Süt Nasıl Korur?

Yayın Tarihi : • Güncelleme Tarihi : 2024-05-08
Toplumda 'süt korur' diye bir korunma yöntemi bilinir. Bu, emziren annenin doğumdan sonraki birkaç ay yeniden hamile kalamayacağını ve buna dayanarak bir korunma yöntemi kullanmadan istenmeyen gebeliğin oluşmayacağı anlamına gelir.

Toplumda 'süt korur' diye bir korunma yöntemi bilinir. Bu, emziren annenin doğumdan sonraki birkaç ay yeniden hamile kalamayacağını ve buna dayanarak bir korunma yöntemi kullanmadan istenmeyen gebeliğin oluşmayacağı anlamına gelir.

Peki bu bilgi doğru mudur? Emzirmek ve gebelik arasındaki hormonal bağlantı nedir?

Adet döngüsünde etkin olan pek çok hormon vardır. Mesela FSH ve LH hormonları, beyinin hipofiz bezinen salgılanır ve yumurtalıklarda aktif hale gelerek adet döngüsünün gerçekleşmesi için; yumurta oluşumu ve gelişimini sağlar. Ancak oluşturulan bu yumurtanın aktif hale gelmesini sağlayan; östrojen ve progesteron hormonları da vardır.

Bir de bu yumurta döllendiğinde gebeliğin devam etmesi neticesinde en son bebeğin doğmasını ve süt salgısını meydana getiren oksitosin hormonu vardır. Doğumdan sonra devam etmesi, annenin süt üretmesini ve salgılamasını sağlar.

Oksitosin salgılandığı sürece de yeni yumurta üretme işi biraz sekteye uğrar. Çünkü vücut yeni bir gebeliğe hazır değildir. Doğum yapmakla birlikte yeterince hormon ve fizyolojik değişikliğe uğradığına göre, bunu düzenlemek için de vakit istemektedir.

İşte bu sebeplerle emziren annelerde adet gecikmeleri, aylarca adet olmama durumu gözlenmektedir. Hatta bu durumu doğum kontrol yöntemi olarak kullanan kadınlar dahi vardır. Ancak bu sağlıklı bir korunma yöntemi değildir. Çünkü kadın ne zaman vücudunun hazır olup yumurta ürettiğini bilemez ve hissedemez. Eğer cinsellik yaşadığı zaman, yeni yumurtanın olgunlaştığı zamana denk gelirse, o zaman yeni bir gebelik gerçekleşir ve bu da vücudu zorlar.

En Garanti Korunma Yöntemi Nedir?

Pek çok korunma yöntemi, kadının gebe kalmasını engelleyen yol vardır. Ancak bunların içinde neredeyse hiçbirine yüzde yüz garanti verilemez. Kadının yumurtalık kanalları açık, erkeğin sperm üretme mekanizmasında bir hata olmadığı sürece, gebelik her zaman meydana gelebilir. Bu yüzden yeni doğum yapmış ve emziren bir anne dahi olsanız, ekstra bir yöntemle daha korunmanız gereklidir.

Ancak bir miktar daha güvenli olan yöntemler vardır. Mesela; spiral, doğum kontrol hapları, erkeklerde tüp bağlatma (yeniden açılabilir) gibi yöntemler daha güvenlidir. Ancak kondom, geri çekilme gibi yöntemler hataya daha fazla açık olan yöntemlerdir.

?