Hamilelik Testi Ne Zaman Yapılmalı?

Yayın Tarihi : 2019/02/15 14:25 • Güncelleme Tarihi : 2022/12/04 11:45 •

Hamilelik şüphesinde hamilelik testinin en doğru sonuç için ne zaman yapılması gerektiği sıklıkla merak edilen bir konudur. Bu yazımızda ''Hamilelik Testi Ne Zaman Yapılmalı?'' sorusunun cevabını veriyoruz.

Hamilelik Testi Ne Zaman Yapılmalı?

Öncelikle Bilinmesi Gerekenler . . .

 

  • Ovülasyondan 12 – 14 gün önce hamilelik testi yapılması önerilmez.
  • Sonuçlar ne olursa olsun, testi iki gün sonra tekrarlayın
  • Kaliteli bir gebelik testi kullandığınızdan emin olun.

 

Ne Zaman Hamilelik Testi Yaptırmalıyım?

 

Hamile kalmaya çalışıyorsanız, muhtemelen ne zaman hamilelik testi yaptıracağınızı merak etmişsinizdir. Özellikle mide bulantısı, baş ağrısı, yorgunluk gibi hamilelik belirtileri yaşıyorsanız, hamilelik testini bir an önce yapmaya direnmek zor olabilir. Gerçekten adet döneminizin geçmesini beklemek zorunda mısınız yoksa daha erken bu testi yapabilir misiniz?

Bu soruya iki tane cevap verilebilir: Ne zaman yaptırabilirsiniz ve ne zaman yaptırmalısınız.

Hamilelik testini istediğiniz zaman yapabilmeniz için önünüzde hiçbir engel yok. Dilediğiniz zaman yapabilirsiniz. Fakat adet döneminizden 8 gün önce yaparsanız muhtemelen zamanınızı ve paranızı boşa harcamış olacaksınız, ayrıca boş yere kendinizi hayal kırıklığına uğratıyor oluşunuz da cabası…

İmplantasyon gerçekleştiğinde testin yapılmasının nedeni, hamilelik gerçekleşmiş olsa bile döllenmiş yumurta, gebelik testlerinin tespit ettiği hormon olan hCG hormonunu implantasyon tamamlanmadan üretmeye başlamaz.

İmplantasyonun adet döneminden 6-12 gün içerisinde gerçekleşmesi teknik olarak mümkündür. Ancak %85 ihtimalle 8-10 gün içerisinde gerçekleşecektir ve yalnızca %0.5 ihtimalle 6. Günde görülecektir.

İmplantasyon gerçekleştikten sonra, hCG seviyesi her 48 saatte bir iki katına çıkmaya başlar. Başlangıçtaki hCG seviyeleri, hamileliğin ilk evrelerindeki hCG seviyeleri, ve hCG’nin iki katına çıkma süresi kadından kadına ve hamilelikten hamileliğe değişim göstermektedir. İmplantasyon tarihi ile birlikte, bu faktörler ne kadar erken bir pozitif hamilelik testi alabileceğinizi etkileyecektir.

Hamilelik testini ne zaman alacağınıza karar vermek bir risk-fayda hesaplamasıdır; 12 günden önce yapılan testler muhtemelen yanlış bir sonuca karşı yaşanacak hayal kırıklığı riskine karşın erken bir pozitif sonucun muhtemelen sonuçları anlamına gelmektedir.

Hatalı Pozitif Gebelik Testi Nasıl Engellenir?

  • Ovülasyondan 12 – 14 gün önce hamilelik testi yapılması önerilmez.
  • Sonuçlar ne olursa olsun, testi iki gün sonra tekrarlayın. Testi ilk yaptığınızda negatif sonuç aldıysanız hCG değerlerinizin yeterince yükselmemiş olmasından kaynaklanabilir. Eğer pozitif aldıysanız, ikinci kez yaptığınızda sonuç farklı çıkabilir ki buna kimyasal gebelik de denmektedir.
  • Kaliteli bir gebelik testi kullandığınızdan emin olun.

Yanlış Pozitif Teste Ne Sebep Olmaktadır?

  1. LH değerleriniz.Bazen LH hormonunun salınımı sırasında hipofiz bezlerinden hCG hormonu salgılanır. Böyle bir durumda az da olsa yanlış sonuç alma ihtimaliniz ortaya çıkabilir.
  2. Kimyasal gebelik. Erken gebeliklerin büyük bir kısmı adet döneminiz henüz gelmeden düşükle sonuçlanmaktadır. Hamilelik testini çok erken yapmak, çok erken bir hamileliği tespit edebilir. Teknik olarak buna yanlış bir sonuç diyemeyiz çünkü gerçekten hamileydiniz.
  3. Perimenopoz. Perimenopozal kadınlar hamile olmasalar bile, yüksek hCG seviyelerine sahiptir. Bu durumda hatalı bir sonuca yol açabilmektedir.
  4. Kısırlık tedavisi. Yumurtlamayı uyarmak için hCG tedavisi gören kadınlar, son enjeksiyonlarından sonraki 10 gün içerisinde test yaparlarsa yanlış pozitif sonuç alabilirler.

Yanlış Negatif Gebelik Testine Ne Sebep Olur?

  1. Testi çok erken yapmak. Gebeliğin başlarında çoğu kadın yeterli hCG hormonu salgılamaz ve bu da testin yanlış sonuç vermesine sebep olabilir.
  2. Yeterince hassas olmayan bir test kullanmak. Erken test yapıyorsanız, daha hassas test kullanmanız gerekmektedir.
  3. Seyrelmiş idrar. Testten hemen önce çok fazla sıvı tüketirseniz, idrar hacminiz çok fazla artar ve ölçülecek olan hCG çok seyrek olur.
  4. İdrarı anında test etmemek. Eğer tahlil edilecek idrar testten önce yarım saatten fazla bekletilmişse muhtemelen yanlış bir sonuç verecektir.

Hangi Tür Hamilelik Testi En İyidir?

Adet olmadığınız ilk gün testi yapıyorsanız, hangi testi kullandığınız pek bir önemi yoktur. Şu anda satılan testlerin çoğu güvenilirdir ve hamile kadınların %98’i için olumlu sonuç verecektir. Ancak testi erken yapıyorsanız, daha hassas bir test kullanmalısınız. Fakat unutmayın, Erken yapılan testlerin doğru olma ihtimali daha düşüktür.

Hamilelik testi ne kadar hassas olursa, hamileliği erken tespit etme olasılığı o k adar yüksektir. Ancak daha hassas hamilelik testlerinin de hatalı pozitif sonuçlar verme ihtimali daha yüksektir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?