Gebelikte 14. Hafta

İkinci trimestre dönemine hoş geldiniz! 14. hafta birçok değişime yol açabilir mesela mideniz daha az bulanabilir, daha aç hissedebilirsiniz ve daha enerjik olabilirsiniz. Bunun nedeni, hamileliğin "balayı aşaması"olarak bilinen dönemine girmiş olmanızdır. 14. haftaya başlarken, ikinci trimestre dönemi  egzersiz yapmanın, yapılacaklar listesini başkalarına yaptırmanın ve biraz da eğlenmenin tam zamanı. Tadını çıkarın bu günlerin!

14 Haftalık Hamilelik

Bebeğin Şeftali Kadar

Gebelikte 28. Hafta
Henüz yok
26
Doğuma Kalan Hafta

14 haftalık hamilelikte bebek ne kadar büyük olur?

14. haftada bebek bir şeftali kadar büyüktür ve yaklaşık 8 cm ve 42 gr'dır. Bebek, geçen haftadan bu yana neredeyse iki katına çıktı ve 14.haftada süper hızda büyümeye devam ediyor.

14 Haftalık Hamilelik Kaç Aydır?

14 haftalık hamilelik yaklaşık üç ay ve bir hafta hamilelik demektir. İkinci trimestrenin başındasınız.

14 HAFTALIK HAMİLELİK BELİRTİLERİ

14. haftada, ilk trimestrede hissettiğiniz belirtiler geçebilir. Ama hemen kaybolmazlarsa şaşırmayın. Sabırlı olun ve sakin olun! İşte 14. haftada hissedebileceğiniz bazı yeni gebelik belirtileri:

  • (Round ligament)Yuvarlak bağ ağrısı: Bu ağrılar karın, kalça etrafında ve kasık bölgesinde ve  vuluvanın dış kısmında keskin ağrılar şeklinde gözlenir. Tanrı aşkına! Muhtemelen kaslarınız ve bağlarınız büyüyen bebeğinize uyum sağlamak için uzanırken bazı ağrılar ve sancılar hissediyorsunuz. 14 haftalık hamilelerde, kramplar genellikle yuvarlak bağ ağrısı yüzünden olur, ancak herhangi bir endişeniz varsa doktorunuzla konuşun.
  • Artan enerji:İlk trimestrenin korkunç belirtilerinden kurtulduktan sonra, muhtemelen enerjinizi toplayacaksınız.
  • İştah artışı: Karın guruldaması mı? Sabah bulantıları kaybolmaya başladığında, iştahınızın arttığını göreceksiniz. Bebeğin hızlı büyümesine yol açacak şeyin yediğiniz yemekler olduğunu unutmayın. Günde yaklaşık fazladan 300  kalori daha tüketmeyi hedeflemelisiniz. Eğer ikizlere 14 hafta hamile iseniz, ikinci trimestrede  günde yaklaşık fazladan 680 kalori daha tüketmeniz gerekecek. Acıktığınız zaman yanınızda bol miktarda sağlıklı atıştırmalık bulundurun.Sağlıklı atıştırmalar, sizin ve bebeğiniz için çok fazla yağlı, ve  hazır yiyeceklere maruz kalmamanız önemlidir. Böylece her ikiniz de doğru besinleri tüketirsiniz. (Tabii ki, zaman zaman dondurma veya pasta da tüketebilirsiniz ama aşırıya kaçmamak kaydıyla.)
  • Daha kalın, parlak saçlar: Hamileliğin (az) çekici yan etkilerinden biri olan saçlarınızın daha kalın ve daha parlak olduğunu fark edebilirsiniz.

14 HAFTALIK HAMİLE KARNI

14 haftalık hamile karnınız hassas ve ağrıyor olabilir, ancak bu sadece rahminizin hızla büyüyen bebeğinizi karşılamak için genişlemesinden kaynaklanıyor.

14. haftanızda kilo alma hızınız artarsa şaşırmayın.Hamileliğe ortalama bir BMI (Vücut Kitle İndeksi) ile başladıysanız, doktorlar 14. haftadan itibaren her hafta 250 gram (ayda toplam 1 kilo) almanızı tavsiye eder. Eğer ikizlere 14 haftalık hamileyseniz, kilo alma hızınızın biraz hızlanmaya başladığı 20. haftaya kadar bir bebek bekleyen annelerin kilo alım hedefleri aynı olacaktır. Ama tabi ki ortalama KVİ'nin altında ya da üstündeyken hamile kaldıysanız- ya da ilk trimestrede çok kilo alıp verdiyseniz- doktorunuz biraz daha farklı kilo alma hedefi önerebilir.

Eğer ilk trimetrede egzersiz yapmaktan uzak durduysanız, madem şimdi enerjinizi topladınız egzersiz yapmaya geri dönebilirsiniz. Bir doğum öncesi yoga kursuna yazılın ya da 14 haftalık hamile göbeğinizi yürüyüşe çıkarın!

14 HAFTALIK HAMİLELİKTE ULTRASON

Eğer 14 haftalık hamile karnınıza bir göz atsaydınız, orada bebeğin ayaklarını oynattığını ve hatta başparmağını emdiğini görmeniz mümkündür!

14 haftalık bir fetüsün böbrekleri idrar üretiyor ve karaciğer ve dalak da kendi görevlerini yerine getiriyor. 14. haftada bebek her yerinde lanugo yani ince şeftali tüyleri uzatıyor. Bu da vücudunu sıcak tutmasını sağlıyor!

14 haftalık hamilelikte ultrasonda, bebeğin cinsiyetini öğrenmek zor olabilir. Sabredin! 

14  HAFTALIK HAMİLELİKTE GEBELİK KONTROL LİSTESİ

Bu hafta için hatırlatmalar:

  • Diş kontrolüne gidebilirsiniz
  • Hamileliğinizi duyurmanın eğlenceli yollarını bulun
  • Doğum ile ilgili eğitici makale ve videoları inceleyebilirsiniz.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.




Bu makale Dr. Cem Argun tarafından yazılmış olup,
Op.Dr.Çiğdem İstanbulluoğlu tarafından gözden geçirilmiştir
Bu Gönderiye 0 Adet Yorum Gelmiş
?