Gebelikte 26. Hafta

Henüz bebekle tanışmadın ama hayatını ele geçiriyor! Uykunu bölüyor. Zihnini bulandırıyor. Hatta 26. haftanızda bir iki kez stresten başınızı ağrıtabilir. Doğumdan sonra da bunların hepsini yapacak!r. Dikkatimizin merkezi haline gelecek olan yeni doğan bebek için zihnen de hazır olmamız  gerekiyor. Zaten, gebeliğinizin 26. haftasında, bebek size biraz pratik yaptırıyor.

26 Haftalık Hamilelik

Bebeğin Süs Lahanası Kadar

Gebelikte 16. Hafta
Henüz yok
14
Doğuma Kalan Hafta

26 haftalık hamilelikte bebek ne kadar büyük olur ?

26 haftalık bebek süs lahana bitkisi kadar büyüktür. 26 haftalık fetusun yaklaşık 35 cm uzunluğunda ve yaklaşık 0.77 kg ağırlığındadır. O duyularını, yüz hatlarını ve hatta yeteneklerini geliştiriyor! Vay canına!

26 Haftalık Hamilelik Kaç Aydır?

26 haftalık hamilelik beş aylık ve yaklaşık üç haftalık hamileliktir. Hamileliğin altıncı ayını atlatmak üzeresiniz.

26 HAFTALIK HAMİLELİK BELİRTİLERİ

26 haftalık hamilelik belirtileriniz çoğunlukla rahatsızlık veriyor. Bebek büyüdükçe ve vücudunuz doğum için hazırlandıkça değişiklikler yapmaya başladığında giderek daha da rahatsız oluyorsunuz.

  • Uyku sorunu: Doğuma yaklaştıkça, uyumakta zorluk çekiyorsunuz.  Vücudunuzun geceleri sakinleşmesine yardımcı olmak için kafein tüketiminize dikkat edin, bol su için ve biraz egzersiz yapın (yürüyüşe çıkın!) .
  • Şişlik ve ödem: Şişkinliği sevmeyebilirsiniz, ancak gebeliğin 26. haftasında hafif bir şişlik olması normaldir. Ancak, şiddetli veya ani olan şişmeye dikkat etmek önemlidir, bu da preeklampsi adı verilen tehlikeli bir durumun bir işareti olabilir. Şişlik endişe verici görünüyorsa doktorunuzu arayın.
  • Baş ağrısı: Bu sık sık dalgalanan hormonlardan ya da stresten dolayı gerçekleşir. Ancak açsanız veya susuz kaldıysanız baş ağrınız olabilir, bu nedenle en az birkaç saatte bir yiyerek ve sık sık yudumlamak için yanınızda bir bardak su tutarak kendinize ve bebeğinize bakmaya devam edin.
  • Hamile hafızası: Bazı şeyleri hatırlamak zor oluyor mu?  Bu, hormon dalgalanmalarının fizyolojik bir belirtisi olabilir, ancak bunun nedeni, aklınızda pek çok şeyin  olmasından da olabilir.
  • Braxton Hicks kasılmaları: Göbeğinizin gerçekten de gergin olduğunu hissettiniz mi? Bu bir kasılma. Evet, şimdiden gerçekleşiyor. (Braxton Hicks, ikizlerle 26 haftalık hamile kadınlar için daha belirgin olabilir.) Yine de korkmayın, kaslarınız doğuma hazırlık yapmak için esniyor. Kasılmalar sabit veya şiddetli olmadığı sürece, bunlar normal kasılmalardır. Kasılmalar acı vericiyse veya durmazsa doktorunuza söyleyin; bunlar erken doğum belirtileri olabilir.
  • Yüksek kan basıncı: 26. haftanızda kan basıncında hafif bir artış normaldir.  Doktorunuz çok yüksek bir artış görürse, sizi daha yakından takip etmek isteyebilir. Bunun nedeni hipertansiyon yani140 mm Hg'dan fazla büyük tansiyon veya 90 mm Hg'dan fazla küçük tansiyon preeklampsinin bir işareti olabilir. Bu potansiyel olarak tehlikeli gebelik komplikasyonları hemen tedavi edilmelidir.

26 HAFTALIK HAMİLE KARNI

26. haftanıza kadar yaklaşık 7 ila 10 kilo ya da ikizlere hamileyseniz 12 ila 19 kilo almış olabilirsiniz. 26 haftalık hamile karnınıza dokunduğunuzda, rahminizin üst kısmının karnınızın yaklaşık 6 cm üstünde olduğunu fark edeceksiniz. Karnınız hamileliğinizin geri kalanı için her hafta yaklaşık 1 cm büyümeye devam edecektir.

26 HAFTALIK HAMİLELİKTE ULTRASON

Muhtemelen bir sonraki doğum öncesi randevunuza kadar birkaç haftanız var ve genellikle 26. haftanızda ultrasonunuz yoktur, bu yüzden muhtemelen 26 haftalık hamile karnınızın içinde neler olup bittiğini öğrenmek için can atıyorsunuzdur. İşte size bir fırsat: Bebek hava değil, amniyotik sıvı soluyor. Doğumdan sonraki ilk anlar için iyi bir pratik!

Bebeğiniz antikorlarınızı soluyarak bağışıklık sistemini dışarıdaki hayata hazır hale getiriyor. Bebeğin gözleri oluşuyor ve gözleri yakında açılmaya başlayacak. 26 haftalık fetüsünüzün kirpikleri uzamaya başlıyor, buna inanabiliyor musunuz? Yakında, gözlerini kırpmaya başlayacak.

26  HAFTALIK HAMİLELİKTE GEBELİK KONTROL LİSTESİ

Bu hafta için hatırlatmalar:

  • Doğum yapacağınız hastaneyi gezin,
  • Hastaneye başvurunuzu tamamlayın,
  • Bebeğinizle sohbet edin
  • Eşinizle vakit geçirin.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.




Bu makale Dr. Cem Argun tarafından yazılmış olup,
Op.Dr.Çiğdem İstanbulluoğlu tarafından gözden geçirilmiştir
Bu Gönderiye 0 Adet Yorum Gelmiş
?