Gebelikte 23. Hafta

23. haftanızda, bebek dışarıda neler olup bittiğini dinleyerek doğumuna hazırlanıyor. Sizin de hazırlandığınızı biliyoruz. Unutmayın: Çocuk odası hazırlıkları, çocuk bezi stoklamak uygun olabilir. Özel sağlık sigortanız, tamamlayıcı sigortanız var ise sağlık sigortası şirketinizi arayıp neyi kapsadığını görmek ve bebek için hangi ayarlamaları yapmanız gerektiğine karar vermek için iyi bir zamandır. 

23 Haftalık Hamilelik

Bebeğin Greyfurt Kadar

Gebelikte 19. Hafta
Henüz yok
17
Doğuma Kalan Hafta

23 Haftalık Hamilelikte Bebek Ne kadar Büyük Olur?

23 haftalık hamilesiniz ve bebek greyfurt kadar büyük! Ortalama 23 haftalık fetus, baştan ayağa kadar 28 cm uzunluğunda ve yarım kg ağırlığındadır. Evet, bebek neredeyse bir ayak uzunluğunda, ve bebek nihayetinde kg cinsinden ölüçülebiliyor! Bebek sadece büyümüyor, o daha da şirin oluyor ve daha çok bir bebek gibi görünmeye başlıyor.

23 Haftalık Hamilelik Kaç Aydır?

23 haftalık hamilelik tam tamına 5 aylık hamilelik demektir. Siz ve 23 haftalık bebeğiniz 6. ayınıza başlıyorsunuz, inanabiliyor musunuz!

23 HAFTALIK HAMİLELİK BELİRTİLERİ

İlk üç aylık dönemin mide bulantıları ve yorgunluklarını atlatırken 23. haftanın getirmiş olduğu rahatsız edici belirtileriyle uğraşıyor olacaksınız. Aşağıdaki belirtilerden bazılarıyla başa çıkmaya çalışıyor olabilirsiniz:

  • Şişmiş ayak bilekleri ve ayaklar: Bazı şişkinlikler tamamen normaldir.  Ayaklarınızı olabildiğince yukarıda tutarak düzenli yürüyüşler yaparak ve çok fazla su içerek bununla başa çıkabilirsiniz. Preeklampsi adı verilen tehlikeli bir gebelik komplikasyonunun bir işareti olabilecek aşırı veya ani şişmeleriniz olursa doktorunuzu arayın.
  • Braxton Hicks kasılmaları: Karnınızın süper gergin olduğunu ilk fark ettiğinizde tamamen garip bir his gibi gelebilir! Karın kaslarınız esnektir, temel olarak doğum sancısı esnasında gerilmeye hazırlanmak  zorunda kalacaklar. Kısa sürede ortadan kayboldukları sürece, bunların hepsi normaldir. Bol bol su için ve rahat hissetmek için sık sık pozisyon değiştirin.
  • Sırt ağrısı: Büyüyen bebeğinizin omurganızı bükmeye ve sırt kaslarınıza baskı yapmaya başladığı için sırt ağrısı normaldir.  Özellikle ikizlere 23 haftalık hamile kadınlarda sırt ağrıları normaldir. Ancak şiddetli ağrılarınız varsa ve sizi endişelendiriyorsa mutlaka doğum uzmanınıza bildirin.
  • Kanama ve /veya şişmiş diş etleri: Muhtemelen hamileliğin ağzınızı etkilemesini beklemiyordunuz!  Gebelik hormonları kan akışınızı arttırır, diş etlerinizi şişirip kanamaya neden olur. Ağzınız normalden daha hassas hissediyorsanız, yumuşak bir kıl diş fırçasına geçin ve itina ile diş ipi kullanmaya devam edin. Normal diş muayene rutininize sadık kalın, diş hekimini en az altı ayda bir görün. Aslında, diş hekiminiz siz hamileyken ekstra kontrol yapmak isteyebilir.

23 HAFTALIK HAMİLE KARNI

Tipik bir 23 haftalık hamile göbeği, kasık kemiğinden rahmin tepesine kadar yaklaşık 21 ila 25 santimetre kadardır. (Bu fundus yüksekliği.) 23 hafta boyunca, muhtemelen yaklaşık 5 ila 6 kilo aldınız. Eğer ikizlere 23 haftalık hamileyseniz, şu zamana kadar 10 kilo almış olmalısınız. İkiz bebeklere hamilelik için tavsiye edilen kiloyu alırsanız erken doğum riskini azaltmış olacaksınız.

23 haftalık hamileyken, bebeğin hareketlerini muhtemelen oldukça hissediyorsunuz - ve her zaman bebeğin içinde kıpır kıpır olduğunu bilmek size bir rahatlık verecektir. Dikkat ederseniz, 23 haftalık fetusun rutinini öğreneceksiniz: bebek uyurken daha az aktif ve uyandığında ise çok haraketleniyor.
Bazı anneler, yeni doğanların doğumdan sonra da anne karnındayken olduğu gibi benzer rutinlerini devam ettirdiğini dile getiriyorlar. Yani, eğer bebeğin tekmeleri gece sizi uyutmuyors doğumdan sonra da benzer bir durumla karşılaşabilirsiniz.

23 HAFTALIK HAMİLELİKTE ULTRASON

23 haftalık hamile ultrasonunuz olduğunda ne göreceğinizi merak ediyor musunuz? Pekala, bu  aşamada bebeğin minik göğüsleri oluşuyor. Sevimli küçük 23 haftalık fetusunuzun yüzü tamamen oluşur. Onun sadece yüzünü doldurmak için biraz fazladan yağa ihtiyacı var. Bebek sizin sesinizi ve kalp atışlarınızı dinleyerek kendi kendini eğlendiriyor ve araba korna sesleri ve köpek havlamaları gibi sesler duyabilir.
 Genetik testinizi yaptırabilirsiniz.

Üçüncü üç aylık dönemde, randevularla daha yoğun olacaksınız, iki haftada bir doktorunuzu göreceksiniz. Şu an olduğu kadar enerjik hissetmeyebilirsiniz. Bu yüzden işlerinizi bitirin ve listenizden çıkarmak için kullanın bu zamanı!

23  HAFTALIK HAMİLELİKTE GEBELİK KONTROL LİSTESİ

Bu hafta için hatırlatmalar:

  • Sağlık sigortanız ne durumda?
  • Bebeğin odasını hazırlamanın zamanı geldi!
  • Bebeğinizin geleceği için bir yatırım hesabı açabilirsiniz.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.




Bu makale Dr. Cem Argun tarafından yazılmış olup,
Op.Dr.Çiğdem İstanbulluoğlu tarafından gözden geçirilmiştir
Bu Gönderiye 0 Adet Yorum Gelmiş
?