Gebelikte 21. Hafta

Baskılar devam ediyor! Henüz mükemmel bebek adını bulmadınız mı? Ebeveynler ya hemen kolayca bir isim seçerler ya da doğuma kadar enine boyuna düşüneceklerdir. Henüz bu mükemmel ismi seçmediyseniz. havalı isimler, güzel isimler, özgün isimleri ve çok daha fazlasını bulacaksınız. Seçtiğiniz isim ne olursa olsun, gelecekte bebeğinizi tanımaya başladığınızda (ve aşık olduğunuzda) ismin daha da mükemmel olduğunu düşüneceksiniz. 21. haftanızda, sadece isim seçmiyorsunuz aynı zamanda evinizi uygun hale getirmek için de uğraşıyorsunuz. Tabii ki bebeğiniz için  eşya ve giysileri seçmek zor olabilir, ancak gebeliğin 21. haftasında bu konuda stres yapmamaya çalışın. Bize güven ne tür bir oyun halısı seçtiğiniz  bebeğin umrunda olmayacaktır!

21 Haftalık Hamilelik

Bebeğin Havuç Kadar

Gebelikte 21. Hafta
Henüz yok
19
Doğuma Kalan Hafta

21 haftalık Hamilelikte Bebek Ne Kadar Büyük Olur?

21. haftada bebek havuç kadar büyüktür. Yaklaşık 26 cm uzunluğunda ve 360 gr ağırlığındadır, muhtemelen son zamanlarda bebeğin hareketlerini çok daha fazla hissedebiliyorsunuz.

21 Haftalık Hamilelik Kaç Aydır?

21 haftalık hamilelik 4 ay ve yaklaşık üç hafta hamilesiniz demektir. Beşinci ayın yarısından fazlasını tamamladığınıza göre, hamileliğin büyük bir bölümünü atlattınız!

21 HAFTALIK HAMİLELİK BELİRTİLERİ

21. haftada ortaya çıkan belirtilerin bazıları üçüncü üç aylık döneminizin bir önizlemesi gibidir. 21. haftanızda hissedebileceğiniz belirtilerin bazıları şunlardır:

  • Mide ekşimesi ve / veya hazımsızlık: Baharatlı ve yağlı gıdalardan ve diğer tetikleyicilerden kaçının. Rahatsızlığınızın kaynağı alışık olmadığınız bir gıda ise yemek yeme alışkanlığınızı kontrol etmek için bir yiyecek günlüğü tutmak bunu anlamanıza yardımcı olabilir.
  • Braxton Hicks kasılmaları: Rahminiz bazen doğum için pratik yaparken kendini kasılmış hissedebilir. Pozisyon değiştirdiğinizde kasılmalar kaybolduğu sürece bu tamamen normaldir. Doktorunuza durmayan herhangi bir ağrı veya kasılmalar hakkında bilgi verin.
  • Göğüslerden sızıntı: Süt kanallarınız bu dönemin sonuna kadar tam olarak gelişecektir çünkü erken doğum gerçekleşebilir.
  • Kuru, kaşınan cilt: Büyüyen karnınız gerildiği için, gün geçtikçe daha da rahatsız hissedebilirsiniz. Cildinizin nemlendirilmesine ve umarım daha az kaşıntılı olmasına yardımcı olmak için gebelik açısından güvenli bir vücut yağı veya losyon ile bakım yapın. Bu durum sinir bozucu bir durum hamilelik belirtisi olabilir, bir döküntü gelişirse, doktorunuza hemen bildirin.
  • Çatlaklar: Bebeğiniz büyüdükçe cildiniz daha incedir ve cildinizin yüzeyinin altında küçük gözyaşlarına neden olur. Çatlaklar, bazı kadınlar için sadece aile geçmişi nedeniyle veya ani kilo alımı nedeniyle daha yaygındır. Çatlaklar ikizlere 21 haftalık hamile olan kadınlarda daha yaygın olabilir. Çatlak izlerinden gerçekten kurtulmanın bir yolu yoktur, ancak doğumdan sonra önemli ölçüde geçeceklerdir.

21 HAFTALIK HAMİLE KARNI

Bu hafta aynaya bakıp " ne hale geldim?!” diye merak edeceksinizdir. Eğer 21. haftaya ulaştıysanız, yaklaşık 5 ila 8 kilo almış olabilirsiniz, ve yaklaşık 21 haftalık ikizlere hamileyseniz yaklaşık 9 kilo almış olabilirsiniz.

