Zona Aşısı Nedir? Kimler Zona Aşısı Olmalıdır?

Yayın Tarihi : 2016/08/18 09:40 • Güncelleme Tarihi : 2020/04/21 15:25 •
Zona ağrılı ve kabarcıklı döküntülerden oluşan hastalığa verilen addır. Zona hastalığından korunmak amacıyla aşı geliştirilmiştir.Kimlerin zona aşısı olması gerektiği konusunda aşağıdaki yazımızda detaylı bilgiler bulabilirsiniz.
Zona Aşısı Nedir? Kimler Zona Aşısı Olmalıdır?

ZONA NEDİR?

Zona ağrılı ve kabarcıklı döküntülerdir.
Zona hastalığına yol açan virüs aslında suçiçeğine neden olan virüstür. Suçiçeği geçiren bireylerde, virüs sinir hücrelerine yerleşerek pasif halde kalır. Bu virüs ileride tekrar aktive olarak zona hastalığına sebep olabilir. Bu nedenle suçiçeği geçirmiş olan herkes zona geçirme riski altındadır. 
Zona döküntüleri, sinir hücrelerinin deri ile birleştiğinoktalardan herhangi birinde ortaya çıkabilir.
Zona döküntüleri, omurilikten çıkan sinir hücrelerinin deri ile buluştuğu yerler olan dermatomlarda ortaya çıkabilir. Sırt ve belin bir yanı, döküntülerin en yaygın görüldüğü yerlerdir. 
Zona döküntüleri 30 güne kadar devam edebilir.
Zona ağrısı keskin, batıcı, zonklayıcı olarak tanımlanır ve sıklıkla döküntü iyileşirken yerini rahatsızlığa bırakır. Ayrıca zona döküntüleri dokunmaya karşı duyarlı olabilir. 
Zona hastalığına yakalanan her 4 kişiden 1’inde aşağıdakikomplikasyonlar gelişebilir.
Postherpatik nevralji (PHN); zona hastalığının olası komplikasyonlarından biridir. Sinir ağrısı olan PHN, döküntü iyileştikten aylar hatta yıllar sonra bile sürebilir. Yaşlandıkça PHN riski de artmaktadır. 

KİMLER ZONA RİSKİ ALTINDADIR?

Suçiçeği geçirdiyseniz, zona virüsünü vücudunuzdataşıyorsunuz.
Suçiçeğine yol açan virüs vücudunuzu hiçbir zaman terk etmez. Sinir sisteminizde kalır ve tekrar aktive olarak,zona döküntülerine yol açabilir. 

Zona döküntülerinin ne zaman ortaya çıkacağınısöylemek güçtür; ancak zona hakkında şunları biliyoruz:

1. Yetişkinlerin %95’i zona riski altındadır.Risk 50 yaş üzerinde önemli derecede artar. 
2. Yaşamları boyunca her 3 kişiden 1’indezona hastalığı görülür. 
3. Zona herhangi bir zamanda ortaya çıkabilir veçok acı verici olabilir. 

50 yaşın üzerindeyseniz, zona geçirme riskiniz de artar.
Gençken bağışıklık sisteminiz genellikle virüsü kontrol altında tutabilecek güçtedir. Ancak yaş ilerledikçe bağışıklık sisteminiz zayıflar ve virüsün vücut savunmasını kırması kolaylaşır. Bu nedenle, 50 yaşın üzerindeyseniz zona konusunda doktorunuza danışmanız önemlidir. 

İyileşmesi 30 güne kadar uzayabilen zona döküntüsüörneklerini aşağıda görebilirsiniz.

HAFİF:Deride hafif zona döküntüleriyle birlikte birkaç kabarcık ortaya çıkar. Bu resim elde ortaya çıkmış hafif bir zona vakasını göstermektedir. Bir zona vakasının ne kadar kötüleşebileceğini tahmin etmek güçtür. Döküntü ile birlikte ortaya çıkan ağrı, hafif ile şiddetli arasında değişebilir. 
 
ORTA:Deride orta derecede zona döküntüleriyle birlikte kabarcık kümeleri ortaya çıkar. Bu resim vücudun bir yanında ortaya çıkmış orta derecede zona vakasını göstermektedir.  
ŞİDDETLİ:Deride şiddetli zona döküntüleriyle birlikte kabarcıklar büyük bir alana yayılır ve yanık benzeri bir görüntü oluşur. Bu resimde döküntüden bir göz etkilenmiştir. Bu durum, bazen görme bozukluğuna yol açabilir.  Zona riskiniz ile ilgili olarak doktorunuza danışın.
DOKTORUNUZA DANIŞIN

ZONA HAKKINDA MERAK EDİLENLER

Zona konusunda doktorunuza danışırken, size yardımcıolabilecek bazı soruları aşağıda bulabilirsiniz. Aklınıza gelebilecek başka soruları boş alana yazabilirsiniz.
1. Zona riski taşıyor muyum? 
2. Zona riski 50 yaşımdan sonra neden artıyor? 
3. Riski artıran başka faktörler de var mı? 
4. Beni etkileyebilecek zona komplikasyonları nelerdir? Zona riskiniz ile ilgili olarak doktorunuza bugün danışın.Suçiçeği geçirdiyseniz, her an zona olabilirsiniz. Kendinizi ne kadar sağlıklı hissettiğinizin hiçbir önemi yoktur. Zona hiç beklemediğiniz bir anda ortaya çıkabilir.
Bu tür bir riskiniz olduğunu düşünüyorsanız vakit geçirmeden doktorunuza danışmanızı öneririz.

ZONA AŞISI NEDİR?

Zona (herpes zoster) aşısı, canlı bir aşıdır.Aşı,liyofilize toz içeren flakon ve çözücü içeren kullanıma hazır enjektör halinde satışa sunulmuştur.SGK aşı bedelini karşılamamaktadır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?