Yüksek Trigliserit Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Yayın Tarihi : 2019/02/15 17:45 • Güncelleme Tarihi : 2023/12/01 12:00 •

İnsan vücudunda yağlar üç kategoride işe yararlar.

Yüksek Trigliserit Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Kanda yüksek trigliserit değerleri normal değildir. Bu değerlerde yükseklik beraberinde kolesterol değerlerinde de yükseklik olduğunda kalp hastalığına yakalanma riski yönünden önem taşımaktadır.

Yağlar Vücutta Ne İş Yaparlar?

Yağlar deyince aklımıza hep kilo gelir. Halbuki yağ molekülleri vücut için olmazsa olmazlardandır. İnsan vücudunda yağlar üç kategoride işe yararlar.

Trigliseritler ilk gruptur. Bu grup; vücutta enerji ihtiyaçlarını karşılayan, fazlası kilo dediğimiz yağa dönüştürülen ve karaciğerde depo edilen yağlardır.

Fosfolipitler de ikinci grup yağlardır. Bunlar olmazsa olmazlardandır çünkü hücre zarının yapısında bu yağ molekülleri bulunur. Bu moleküller sayesinde hücreler maddeleri geçirebilir ve atık maddeleri uzaklaştırabilir. Her yeni hücre oluşturulduğunda yeni fosfolipitler görevlendirilir ve bu şekilde sağlıklı ve taze hücreler üretilir.

Steroidler de üçüncü grup yağlardır. Bunlar da yapıya katılmakla görevlidirler. Enzimlerle ve hormonlarla bağ kurarak vücudun normal seyrinde görevlerini yapabilmesinde etkindirler.

Dolayısıyla bu üç grup yağda vücut için çok önemlidir ancak kanda miktarına bakılan ve metabolizma hakkında bilgi veren yağlar bu gruplardan birincisi olan trigliseritlerdir.

Kolesterol Nedir?

Kolesterol bizim için hastalık gibi algılansa da gerçek manada kolesterol; hayvan ve insan hücrelerine özgü olan, hücreler arası haberleşmeyi ve hücrelerin akışkanlığını sağlayan yapılardır. Yapısına göre iki çeşit kolesterol vardır. Biri iyi kolesterol olarak adlandırılan HDL, diğeri kötü kolesterol olarak adlandırılan LDL dir. Bunlar vücut için ihtiyaçtır ancak kötü kolesterolün haddinden fazla bulunması, damar içlerinde birikim yapmasına, dolaysıyla kan akışında aksaklıklara sebep olur ki bunun adı; damar tıkanıklığıdır.

Trigliserit

trigliseritler vücudun enerji mekanizmasında kullanılan yapıladır. Günlük olarak az beslendiğinizde ancak çok hareket ettiğinizde yani kinetik enerji miktarını artırdığınızda trigliseritler enerjiye dönüşür ve vücutta yağ birikimi azalır.

Ancak bunun tersine çok besleniyor ve az hareket ediyorsanız o zaman vücudunuzda besinlerin fazlası yağa dönüştürülüyor ve bu yağa dönüşüm mekanizması karaciğerde oluştuğu için buradan temel alarak organlar yağlanmaya başlıyor.

Her vitamin, mineral, yapı taşında olduğu gibi yağların da vücutta belli oranlarda bulunması gerekir. Herşeyin fazlasının da azlığının da zarar olduğunu unutmamalı ve buna göre beslenmeliyiz.

Konuya dair aşağıdaki yazılarımızda detaylı bilgiler bulabilirsiniz.


 

Trigliserit nedir? Trigliseriti Düşürme Yolları

Trigliserit Yüksekliği Nedir?

Yüksek trigliseritin vücudumuza zararları

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?