Hızlı Kilo Vermek Adet Döngüsünü Etkileyebilir!

Yayın Tarihi : 2017/07/11 13:26 • Güncelleme Tarihi : 2024/05/07 12:57 •

Fazla kilolarla baş etmek için yapılan sağlıksız diyetler, fazlaca kilo almanıza neden olduğu gibi kadınlarda regl döngüsünün de aksamasına neden olur

Hızlı Kilo Vermek Adet Döngüsünü Etkileyebilir!

Fazla kilolarla baş etmek için yapılan sağlıksız diyetler, fazlaca kilo almanıza neden olduğu gibi kadınlarda regl döngüsünün de aksamasına neden olur. Bu durum kişide ağrı ve rahatsızlığa neden olur. O nedenle kilo verilirken mutlaka bir diyetisyen yardımı ile kişiye uygun program uygulanmalıdır. 

Adet Döngüsü Kilo Vermekten Etkilenir mi?

Adet döngüsü, sağlıklı kadınların vücutlarında sağlıkları için gerekli olan hormonların salgılanması ve fonksiyonel olarak kullanılmasıyla birlikte, doğurganlığını da düzenleyen durumlardır. Adet döngüsü tek başına bir mekanizma gibi görünse de, aslında vücutta gerçekleşen ve gerçekleşmeyen, hatta çevresel etkilerle dahi durumunu değiştirebilecek olan sistemlerdir.

Mesela ortam değiştirdiniz yani iklim olarak farklı bir iklime geçtiniz diyelim. Vücut bu iklime ayak uydurabilmek adına, adet döngüsünde de değişiklik yapabilir. Yani adetiniz beklediğiniz günden erken yada geç gelebilir veya o ay gerçekleşmeye bilir.

İşyerinde çok sevdiğiniz bir birimde çalışıyordunuz. Ancak siz istemediğiniz halde yeriniz değiştirildi veya manüplasyona maruz kaldınız. Yaşadığınız bu duygusal değişim de yine adet döngünüzde düzeninizi değiştirmeye sebep olabilir.

Peki adet döngüsü kilo vermekten de etkilenir mi? Vücut genelde sesli komutları almaz ve sistemlerin akışına göre kendini yönetir. Bir anda şok bir diyete girdiyseniz vücut bunun diyet olduğunu algılamaz ve bir stres var gibi düşünür.

Yani her zaman yemek yediğiniz saatte yemek yemiyor, hergün yaptığınız ara atıştırmaları yapmıyorsanız, vücut bu besinleri dışarıdan temin edemediğinizi ve dolayısıyla bir besin kıtlığına doğru gittiğini düşünür. Bunun neticesinde var olan yağlarını korumak ve biriktirmek ister. İşte bu sebeple bilinçsiz yapılan diyetlerde kalıcı kilo verilemez.

Adet döngüsü de vücut stresinden etkilendiğine göre, kilo vermekteki bu stres durumundan da etkilenir. Dolayısıyla hem yanlış kilo verdiğiniz için yağdan değil kastan veya sudan kilo verirsiniz; hem de kadınlık hormonlarının sentezlenmesini ve devam etmesini sağlayan yumurtalık hormonlarının sentezini strese sokarak adet döngünüzü bozmuş olabilirsiniz.

Bu sebeple kilo vermek istediğinizde bunu bir uzman desteğiyle ve mutlaka spor eşliğinde yapmalısınız. Spor, vücudun stresini en fazla azaltan unsurlardan biridir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?