Kadınlarda Gebeliği Zorlaştıran Hastalıklar

Yayın Tarihi: 2019/06/11 15:33 • Güncelleme tarihi : 2021/06/27 07:19

Her kadının hayalidir anne olup, sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek. Ancak bu, her zaman çok kolay olmayabilir. Kısırlık cinsiyete göre ayrıldığında; kadınlarda kısırlık görülme oranı % 30-35 arasındadır. Peki kadınlardaki hangi hastalıklar gebe kalmaya engel teşkil eder?

Kadınlarda Gebeliği Zorlaştıran Hastalıklar


PCOS; yani polikistik over sendromu pek çok kadında görülen gebe kalmaya engel bir durumdur. Hormonal dengesizlikler neticesinde; kadının yumurta sayısı yeterli olmasına rağmen, verimli yumurtayı yakalayamaması sonucunda gebelik meydana gelmez. Bu hastalar çoğu zaman ağızdan alınan ilaçlar yoluyla kolaylıkla tedavi edilir. Ancak bu tedaviye cevap vermiyorsa tüp bebek, aşılama gibi alternatif yollara başvurulabilir.

Kadınlarda Gebeliği Zorlaştıran Hastalıklar


Endometriozis; rahim iç dokusunun karın içinde yanlış yerleşmesi sonucu bazen yumurtalıkla bağlantı kuramaması durumudur. Karın içi yapışıklık, tüplerde tıkanma durumu bu hastaların teşhisleridir. Sancılı adet ve ilişki sırasında şiddetli ağrılarla tespit edilir.

Kadınlarda Gebeliği Zorlaştıran Hastalıklar


Yumurtalık rezervi azalması; günümüz şartlarında evlenme yaşı artmıştır. Buna bağlı olarak anne olma yaşı da artış gösterir. Ergenlikten itibaren kadın vücudundan her ay düzenli olarak atılan yumurtalar, sayıları azalarak ve verimliliğini yitirerek devam eder. Yani anne adayı ne kadar gençse, yumurtaları o kadar kalitelidir. Bu sebeple gebelik için en uygun yaş 30 yaş öncesidir.

 

Kadınlarda Gebeliği Zorlaştıran Hastalıklar


Rahim yapısı bozuklukları da kadın kaynaklı infertilite problemlerindendir. Yumurta ve sperm ne kadar kaliteli olursa olsun, eğer rahim yapısı bozuksa sperm ve yumurta buluşamaz, buluşsa da tutunamaz ve gebelik ilerleyemez.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.

Bu Gönderiye 0 Adet Yorum Gelmiş
?