Biberon Çürüğü ve Koruma Yolları
2018-01-02 12:52:53 | Güncelleme 2018-01-02 12:52:53 |
Bebek, ebeveyn yönlendirmesi ile hayatına yön veren bir varlıktır. Aile bilerek veya bilmeyerek hayatında bulunan alışkanlıklarını farkında olmadığını düşünse de bebeklerine kazandırır ve her türlü yaşam tarzını çocuğuna aktarmış olur. Bu alışkanlıklar içinde sadece günlük davranışlar değil, beslenme alışkanlıkları, kriz yönetimleri, öğrenme alışkanlıkları dahil pek çok davranışı kapsar. Bu sebeple aile yaptığı her davranışın gerek bilinçli , gerek bilinç altı olarak bebeğe enjekte edildiğini unutmamalı ve buna göre davranmalıdır.
Bebeği ne ile beslerseniz, onu sever ve onu benimser. Bu sebeple özellikle ek gıdaya yeni geçilen dönemlerde bebeği ne kadar şekerden uzak tutarsanız o ölçüde doğru bir davranış sergilenmiş olur.
Bebeği susturmak, sakinleştirmek için şekerli gıdalar vermek maalesef toplumda alışkanlık haline gelmiştir. Bebek ek gıdaya başladığı andan itibaren emzik veya biberon alışkanlığı kazanması için çoğu zaman reçel, çikolata gibi akışkan şekerlere batırılarak bebeklerin ağzına verilir. Bebek bunu zamanla bir ihtiyaç gibi düşünür ve sürekli ister. Böylelikle henüz ilk çıkan dişlerden itibaren sağlıksız bir ağız yapısı ile karşılaşılır. Sütü sevmeyen çocuklara sevdirmek için sütüne şeker katmak da son derece yanlış bir davranıştır. Bu ve benzeri pek çok alışkanlık, biberon çürüğü denen diş çürüklerini meydana getirir. Tabii ki her hastalıkta olduğu gibi, korumak tedavi etmekten her zaman daha kolaydır. Bu sebeple ilk yapılması gereken bebeği özellikle iki yaşına girene kadar şekerle tanıştırmamaktır. Ancak bunun önüne geçemiyorsanız basit yöntemlerle bebeğinizi biberon çürüğünden koruyabilirsiniz.
Bebeğiniz şeker içerikli bir sıvıyı biberonla içme alışkanlığı edinmişse kesinlikle bununla uyumasına müsaade etmeyin. Aksi takdirde uyku süresince dişler devamlı surette zarar görecektir. Şekerli besin tükettiğinde, biberonu yıkayıp içerisine su doldurun ve bunu bebeğin içmesini sağlayın bu sayede dişler yıkanmış ve temizlenmiş olacaktır. Ayrıca bebeğin ağız içi yapışıklık hissi de kaybolacaktır. Şayet bebek su içmeyi reddediyorsa, ıslak ve yumuşak bir bez yardımıyla bastırıp bebeğe zarar vermeden damağını ve varsa dişlerini temizleyin. Bebeğin iki yaşına geldiğinde biberondan uzaklaşmasını sağlayın ve ilk dişleri çıktığından itibaren düzenli kontrollere götürmeyi ihmal etmeyin.

Yorumlar
Yorum |
---|