Emziren Annelerin Adet Döngüsü Gecikebilir.

Yayın Tarihi : 2015/06/25 08:52 • Güncelleme Tarihi : 2024/05/08 12:04 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu

Oksitosin salgılandığı sürece de yeni yumurta üretme işi biraz sekteye uğrar. Çünkü vücut yeni bir gebeliğe hazır değildir. Doğum yapmakla birlikte yeterince hormon ve fizyolojik değişikliğe uğradığına göre, bunu düzenlemek için de vakit istemektedir.

Emziren Annelerin Adet Döngüsü Gecikebilir.

Doğum sonrası adet kanamasının düzene girmesi için belirli bir sürenin geçmesi gerekmektedir. Bu durum ortalama 2 aydır. Ancak bebeğin emzirilme süreci de eklenince adet döngüsü 7 veya 8 aya kadar gecikebilir. Emzirmenin azalması sonrasında adet döngüsü çok daha hızlı şekilde düzene girecektir.

Adet Döngüsü Nelerden Etkilenir?

Adet döngüsü, sağlıklı kadınların vücutlarında sağlıkları için gerekli olan hormonların salgılanması ve fonksiyonel olarak kullanılmasıyla birlikte, doğurganlığını da düzenleyen durumlardır. Adet döngüsü tek başına bir mekanizma gibi görünse de, aslında vücutta gerçekleşen ve gerçekleşmeyen, hatta çevresel etkilerle dahi durumunu değiştirebilecek olan sistemlerdir. Mesela ortam değiştirdiniz yani iklim olarak farklı bir iklime geçtiniz diyelim. Vücut bu iklime ayak uydurabilmek adına, adet döngüsünde de değişiklik yapabilir. Yani adetiniz beklediğiniz günden erken yada geç gelebilir veya o ay gerçekleşmeye bilir. İşyerinde çok sevdiğiniz bir birimde çalışıyordunuz. Ancak siz istemediğiniz halde yeriniz değiştirildi veya manüplasyona maruz kaldınız. Yaşadığınız bu duygusal değişim de yine adet döngünüzde düzeninizi değiştirmeye sebep olabilir.

Adet Döngüsünde Etkin Olan Hormonlar

Adet döngüsünde etkin olan pek çok hormon vardır. Mesela FSH ve LH hormonları, beyinin hipofiz bezinen salgılanır ve yumurtalıklarda aktif hale gelerek adet döngüsünün gerçekleşmesi için; yumurta oluşumu ve gelişimini sağlar. Ancak oluşturulan bu yumurtanın aktif hale gelmesini sağlayan; östrojen ve progesteron hormonları da vardır. Bir de bu yumurta döllendiğinde gebeliğin devam etmesi neticesinde en son bebeğin doğmasını ve süt salgısını meydana getiren oksitosin hormonu vardır. Doğumdan sonra devam etmesi, annenin süt üretmesini ve salgılamasını sağlar.

Oksitosin salgılandığı sürece de yeni yumurta üretme işi biraz sekteye uğrar. Çünkü vücut yeni bir gebeliğe hazır değildir. Doğum yapmakla birlikte yeterince hormon ve fizyolojik değişikliğe uğradığına göre, bunu düzenlemek için de vakit istemektedir. İşte bu sebeplerle emziren annelerde adet gecikmeleri, aylarca adet olmama durumu gözlenmektedir. Hatta bu durumu doğum kontrol yöntemi olarak kullanan kadınlar dahi vardır. Ancak bu sağlıklı bir korunma yöntemi değildir. Çünkü kadın ne zaman vücudunun hazır olup yumurta ürettiğini bilemez ve hissedemez. Eğer cinsellik yaşadığı zaman, yeni yumurtanın olgunlaştığı zamana denk gelirse, o zaman yeni bir gebelik gerçekleşir ve bu da vücudu zorlar.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?