Gebelikte 4. Hafta

Tebrikler! artık 4 haftalık hamile olduğunuzu biliyorsunuz.Gebe olduğunuzu bir sürü kadının yaptığı gibi daha erken öğrendiniz (çünkü adetiniz geciktiği anda veya belkide birkaç gün öncesinde, biraz beklemek yerine erkenden idrar testi yaptınız)
Şu anda tamamen heyecanlı olabilirsiniz ya da bebek sahibi olma fikrine alışmış olabilirsiniz. Her iki durumda da, erken gebelik belirtileri her zaman hemen başlamadığından, kendinizi farklı hissetmeyebilirsiniz (en azından şimdilik).
Eşiniz ile bu şaşırtıcı haberleri kutlamak istediğğinize eminiz.Ama muhtemelen şu aşamada çevrenizdekilere anlatmak istemeyebilirsiniz henüz.
Hamileliğin 4. haftasında ilk ziyaret, doktorunuza olmalıdır. Muhtemelen doktorunuz hamileliğinizi Beta HCG kan testi ile doğrulayacaktır.

4 Haftalık Hamilelik

Bebeğin Haşhaş Tohumu Kadar

Gebelikte 38. Hafta
Henüz yok
36
Doğuma Kalan Hafta

4 haftalık hamilelikte bebek ne kadar büyük ?

4 haftalık hamilelikte bebek haşhaş tohumundan daha küçüktür(mikroskobik boyutlardadır). Bebek artık hücrelerin ufacık bir top olduğu dölütçük(blastosist) olarak bilinir.
Dölütcük (blastosist), döllenmiş yumurtanın ilk farklılaşmış halidir.Bu yapıyı ortasında sıvı ile dolu bir boşluk bulunan sonradan trofoblastı oluşturacak bir hücre kitlesi olarak tanımlayabiliriz.Dölütcük önümüzdeki altı hafta içinde olacak tüm önemli gelişmeler için hazırlık yaptığı yeni evine (rahime) yerleşmekle meşguldur.

4 HAFTALIK HAMİLELİK BELİRTİLERİ

Pozitif hamilelik testinde tespit edilen ve Beta HCG olarak bilinen hamilelik hormonları 4. haftaya özgü bazı hamilelik belirtilerine yol açabilir. Bu hormon seviyeleri hemen artış gösterebilir.Hamilelik hormonlarının giderek yükselmesiyle yakın gelecekte olacak olan mide bulantıları ve kusmaya kendinizi hazırlamalısınız.
İşte 4 haftalık hamileyken karşılaşacağınız durumlar:

  • Şişkinlik: Hamilelik hormonu progesteronu sayesinde karnınız biraz şişmiş olabilir. Rahat pantolonların ortaya çıkma vakti!
  • Hafif kramplar: 4 haftalık hamilelikte kramp sizi endişelendirebilir, ancak bu durum bebeğin rahim duvarına düzgün bir şekilde yerleştiğini gösteren bir işaret olabilir. Ancak şiddetli kramp veya ağrı olduğunda derhal doktorunuza bilgi vermelisniz.Doktor gebeliğinizle ilgili herhangi bir sorun varsa o sorunu ortadan kaldırmak için sizi muayene etmek isteyecektir.Gerek görür ise bazı tahliller de isteyebilir.
  • Lekelenme: Yerleşme sonucunda 4. hafta boyunca hafif kanama da ortaya çıkabilir. Endişelenmeyin bu tamamen normal bit olaydır.Ancak çok fazla kan varsa (adet kanaması gibi) ve kanama birkaç günden fazla sürerse bu önemli olabilir.Mutlaka bir doktora gidin ve gerek görür ise muayene olun. 
  • Ruh hali karışıklığı: Hayal görmüyorsunuz. Ruh haliniz çoğunlukla dalgalanan hormonlarınız yüzünden karmakarışıktır. (Bu durum stres nedeniyle olabilir.Aklınızdaki düşüncelerin birbirleriyle yarışıyor olması da bunu tetikliyor olabilir.) Gebelikde ruh halindeki karmaşa ilk 12 hafta boyunca en şiddetlidir. Bundan sonra hormonların da düzene girmesiyle ruh hali daha dinginleşecektir.
  • Sabah bulantıları: Uzmanlar, hamile kadınların yaklaşık yüzde 50 ila 90'ının bir çeşit sabah bulantılarının olduğunu söylüyor. (bulantı ve bazen de kusma). Bu yüzden henüz mide rahatsızlığı yaşamamış olsanız bile, muhtemelen bir noktada bu şikayetleri yaşayacaksınız. Sabah bulantıları genellikle ilk dokuz hafta civarında şiddetlidir.Daha sonra yavaş yavaş iyileşir, genellikle  ikinci üç aylık süreçte tamamen kaybolur.
  • Yorgunluk: 4 haftalık hamilelik belirtileri içinde en yaygın olanlarından bir tanesi de tamamen tükenmişliktir. Vücudunuz embriyonun içinde olduğu minik hücrelerden oluşan topu büyütmek için çok çalışmaktadır.Bu da haliyle yorgunluğa sebep olmaktadır.
  • Hassas göğüsler:  Göğüsleriniz şiş ve hassas olurlar çünkü bu dalgalanan hormonlarınızın vücudunuza söylediği: "Bir bebek geliyor. Süt kanallarını hazırlamaya başlasan iyi olur!" komutu nedeniyle olmaktadır.

