Hamilelikte Linea Nigra Nedir? Linea Nigra Nasıl Oluşur?

Yayın Tarihi : 2017/06/10 16:56 • Güncelleme Tarihi : 2018/12/15 14:39 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun
Linea Nigra hamilelik döneminde kadınlarda ortaya çıkabilen fizyolojik bir çizgidir. Bu çizgi ortalama 1 cm kalınlığındadır.Genellikle koyu tenli kadınlarda daha sık görülür.
Hamilelikte Linea Nigra Nedir? Linea Nigra Nasıl Oluşur?

Linea Nigra Nedir?

Linea Nigra hamilelikte kadınlarda ortaya çıkabilen yaklaşık 1 cm kalınlığında fizyolojik olarak görülebilen bir çizgidir.Latince anlamı ise siyah çizgidir. Linea Negra olarak da isimlendirenler de vardır.Herhangi bir hastalık belirtisi değildir.Normal olarak kabul edilir.

Oluşan çizgi, tipik olarak göbek deliğinin  hemen altından aşağıya doğru uzanan koyu renkli pigmente bir oluşumdur. Bazı durumlarda göbek deliğinin üstüne doğru da uzanabilir. Aslında bu çizgi hamilelik öncesi de bulunmakta olup adı linea alba yani beyaz çizgidir.Hamilelik sonrası plasenta tarafından salgılanan melanosit hormunu sebebiyle koyu renk almaktadır.
Kadınlarda,göbek deliği ile her iki kasığın ortasında bulunan pubis arasında yer alan linea alba adlı normal yapının koyu renk almasıyla oluşmaktadır.

Bu çizgi hamilelik döneminde anne adayının hormonal sistemindeki doğal değişikliklerin sonucunda oluşmaktadır.
Melanin adı verilen pigmentin ciltte toplanmasıyla karakterizedir.Esmer kadınlarda daha çok görülür. Açık tenli kadınlarda ise pek görülmez.

Linea Nigra Hamilelikte Ne Zaman Görülür?

Linea Nigra hamileliğin  ortalama 20. haftasında (hamileliğin ortalarında) görülür.Bu çizgi hamilelik döneminde anne adayının hormonal sistemindeki doğal değişikliklerin sonucunda oluşmaktadır.

Linea Nigra Ne Zaman Kaybolur?

Hamileliğin sona ermesiyle birlikte Linea Nigra adı verilen çizgi de zaman içinde kaybolacaktır.Ancak nadiren de olsa bazı kadınlarda az da olsa izi kalabilir.

Linea Nigra Bebeğin Cinsiyeti Hakkında Fikir Verir mi?

Linea Nigra'nın oluşumunun bebeğin cinsiyeti veya hamileliğin durumu ile direkt bir ilgisi bulunmamaktadır.

Hangi Durumlar Linea Nigra Görülmesini Arttırır?

Çeşitli araştırmacılar, hamilelik döneminde folik asit adı verilen vitamin eksikliği olanlarda Linea Nigra oluşumunun daha sık görülebildiğini öne sürmüşlerdir.
Esmer tenli olmak da linea nigra görülmesini arttıran faktörlerden biridir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?