Gebelikte 37. Hafta

Biraz eğlenceli... temizlik zamanı? Gebeliğin 37.haftasında, birçok anne adayı kendilerini dolapları organize ederken ve yerleri temizlerken bulabilir. İnsanların sevgiyle “yuvalanma " olarak adlandırdığı fenomen budur. İçgüdüsel olabilir - vücudunuz bebeğin yakında burada olacağını hissediyor. Sonuçta, bebeğin neredeyse hazır olduğu anlamına gelen “erken dönem” olarak kabul edilen 37. haftanızdasınız.  Bebek dostu bir evcil hayvana sahip olmak kesinlikle bu yepyeni anne-baba olayı için size bir avantaj sağlar. En azından kontrol edebileceğiniz bir şey bu!

37 Haftalık Hamilelik

Bebeğin Göbekli Marul Kadar

Gebelikte 5. Hafta
Henüz yok
3
Doğuma Kalan Hafta

37 haftalık hamilelikte bebek ne kadar büyük oluyor ?

37 haftalık bebek bir göbekli marul kadar büyüktür. Bebek yaklaşık 48.5 cm uzunluğundadır. Normal bir bebek 37. haftada yaklaşık 2.9 kg ağırlığındadır ve bebek her gün yaklaşık 14 gr kilo almaktadır.

37 Haftalık Hamilelik Kaç Aydır?

37 haftalık hamilelik sekiz ay ve yaklaşık bir haftalık hamilelik demektir. Doğumunuza sadece üç hafta kaldı.

37 HAFTALIK HAMİLELİK BELİRTİLERİ

37. haftanın belirtileri doğum belirtileri ile karıştırılabilir. İşte bu hafta muhtemelen hissettiğiniz şeyler:

  • Mide ekşimesi: Bebek, doğum tarihinine yaklaştıkça sindirim sisteminize baskı yapmaya devam eder.
  • Lekelenme: Hamileliğin 37. haftasında bir miktar lekelenme normaldir - unutmayın, hamileyken serviksiniz çok hassastır, bu yüzden seks tahriş edebilir ve kanamasını sağlayabilir. Eğer kan sadece birkaç damladan daha fazlasıysa doktorunuzu arayın. Vajinal kanama, plasenta (plasentanın erken ayrılması gibi) ile ilgili bir sorunun belirtisi olabilir ve hemen tedavi etmek önemlidir. Lekelenmeyi ve kanamayı serviksinizin doğuma hazırlık aşamasında değişmesine işaret olan tamamen zararsız hafif bir kanama olan "nişan gelmesi" ile karıştırmayın.
  • Çatlaklar: Üzgünüz, ancak 37 haftalık hamile karnınızda ve şu andan itibaren her hafta yeni çatlaklar ortaya çıkabilir.  Vücut yağını elinizin altında tutun ve ihtiyacınız olduğunda sürün. Ayrıca her iki dakikada bir tuvalete gitmenize rağmen bol bol su içmeye devam edin.
  • Karına basınç: Bebek doğum beklentisiyle pelvisinize düştüyse, karnınıza baskı uygular, bu da sizi biraz yeni ağrı ve sızı hissetmenize neden olabilir - ve daha fazla idrara çıkma dürtüsüne!
  • Uyku sorunu: Hamileliğin son evresinde gecenin bir saatinde uyanık olmanız normaldir. Daha fazla uyumak için işte size bazı stratejiler: Gün boyunca bol miktarda hafif egzersiz yapın, yatmadan hemen önce hariç bol miktarda su için ve kafein alımınızı sınırlandırın.
  • Kasılma: 37. haftada kramp veya kasılmalar beklenmelidir. Ne de olsa, yakında bir bebeğiniz olacak-vücudunuz hızlanıyor! Oturursanız veya uzanırsanız kasılmalarınızın kaybolduğunu görebilirsiniz. Bu, Braxton Hicks oldukları anlamına geliyor—gerçek doğum kasılmaları değil. Susuz kalmadığınızdan emin olun, çünkü susuz kalmak sizi erken doğuma sokabilir.
  • Mide bulantısı: Mide bulantısı, hamilelik sırasında neredeyse her zaman oldukça yaygındır. Ancak şimdi doğuma çok yakın olduğunuz için, yakında doğuracağınızın bir işareti olabilir. (Vaaoov!) Eğer mide bulantınız şiddetli ise - özellikle kusacaksanız - doğum uzmanınıza söyleyin, böylece HELLP veya preeklampsi gibi hastalıkları veya hamilelik komplikasyonlarını ortadan kaldırabilir.

37 haftalık ikizlere mi hamilesiniz ? İkizlerin yüzde 57'si 37. haftadan önce doğar, bu nedenle ikinizin hala orada takılması durumunda,  birden çok bebek bekleyen anne adayları arasında azınlıktasınız. Muhtemelen bu bebekleri dışarı çıkarmak için süper rahatsız ve gerçekten huzursuz hissederken, buna katlanarak bebeklerin sağlığı için gerçekten iyi bir şey yapıyorsunuz.

37. HAFTA DOĞUM BELİRTİLERİ

37. hafta, doğum sancıları belirtilerini tazalemek için mükemmel bir zamandır. Her gün, doğum yapma olasılığınız artmaktadır. 

Çeşitli doğum sancı belirtileri iki kategoriye ayrılır - doğumun yakında olacağı anlamına gelenler ve şimdi olduğu anlamına gelenler.

Bu doğum belirtilerini 37. haftada fark ederseniz, yakında doğuracaksınız demektir (ne kadar yakın olduğunu söyleyemesek de - her hamilelik farklıdır.)

