Hepatomegali Nedir? Hangi Durumlarda Görülür?

Yayın Tarihi : 2016/12/20 00:49 • Güncelleme Tarihi : 2021/01/06 13:29 •
Hepatomegali Nedir? Hangi Durumlarda Görülür?

Karaciğer, 1.2-1.5 kg olmakla birlikte vücudun en büyük organıdır. Ürettiği safra ile yağların sindirimine yardımcı olduğu gibi, vücutta kanamayı durduran pıhtılaşma faktörlerinin yapımı, vücut ısısının düzenlenmesi ve kan şekerinin ayarlanması gibi pek çok önemli görevi vardır. Hepatomegali ise karaciğerin orantısız hacim artışı yani büyümesidir. Normal ağırlığı 1.2-1.5 kg olması gerekirken karaciğerde 2-3 kg’lık artışlar görülebilir. Radyolojik ölçümlerde karaciğer 14 cm’e kadar normal kabul edilir ancak 14 cm’den büyükse karaciğer büyümesini tetikleyen bir neden vardır.

Hepatomegali Nedir?

Hepatomegali bir hastalık değil başka bir hastalığın bulgusudur yani karaciğer büyümesine neden olabilecek diğer hastalıklar irdelenmelidir. Altta yatan hastalığın bulunmasında hepatomegaliye eşlik eden ateş, sarılık gibi diğer anomaliler göz önünde bulundurulur.

Hepatomegali Belirtileri Nelerdir?

Hepatomegalisi olan hastanın çoğunlukla kesin bir şikayeti yoktur. Genellikle başka bir şikayeti yüzünden gelmiş hastanın muayenesinde ya da rutin kontrollerde saptanır. Nadir olarak görülse de karaciğer büyümesi çok şiddetli olmayan ve dolgunluk hissi veren aynı zamanda hareket ettikçe artan ağrılara neden olabilir.

Hepatomegali Nedenleri Nelerdir?

Hepatomegalinin en sık nedeni alkol tüketimine bağlı olmayan yağlı karaciğer hastalığıdır. Bunun dışında alkole bağlı yağlı karaciğer hastalığı, karaciğerin iyi ve kötü huylu kistleri, kalp hastalıkları, vücudun tamamını etkileyen yani sistemik hastalıklar, romatoid artrit veya amiloid proteinin birikmesi yüzünden oluşan amiloidoz hepatomegaliye neden olabilir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?