Böcek Isırıkları ve Tedavileri

Yayın Tarihi : 2016/10/15 14:34 • Güncelleme Tarihi : 2016/10/15 14:34 •
Böcek ısırıkları yaralara ve kaşıntıya neden olabilir
Böcek Isırıkları ve Tedavileri

Böcek ısırıkları yaralara ve kaşıntıya neden olabilir. Yaralar tedaviedilmeden bırakıldığı takdirde çeşitli komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Bunedenle böcek ısırması durumlarında mutlaka bir dermatoloğa başvurulmalıdır.Arılar, karıncalar, pire, sinek, sivrisinek, yaban arıları ve örümcekler böcekısırmalarında ısırma sonrasında ağrı görülebilir. Bu ağrı genellikle böceğinağız veya iğne yoluyla cilde temas etmesi sonucu oluşur. Isırık anından hemensonra alerjik reaksiyonlar görülebilir. Genel olarak böcek ısırıkları tehlikeyaratmaz. Fakat bazı böceklerin zehirli olması ölümcül sonuçlara nedenolabilir. Bu nedenle böcek ısırıklarını tanımak ve buna göre bir tedaviuygulamak oldukça önemlidir.

Isırma türleri: zehirli yılanlar sokması, böcek ısırıkları şeklindedir.Yılansokması oldukça tehlikeli iken çoğu böcek sokması deri arkasında sadecekaşıntılı bir iz bırakır ve zararsızdır. En sık ısırma vakasının görüldüğüböcek türleri şunlardır: keneler, ev akarları, pire, saç biti, kasık biti, atsinekleri, sivrisinek, örümceklerdir.

Çoğu örümcek ısırığı kendi kendine geçerken bazı vakalarda farklıkomplikasyonlar görülebilir. Bunun nedeni örümceğin zehirli olmasıdır. Bazızehirli örümcek türleri şunlardır:

– Kahverengi münzevi örümcek
– Kara dul örümceği
– Berduş örümcek
– Çim örümcek
– Fare örümcek
– Siyah ev örümceği
– Kurt örümceği

Böcekler, algılanan bir tehdide karşı savunma hareketi olarak sokabilirler.Bunlar genellikle iğneli böceklerdir. Bir arı veya karıncanın zehirli iğnesinideriye enjekte etmesi acı verirken aynı zamanda alerjik reaksiyonlara nedenolabilir. Daha çok iğneleri ile sokan böcekler ise şunlardır: arılar, eşekarıları, yaban arıları, ateş karıncası, akreplerdir.Sığ denizlerde bulunan pekçok tehlikeli hayvan vardır. Zehirli yengeçler, zehirli balıklar vedenizanaları bu hayvanlar arasında yer alır.

Böcek sokmasının belirtileri arasında; vücudun belirli bölgesinde ya datamamında şişme, kızarıklık veya döküntü, etkilenen bölgede veya kaslarda ağrı,kaşıntı,ısırık bölgesinde ısı, etkilenen bölgede karıncalanma veya uyuşma gibibelirtiler görülür.

Acil tıbbi tedavi gerektiren şiddetli reaksiyon belirtileri şunlardır: ateş,nefes darlığı, mide bulantısı ya da kusma, kas spazmı, hızlı kalp atışı, dudaklarve boğazda şişmesi, kafa karışıklığı, bilinç kaybı oluşur.

Böcek ısırığı şişliğine ne iyi gelir: Böcek ısırığı reaksiyonları hafifolduğunda evde doğal tedavi yöntemleri ile atlatılabilir. Ciltte ısırılma olanbölge gerilir. Bu bölgede şişlik oluşumunu önlemek için buz torbasıuygulanabilir. Buz torbası aynı zamanda acıyı da hafifletecektir. Kaşıntıyıönlemek için topikal kremler de sürülebilir. Fakat şişlikler sadece ısırıkbölgesinde değil; ağız, yüz ve boğaz gibi alanlarda da oluşmaya başladıysa acilmüdahale gerekebilir. Özellikle boğaz şişmesi nefes almayı imkansız halegetireceği için en yakında sağlık kuruluşuna gitmek gerekir. Karadul gibizehirli örümcek ısırıklarında ise önce vücuda giren zehir akıtılır sonra tedaviuygulanır. Dikkat edilmesi gereken ve acil tıbbi müdahale gerektiren bir başkadurum ise akrep sokmasıdır. Akrep sokması ölümcül sonuçlara neden olabilir.

Böcek ısırıkları genelde birkaç günde iyileşir. Fakat böcek ısırığı alerjisiveya kaşıntısı gibi belirtiler şiddetlendiğinde mutlaka doktora başvurulmalıdır.Böcek sokmasını engellemek için birkaç önlem alınabilir. Dışarıda vakitgeçirilen zamanlarda böceklerin bulunduğu alanlara dikkat edilmelidir. Eğerbahçe işleri ile uğraşılacaksa şapka ve eldiven gibi aksesuarlarkullanılmalıdır. Arılardan korunmak için çiçek desenli ya da çok renklikıyafetlerden kaçınılmalıdır. Parfüm ve losyon kokuları da arıları çekebilir.Böceklerden korunmak için vücuda sıkılan böcek kovucu spreyleri kullanmakyararlı olabilir.

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?