4 HAFTALIK HAMİLE KARNI

4.hafta hamilelikte karnınız biraz şişmiş olabilir ama kesinlikle bir hamile karnı yoktur. Yine de, bir anne gibi davranmaya başlamalısınız. Bu yaklaşımda ilgiyi kendinize ve küçük bebeğinize göstermek anlamına gelir.

Bebek  hamileliğin 4 haftasında önemli gelişim gösterir. Bu yüzden doğum öncesi bir vitamin almaya başlamadıysanız hemen başlamalısınız.
En az 400 mikrogram folik asit içeren bir vitamin kullanın ve günlük olarak almayı unutmayın. Aklınızda çok şey olduğunu biliyoruz, ancak folik asitin doğum kusurlarını önlemeye yardımcı olduğu kanıtlanmıştır.Bu çok ama çok önemlidir!

Dar kesim kotlarının düğmeleri kapatmak zorlaştı diye bol kıyafetlerden kaçınmayın. Esnek pantolonları, taytları, kumaş gömlekleri ve salaş hırkaları giymelisiniz.
Şık görünmenize ve rahat kalmanıza yardımcı olacak bir sürü bol kıyafet seçeneği vardır.

4 HAFTALIK HAMİLELİKTE ULTRASON

Gebeliğin 4. haftasında, hücre topu embriyoya (gelecekteki çocuğunuz) ve plasentaya bölünür. Bebeğin sinir tüpü, omurga, beyin ve omurganın yapı bloğu ise çoktan oluşmuş durumdadır. Amniyotik kese ve sıvı, bebeğiniz için koruyucu tamponlama haline gelmiştir. 4 haftalık hamilelikte ultrasonda bebek, gebelik kesesi olarak adlandırılan küçük bir noktaya benzemektedir.
Genelde 4. haftada doktorlar ultrason muayenesine gerek görmez.
Doktorunuzu 4 haftalık hamile olduğunuzu söylemek için aradığınızda, size tebrikler diyebilir ve bundan yaklaşık bir ay sonra ilk doğum öncesi randevunuzu verebilir. Bekleyecek çok uzun bir süre gibi göründüğünü biliyoruz. Ancak bir şikayetiniz bulunmuyor ve gebelik komplikasyonları riski yoksa, henüz bir doktor tarafından görülmeye gerek yoktur. Sekizinci veya dokuncu haftalarda( bir kalp atışı da dahil!) doğum uzmanını görme fırsatınız olacaktır. Bu arada, sağlıklı beslenin, çok su için, alkol tüketmek ve sigara içmek gibi zaralı alışkanlıklardan uzak durun ve rahatlamaya çalışın. 

4  HAFTALIK HAMİLELİKTE GEBELİK KONTROL LİSTESİ

Bu hafta için hatırlatmalar:

  • Bir kadın doğum uzmanı bulun ve ilk doğum öncesi randevunuzu alın,
  • Alkol tüketmeyin ve sigara içmeyi bırakın,
  • Prenatal vitamin almaya başlayın,
  • Eşinize hamile olduğunuzu söyleyin.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.




Bu makale Dr. Cem Argun tarafından yazılmış olup,
Op.Dr.Çiğdem İstanbulluoğlu tarafından gözden geçirilmiştir
Bu Gönderiye 0 Adet Yorum Gelmiş
?