçen genel kültür testi, somut algılayabilmesini değerlendiren soyutlama yeteneği, problemleri çözmedeki yeteneği, kendini ifade etme, net bir şekilde anlatmaya dayalı dil gelişimi, sorunları mantık çerçevesinde değerlendirme ve muhakeme etme becerisi, işitsel hafızasıdır. Bu testin uygulama süresi en az 180 dakikadır. 6-16 yaş grubuna uygun bir zeka testidir.

MOXO (dikkat) Testi) :

Dört ana ölçek değerlendirilir. Değerlendirdiği ölçekler; dikkat, doğru zamanlama ve zamanı kontrol edebilme, dürtüsellik ve mantık, hiperaktivitedir. DEHB (dikkat eksikliği ve hiperaktivite) tanısında da kullanılan bir testtir. 6-12 yaş aralığında çocuk testi 15 dakikada, 13-70 yaş araşında da genç ve yetişkinlik testi 18 dakika olarak uygulanır.

AGTE Testi

0-6 yaş grubu bebek ve çocukların becerilerini incelemek adına yapılan bir testtir. Bu testi ebeveyn kendine yöneltilen soruları cevaplayarak uygular. 154 maddeli bir soru anketi vardır. Çocuğun; dil – bilişsel, ince ve kaba motor becerileri, öz bakım becerisini değerlendirir.

 

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?