Yeni kıvrımlarınız süper seksi ve kendinize güven hissetmenizi sağlayabilir. Sonuçta, nereye giderseniz gidin dikkat odağısınız! Ama ekstra ağırlık da sizi şişman hissettirebilir. (Unutmayın siz şişman değilsiniz- sadece hamilesiniz!) Kendinize hatırlatın, kilo almanız gerekiyor! Sizin ve bebeğiniz için iyi bir şey bu.

Aslında, hamilelik sırasında aldığınız tüm ağırlık sadece bebek için takviye değildir, hepsi gerçekten önemli bir amaca hizmet eder. İşte bunu düşünmenin mantıklı bir yolu: Hamileliğiniz boyunca almanız önerilen ağırlık yaklaşık 13 kilodur.
Bu ağırlığı oluşturan unsurlar nelerdir?

  • Ortalama bir bebek = 3 kg
  • Plasenta = 0.70 kg
  • Rahim = 1 kg
  • Amniyotik sıvı = 1 kg
  • Yağ, protein ve diğer besin maddelerinin maternal depoları (emzirme için gerekli!) = 3 kg
  • Meme dokusu (emzirme için de elbette) = 1 kg
  • Artan sıvı hacmi = 2 kg
  • Artan kan hacmi = 2 kg

Gördünüz mü? Bütün bu kilolar size çok iyi gelecek, bebeği canlı ve sağlıklı tutuyor ve doğumdan sonra onu beslemek için depoluyorlar.

Vücudunuz hakkında biraz sıkılmış hissettiğiniz her zaman, yaptığı tüm şaşırtıcı şeyleri düşünün! Şimdi, 21. haftada bebeğinizin hareketlerini fark edebilirsiniz ve artık bebeğin refleksleri de var! Avucunuzu karnınıza hafifçe bastırırsanız, geri tepme hissedebilirsiniz. Çok havalı değil mi!

21 HAFTALIK HAMİLELİKTE ULTRASON

21 haftalık fetusun neler yaptığını merak ediyor musunuz? Bebeğin sindirim sistemi dış dünyaya hazırlanırken, mekonyum üretiyor, bu bebek doğduktan sonra ilk kirli bezde bulacağınız katransı siyah maddedir.

Bahse gireriz ki gelecekteki torunlarızı henüz düşünmemişsindir, ancak bebeğin üreme sistemi de gelişiyor. Eğer bir kızsa, rahminde bir ömür boyu yumurta kaynağı var-yaklaşık altı milyon kadar! Eğer bir erkekse, Testisleri hala karnında bulunur, ancak testis torbası geliştikten sonra önümüzdeki haftalarda düşecektir.

Bu hafta ultrasonunuz varsa, o sevimli küçük 21 haftalık fetuse bir göz atacaksınız. Bu 21 haftalık ultrason sizi şaşırtacak! Sadece ekranda bebeği görmeyeceksiniz, aynı zamanda beyin yarımküreleri ve kalp odacıkları gibi bazı müthiş ayrıntıları göreceksiniz 

Henüz daha öğrenmediyseniz, bu ultrasonda bebeğinizin cinsiyetini öğrenebilirsiniz.İsterseniz cinsiyeti öğrendiğiniz  o anın tadını daha sonra çıkarabilirsiniz. Bebeğin cinsiyetini öğrenmek için doğana kadar bazı ebeveynler beklemektedir. 

Ultrason muayenesinde resimlerin çıktılarını isteyin. Şimdi git tatlı bebişin fotoğraflarını göster! İsim için beyin fırtınası yapın!

21  HAFTALIK HAMİLELİKTE GEBELİK KONTROL LİSTESİ

Bu hafta için hatırlatmalar:

  • Glukoz yükleme testinizi planlayın (OGTT testi hazırlıkları)
  • Bebek kutlama partinizi planlamaya başlayın (Baby shower)

Bebek İsimleri listenizi daraltın istediğiniz isimlere odaklanmaya başlayın.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.




Bu makale Dr. Cem Argun tarafından yazılmış olup,
Op.Dr.Çiğdem İstanbulluoğlu tarafından gözden geçirilmiştir
Bu Gönderiye 0 Adet Yorum Gelmiş
?