  • Mukus tıkacı ve/ veya nişan gelmesi: Azar azar iç çamaşırınıza biraz kalın mukus çıktığını görebilirsiniz. Bu hamileliğiniz boyunca serviksinizi koruyan mukus tıkacıdır. Serviks genişledikçe, bebeğe yol açmak için mukus tıkacı serbest bırakılır. Mukus tıkacı içinde hafif bir kan olabilir veya olmayabilir-eğer varsa, bu "nişan gelmesi"dir.
  • Mide bulantısı: Bazı kadınlar, doğum başlamadan hemen önce midelerinin bulandığını söylerler. Böylece 37. haftada mide bulantısı bebeğin çok yakında geldiğine bir işaret olabilir.
  • İshal: 37 haftalık hamileyken, ishal sadece ishal olabilir veya yaklaşan doğum anlamına gelebilir. Bunun nedeni, hormonlarınız doğum için hazırlanmak üzere değiştikçe bağırsaklarınızı da uyarabiliyorlar.

Aşağıda doğumun başladığına dair işaretler var - bunlar geçekleşirse derhal kadın doğum uzmanınızı arayın.

  • Suyun gelmesi: Su sızıntısı hissediyorsanız, fışkırma veya damlama şeklinde, bu muhtemelen amniyotik sıvıdır. Çoğu kadın, suyunun gelmesinden sonraki 12 saat içinde doğuma girer.
  • Düzenli kasılmalar: 37 haftalık hamile karnınız damar üzerinde sıkılaşıyor mu?  Kasılmalar tekrarlamaya devam ederse ve gittikçe daha sık hale gelirse, doğuruyorsunuz demektir. Rahminiz daraldığı gibi, bebeğin doğum sırasında geçebilmesi için serviksinizi genişletiyor. Eğer bu ilk hamileliğiniz ise, “aktif doğum”olarak bilinen şeye girmeden önce birkaç saat boyunca düzenli kasılmalar olabilir—kasılmalar gerçekten acı vericidir ve tüm dikkatinizi gerektirir. (Ve hastanede olmanız gerekir!)
  • Sırt ağrısı: Ah, korkunç "sırt ağrıları"! Bazen bebek annenin omurgasına ekstra baskı yapacak şekilde durur. Hamilelikte şu ana kadar olanlardan daha şiddetli  sürekli bir sırt ağrınız olursa ya da ağrı karnınızdan sırtınıza (ya da tam tersi) yayılırsa, bu sizin doğumda olduğunuz anlamına gelebilir.

Doktorunuz hastaneye ne zaman gelmeniz gerektiğini söyleyecektir. Suyunuz gelirse, doktorunuz hemen gelmenizi isteyebilir çünkü enfeksiyon için sizi kontrol etmek isteyebilir. Eğer kasılmalarınız varsa, birçok hastane sizi kabul etmeden önce muhtemelen beş dakika veya daha kısa bir süre içinde sürekli olarak gerçekleşmeleri gerekecektir, bu yüzden ne kadar uzakta olursanız, o kadar erken evinizden ayrılmanız gerekir.

37. haftada, çoğu anne adayları doğumun nasıl başlayacağını merak ediyor. Acele etmeyin! 37 haftalık bir fetüs "erken dönem" olarak kabul edilir. Bu demek oluyor ki doktorlar doğumu ya da sezeryan doğumu henüz önermezler. Bunun nedeni, 37. haftada bazı bebeklerin gelişimi tamamlamak için birkaç haftaya daha ihtiyacı vardır. Doğal olarak doğuma girerseniz, bu tamamen normal, ancak acele etmeye gerek yok. “Miyadında doğum” olarak kabul edilen 39. haftaya girdiğinizde, doğal olarak doğumun başlatılması umuduyla uzun bir yürüyüşe çıkmakta özgürsünüz. Ama gerçekten, birkaç hafta daha dayanın. Doğumda bebeğinizin sağlığında büyük bir fark yaratabilir. Bebeğiniz için yapacağınız sevgi dolu özverili hareketlerinizin ilki olarak düşünün!

37 HAFTALIK HAMİLELİKTE ULTRASON

Bebek harika yeni beceriler geliştiriyor:nefes alıp verme emme, kavrama ve göz kırpma. Daha az şirin haberlerde, bebek mekonyum adında ilk yapışkan kakasını  ilk bezi için hazırlıyor.

Doktorunuz gerek görür ise Non Stress Test (NST) ve ultrason muayenesi yapabilir.

İkizlere 37 hafta hamile olan anneler için, doktorunuz sizinle normal doğum veya sezaryan doğumu hakkında konuşabilir (tıbbi geçmişinize ve bebeklerin durumlarına bağlı olarak). Bazı doktorlar ,eğer ikizlere hamileyseniz doğumun 38. haftada olmasını tavsiye eder, böylece bebeklerinize bir hafta içinde kavuşabilirsiniz!

Bebeğinizi (veya bebekleri!) nasıl veya ne zaman doğuracağınız önemli değil, bebek için sabırsızlanmamaya çalışın. 

37  HAFTALIK HAMİLELİKTE GEBELİK KONTROL LİSTESİ

Bu hafta için hatırlatmalar:

  • 38. hafta doğum öncesi randevunuzu ayarlayın,
  • Doğum sonrası depresyon belirtilerini öğrenin,
  • Temel bebek bakım bilgilerininizi tazeleyin.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.




Bu makale Dr. Cem Argun tarafından yazılmış olup,
Op.Dr.Çiğdem İstanbulluoğlu tarafından gözden geçirilmiştir
Bu Gönderiye 0 Adet Yorum Gelmiş
?