Yirmilik Dişe Müdahale Edilmeli mi?

Yayın Tarihi: 2020/02/06 15:22 • Güncelleme tarihi : 2021/06/27 07:19

Yirmilik diş; insan çene yapısında bulunan, 3. Azı diştir. Farkı, diğer dişlere göre daha sonraki bir dönemde damak üzerine çıkmasıdır. Yirmilik diş, 18 yaşından itibaren, kişinin kemik gelişimine bağlı olarak 25 yaşına kadar çıkabilen bir diştir.

Yirmilik Dişe Müdahale Edilmeli mi?


20lik dişler çekilmeli mi? 

Eğer Yirmilik diş şişme, ağrı, çiğneme güçlüğü, ağız kokusu, çürük oluşumuna sebep oluyorsa, doktor muayenesi ile çekilmesi önerilir. Yirmilik diş çekiminde hekimin kararı çok önemlidir ve bağlayıcıdır. 

Şayet yirmilik dişte hiçbir ağrı, hissedilen bir zarar yoksa bu dişi çektirmeye gerek yoktur.

Yirmilik Dişe Müdahale Edilmeli mi?


Her yirmilik diş aynı mıdır?

Yirmilik diş, konum itibariyle tüm dişlerin en son sırasında yer aldığından, çene ve diş yapısına göre farklılık gösterir. Her kişide yirmiliğin yüksekliği, açığa çıkması, konumu, üzerinin kemikle kaplı olma durumları bu farklılığı meydana getirir.

Yirmilik Dişe Müdahale Edilmeli mi?


Yirmilik dişi çektirme kararı nasıl verilir?

Yirmilik dişin çekim kararı doktora aittir. Diş röntgeni çekilir, eğer hastanın çene yapısı bu dişi çıkarmaya müsaitse, diğer dişleri sıkıştırması ve kaydırması söz konusu değilse ve hastanın bir şikayeti yoksa dişin çekilmemesi kanaatinde bulunur.

Ancak bu durumların tersi mevcutsa, yirmilik diş en kısa zamanda çekilmelidir. 

Bazen yirmilik dişte şişlikler ve iltihaplanmalar görülür. Bu durumda öncelik dişi çekmek değil, iltihabı gidermektir. Hekimin kararı ile hastaya antibiyotik başlanır ve iltihabın kaybolması neticesinde hala dişin çekilmesi gerekiyorsa ancak bu şekilde diş çekilir. 

Yirmilik Dişe Müdahale Edilmeli mi?


Yirmilik diş ne zaman çekilmeli?

vücut yaşlandıkça, iltihapların, yaraların daha geç iyileştiği unutulmamalıdır. Bu sebeple yirmilik yaş ağrı yaptığında hemen doktora başvurulmalı ve gerekli müdahaleler yapılmalıdır. 

30 yaşı geçtikten sonra yirmilik dişe yapılan müdahaleler daha zor ve iyileşmesi için geçen süre de daha çoktur.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.

Bu Gönderiye 0 Adet Yorum Gelmiş
?