Endoskopi İncelemesini Kolaylaştıracak Bazı Tavsiyeler

Yayın Tarihi : 2017/04/07 12:48 • Güncelleme Tarihi : 2021/01/28 23:28 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu
Endoskopi işlemi, mide veya bağırsak bölgesinin ucunda kamera olan bir cihazla incelenmesi işlemidir
Endoskopi İncelemesini Kolaylaştıracak Bazı Tavsiyeler

Endoskopi işlemi, sindirim sisteminin; ucunda kamera olan bir cihazla incelenmesi işlemidir. Amacı, mide kanalında ve içinde meydana gelen hasarların tespit ve tedavisini kolaylaştırmaktır. Yani hastanın rahatsızlığına bağlı tahmin yürütmek yerine, görüntülemek suretiyle daha kolay tespit, daha etkili ve daha çabuk tedavi ortaya konmuş olur. 

Endoskopiden Neden Korkulur?

Bu işlem çoğu kişide tedirginlik ve stresle karşılanır. Endoskopi ile ilgili en büyük kaygı bu işlem sırasında duyulabilecek acıdır. Ayrıca uzun bir hortum benzeri yapıyı yutma fikri insanlara çok itici gelmektedir. Ancak unutulmamalıdır ki; bir besin tüketildiğinde nasıl bir yol izliyorsa, endoskopi cihazı da aynı yolu takip ediyor yani ortada tedirgin olmanızı gerektiren bir durum yoktur.

Bunun haricinde insanların aklında bir diğer soru da; her hastaya aynı cihazın kullanılıyor olmasıdır. Endoskopi cihazı çok büyük ve kapsamlı bir makinadır. Ayrıca maliyeti de çok yüksektir. Bu sebeple her hasta için cihazın değiştirilmesi imkansızdır. Bunun yerine; endoskopi cihazını yıkamak için özel makinalar vardır. Bu makinalara her hasta sonrası endoskopi cihazı atılır. Bu makina yapı itibarıyla çok özeldir ve endoskopi cihazının her noktasından, her kanalından dezenfektan geçer bu sebeple tedirgin olmak yersizdir. 

Gelişen teknoloji endoskopi sırasında kullanılan aletlerin de oldukça küçülmesine ve işlemin hemen hiç acısız gerçekleşmesine olanak sağlamaktadır. Endoskopi yaptıracak kişilere tavsiyemiz; 

Sakin olun, endoskopinin besinlerle aynı yolu takip ettiğini unutmayın. Ayrıca işlem öncesi ağzınıza hafif bir uyuşturucu sıkılacaktır. Bu sayede endoskopinin hissini daha az yaşayacaksınız.

Endoskopi cihazı zaten var olan bir kanaldan gittiği için sizin çabanıza gerek kalmaksızın kendi ilerler bu sebeple panik yapmamanız işinizi kolaşlaştıracaktır. Sadece ağızdan yemek borusuna geçerken ufak bir yutkunma hareketi yapmanız hem cihazın kolayca geçmesini sağlar, hem de boğazınızın tahriş olmasını engeller. 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?