Gebelikte 16. Hafta

Demek 16 haftalık hamilesiniz, şimdi her şey çok daha heycan verici bir hale gelecek. Bu hafta bir başka doğum öncesi kontrolünüz olabilir. Bu kontrolde yine bebeğin kalp atışını duyacaksınız. Bu hafta bebek tekmelemeye başlayabilir ve sizin için bunu hissetmek daha da heycan verici olacaktır.Bu yüzden 16. haftanızda karnınızda hissedebileceğiniz hareketlenmelere dikkat edin. Başka  harika bir gerçek daha; Bebek sizin sesinizi duymaya başlayacak- ve böylelikle doğumda sizin sesinizi tanıyacaktır- elinize geçen fırsatlarda bebeğinizle sohbet edebilirsiniz.

16 Haftalık Hamilelik

Bebeğin Avokado Kadar

Gebelikte 26. Hafta
Henüz yok
24
Doğuma Kalan Hafta

16 Haftalık hamilelikte bir bebek ne kadar büyük olur?

16. haftada, bebek avokado kadar büyüktür. Yaklaşık 11 cm uzunluğunda ve 99 gr ağırlığındadır.

16 Haftalık Hamilelik Kaç Aydır?

16 haftalık hamilelik üç ay ve yaklaşık üç hafta hamilelik demektir.

16 HAFTALIK HAMİLELİK BELİRTİLERİ

Kutlamak için daha fazla sebep: Aslında bazı güzel 16 haftalık hamilelik belirtileri vardır. Mesela, bazı anne adayları saçlarının ve tırnaklarının daha çabuk uzadığını fark eder. Saçlarınız aslında daha kalın ve daha parlak görünebilir ve cildiniz de parlak görünebilir. Vay Canına! İşte size 16. haftada neler hissedebileceğiniz hakkında daha fazla bilgi:

  • Sırt ağrıları: Ağrıyan sırtınız hamilelik hormonlarının yan etkisidir. Sırt ağrılarını hafifletmek için hafif ama etkili egzersiz için biraz zaman ayırın. Dik oturun ve dik durun ve düzenli olarak vücudunuzu gerin.
  • Daha büyük göğüsler. Göğüsleriniz şimdiye kadar birkaç beden büyümüştür ve ikinci trimestrenin sonuna kadar emzirmek için tamamen hazırlanmış olacaklardır.
  • Kabızlık. Uterusun bağırsaklarına bastırmaya başlamasının talihsiz bir sonucudur. Her şeyin yolunda gitmesi için lifli yiyecekler tüketin ve bol su için.
  • Unutkanlık. Bu aynı zamanda # HamileHafızası olarak da bilinir. Hamile kadınların bu kadar fazla unutkan olmasının nedenini hiçkimse bilmiyor. Biyolojik olabilir ya da sadece aklında çok şey olmasından kaynaklı olabilir!
  • Kuru, kaşıntılı, hassas gözler. Hormonları bir kez daha suçlayın!  Göz damlası kullanabilirsiniz ama kullanmadan önce doğum uzmanınıza danışın.
  • Parlayan cilt: Sonunda bu hamilelik parlaması insanların her zaman hakkında konuştukları şeydir.  Vay Canına!

İkizlere on altı haftalık hamilyseniz, belirtileriniz muhtemelen bu noktada bir bebek taşıyan bir anne için olduğundan farklı olmayacaktır. İkiz gebelik daha yüksek risk olarak kabul edildiğinden doktorunuz tüm belirtilerinizden haberdar olmak ister, bu nedenle doktorunuz sizi ve bebeklerinizi yakından takip etmek isteyecektir.

16 HAFTALIK HAMİLE KARNI

Çok yakında, bebeğinizin hareketlerini hissetmeye başlayacaksınız. İlk başta, bu hareketler gaz ya da kas seğirmesi gibi hissedebilir, ancak zamanla, bebek büyüdükçe ve daha güçlü hale geldiğinde, kusursuz olacaklar. İkizlere 16 haftalık hamileyseniz, tek bebek bekleyen anne adaylarıyla aynı dönemlerde hissetmeye başlayacaksınız, ancak zamanla ikiz anneleri kesinlikle daha fazla tekme hissediyorlar.

Tabii ki, bu hareketleri hissetmek, akciğerlerinizin büyüyen bebeğiniz tarafından sıkıştırılması gibi başka sorunlara neden olabilir. Zaman zaman nefes nefese kalmanıza yol açabilir.

16 HAFTALIK HAMİLELİKTE ULTRASON

16 haftalık hamile karnınızın içinde, bebeğin kulaklarında oluşan küçük kemikler sayesinde sesinizi dinliyor. 16 haftalık fetusunuzun saçları, kirpikleri ve kaşları uzuyor. Tat tomurcukları da oluşuyor.

Muhtemelen on altı haftalık hamileyken dört aylık bir doğum öncesi ziyaretiniz olacak. Her zamanki gibi, muhtemelen bir idrar testi olacak; doğum uzmanınız gebelik diyabeti ve preeklampsi belirtileri için idrarınızı kontrol edecektir. Muayenenizde 16 haftalık ultrasonunuz da olabilir.

Haftanın en iyi haberleri? Doğum uzmanınız normal bir 16 haftalık hamile ultrasonu gördükten sonra, düşük yapma şansınız sadece yüzde 1'e düşer. Rahat bir nefes alın!

16  HAFTALIK HAMİLELİKTE GEBELİK KONTROL LİSTESİ

Bu hafta için hatırlatmalar:

  • 20. haftanız için prenatal ( doğum öncesi) randevunuzu ayarlayın
  • Gebelik ortası ultrasonu ayarlayın
  • Bebeğinize isim araştırmaya başlayın, bebek adı listesi yapın (çoktan yapmadıysanız!)

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.




Bu makale Dr. Cem Argun tarafından yazılmış olup,
Op.Dr.Çiğdem İstanbulluoğlu tarafından gözden geçirilmiştir
Bu Gönderiye 0 Adet Yorum Gelmiş
?