Derin Uyku İçin Karanlık Odada Yatın.

Yayın Tarihi : 2017/04/08 10:41 • Güncelleme Tarihi : 2024/04/17 12:37 •

Uyku, gün içinde yüksek metabolizma ile çalışmış olan vücudun, metabolizma hızını azaltması ve minimum enerji israfı ile, organlarını dinlendirme durumudur.

Derin Uyku İçin Karanlık Odada Yatın.

Güne dinç başlamak için deliksiz bir uyku mutlaka gerekir. Deliksiz bir uyku içinse karanlık bir oda olmazsa olmazdır. Yatak odanızda elektronik eşya bulundurmamanız, rahat bir yatağa sahip olmanız ve sessiz bir ortam uykuyu destekleyen unsurlardır. 

Fizyolojik Olarak Uyku

Uyku, gün içinde yüksek metabolizma ile çalışmış olan vücudun, metabolizma hızını azaltması ve minimum enerji israfı ile, organlarını dinlendirme durumudur. Uyku, kişinin hem zihnini boşaltması, hem de fiziken birikmiş olur toksik yorgunluğunu atması için gereklidir. Ancak bunların yaşanması için sağlıklı bir uyku gereklidir. Aksi takdirde bırarın dinlenmeyi, uyku daha fazla yorgunluk yükü olarak dönüş yapacaktır.

Uyku için vücudun sizden istediği bazı unsurlar vardır. Sadece gözlerinizi kapattığınızda uyku durumuna geçmeniz oldukça zordur. Tam uykuya geçebilmek için, organlarınızın da size destek olması gerekir. Mesela uyku hormonunun sentezlenmesi, en önemli unsurdur.

Uyku hormonu, melatonin hormonudur. Bu hormon, karanlıkta ve gece saatlerinde salgılanır. Yani güneş ışığının tamamen bulunduğunuz bölgeyi terk etmesiyle salgılanır. Bu sebeple uykunun, gece saatlerinde gerçekleşmesi gerekir. Melatonin hormonu; en çok gece saat 23.00 ile 03.00 arasında sentezlenir. Dolayısıyla en verimli uyku, bu saatlerde uyuduğunuz uykudur.

Uykunun vücudu dinlendirmesi için, zihninizin de boş olması gerekir. Yoğun stres yaşayan kişilerin vücutları her ne kadar yorgun olsa da, eğer kafalarına takılan bir durumları varsa, zihin boşalmaz ve kişi kaliteli uyku haline geçemez. Bunun için de en uygun yöntem kitap okumaktır. Her ne yaşıyor olursanız olur, kendinizini kaptırdığınız bir kitapta bambaşka bir dünyaya gidersiniz ve istemeseniz de yaşadığınız durumu bir nebze olsun unutabilirsiniz. Bu da sizin kaliteli uyumanızı sağlayan bir unsur olarak karşınıza çıkar.

Uyku kalitesi için bir diğer olmazsa olmaz unsur, vücudun yeterince yorulmuş olmasıdır. Vücut fiziksel olarak yeterince hareket etmemiş ve yeterince yorulmamışsa uyku ihtiyacı hasıl olmaz. Bu da vücudun ve zihnin uykuya geçmesini zorlaştırır. Bu sebeple yavaş ve hareketsiz bir gün geçirmişseniz en azından yatmadan iki saat önce yapacağınız yoğun bir spor, uyku kalitenizi artıracak ve sizi dinlendirecektir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?