Çocuklarda Şeker Hastalığı Belirtileri

Yayın Tarihi : 2022/09/09 11:58 • Güncelleme Tarihi : 2022/09/09 12:06 •

Son yıllarda çocuklarda şeker hastalığı görülme oranında belirgin bir artış ortaya çıktı. Bu nedenle ebeveynler endişe içinde oluyorlar. Bu süreçte çocuklarda şeker hastalığı belirtileri takip edilmelidir. Anne babaları bu konuda bilgilendirmek adına çocuklarda şeker hastalığı belirtileri nelerdir Dr. Hasan Erdem cevap veriyor.

Çocuklarda Şeker Hastalığı Belirtileri

Son yıllarda çocuklarda şeker hastalığı görülme oranında belirgin bir artış ortaya çıktı. Bu nedenle ebeveynler endişe içinde oluyorlar. Bu süreçte çocuklarda şeker hastalığı belirtileri takip edilmelidir. Anne babaları bu konuda bilgilendirmek adına çocuklarda şeker hastalığı belirtileri nelerdir Dr. Hasan Erdem cevap veriyor.

Çocuklarda tip 1 diyabet, çocuğunuzun vücudunun artık önemli bir hormon olan insülin üretmediği bir durumdur. Çocuğunuzun hayatta kalmak için insüline ihtiyacı vardır. Bu nedenle eksik insülinin enjeksiyonlarla veya bir insülin pompasıyla değiştirilmesi gerekir. Çocuklarda tip 1 diyabet, juvenil diyabet veya insüline bağımlı diyabet olarak biliniyordu.

Çocuklarda tip 1 diyabet teşhisi, özellikle başlangıçta çok zor olabilir. Bu nedenle siz belirli bir yaştan sonra çocuğunuz için enjeksiyon sürecini, karbonhidratları takip etmeyi ve kan şekerini izlemeyi öğrenmelisiniz.

Çocuklarda tip 1 diyabet için bir tedavi yoktur. Ancak bu süreç incelenerek yönetilebilir. Kan şekeri izleme ve insülin konusunda ilerleme tip 1 diyabetli çocuklar için kan şekeri yönetimini ve yaşam kalitesini iyileştirmiştir.

Çocuklarda şeker hastalığı belirtileri ve semptomları genellikle hızlı bir şekilde gelişir ve şunlar olabilir;

  • Artan susuzluk
  • Sık idrara çıkma tuvalet eğitimi almış bir çocukta yatak ıslatma
  • Aşırı açlık
  • İstemsiz kilo kaybı
  • Yorgunluk
  • Sinirlilik veya davranış değişiklikleri
  • Meyveli kokulu nefes

Çocuklarda Şeker Hastalığında Ne Zaman Doktora Gidilir?

Çocuklarda şeker hastalığı belirti veya semptomlarından herhangi birini fark ederseniz çocuğunuzun sağlık kuruluşuna başvurun. Tip 1 diyabetin kesin nedeni bilinmemektedir. Ancak tip 1 diyabet tanısı olan kişilerde zararlı bakteri ve virüslerle savaşan vücudun bağışıklık sistemi burada istemeden pankreastaki insülin üreten hücrelerin yok olmasına yol açar. Genetik ve çevresel faktörler de eklenince bu süreçte olumsuzluklar artar.

Pankreasın adacık hücreleri yok edildikten sonra çocuğunuz çok az insülin üretir veya hiç insülin üretmez. İnsülin, şekeri (glikoz) kan dolaşımından vücudun hücrelerine enerji için taşımanın kritik sürecini üstlenir.

Şeker, yiyecekler sindirildiğinde kan dolaşımına girer. Yeterli insülin olmadan çocuğunuzun kan dolaşımında şeker birikir. Bu durum tedavi edilmezse hayatı tehdit eden komplikasyonlara neden olabilir.

Çocuklarda Şeker Hastalığı Risk Faktörleri Nelerdir?

Tip 1 diyabet en sık çocuklarda görülür. Ancak her yaşta ortaya çıkabilir. Çocuklarda şeker hastalığı için risk faktörleri şunlardır:

  • Aile öyküsü: Tip 1 diyabetli bir ebeveyni veya kardeşleri olan herkes için şeker hastalığı riski biraz artmıştır.
  • Genetik durumlar: Bazı genlerin tip 1 diyabet riskinin arttığını biliniyor.
  • Irk: Amerika Birleşik Devletleri'nde, tip 1 diyabet, İspanyol kökenli olmayan beyaz çocuklar arasında diğer ırkların çocuklarından daha yaygındır.
  • Bazı virüsler: Çeşitli virüslere maruz kalmak, adacık hücrelerinin otoimmün yıkımını tetikleyebilir.

Çocuklarda Şeker Hastalığı Neleri Tetikler?

Tip 1 diyabet vücudunuzdaki ana organları etkileyebilir. Kan şekeri seviyenizi çoğu zaman normale yakın tutmak birçok komplikasyon riskini önemli ölçüde azaltabilir.

Komplikasyonlar şunları içerebilir:

  • Kalp ve kan damarı hastalığı: Diyabet çocuğunuzun daralmış kan damarları, yüksek tansiyon, kalp hastalığı ve daha sonraki süreçte felç gibi durumlar geliştirme riskini artırır.
  • Sinir hasarı: Aşırı şeker, çocuğunuzun sinirlerini besleyen küçük kan damarlarının duvarlarına zarar verebilir. Bu karıncalanmaya, uyuşmaya, yanmaya veya ağrıya neden olabilir. Sinir hasarı genellikle uzun bir süre boyunca kademeli olarak gerçekleşir.
  • Böbrek hasarı: Diyabet, çocuğunuzun kanındaki atıkları filtreleyen böbreklerdeki çok sayıda küçük kan damarı kümesine zarar verebilir.
  • Göz hasarı: Diyabet, gözün retinasının kan damarlarına zarar verebilir ve bu da görme sorunlarına yol açabilir.
  • Osteoporoz: Diyabet, kemik mineral yoğunluğunu azaltabilir ve çocuğunuzun bir yetişkin olarak osteoporoz riskini artırabilir.

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?