Kan Tahlilinde İkterik Numune Nedir?

Yayın Tarihi : 2022/12/27 16:06 • Güncelleme Tarihi : 2023/01/03 21:30 •

Kan tahlil sonuç raporlarında, bazı durumlarda  ikterik numune veya ikter tanımlamaları görüldüğünde bu konu tahlil sonuçlarını inceleyen kişiler tarafından merak edilmektedir. Bu yazımızda kan tahlil sonucunda ikter, ikterik numune gibi ifadelerin ne anlama geldiği ve ikterin nasıl yorumlanmasına dair detaylı bilgiler bulabilirsiniz.

Kan Tahlilinde İkterik Numune Nedir?

İkter Nedir?

Bilirubin, kırmızı kan hücrelerinizde oksijen taşıyan madde olan hemoglobinin içeriğinde bulunan sarı bir kimyasaldır. Kırmızı kan hücreleri parçalandıkça, vücudumuz onları değiştirmek için yeni hücreler oluşturur. Eski  kırmızı kan hücreleri ise karaciğer tarafından işlenir. Karaciğer, parçalanan kan hücrelerini işleyemezse, vücutta bilirubin birikir ve cildiniz sarı görünebilir.
İkter halk arasında da sarılık olarak bilinir.

İkterik Kan( Numune) Nedir?

İkterik kan kanda bilirubinin yükselmesiyle tanımlanır. İkterik kan örneği, serum/plazmanın sarı-yeşil renklenmesiyle görsel olarak tanımlanır. Lipitlerden farklı olarak, bilirubin serum/plazmadan kolayca uzaklaştırılamaz. Sarılığın çözülmesi, tahlil sonuçlarının doğru şekilde analiz edilmesi için ikterik kan örneklerinin bunun yerine, sarılığnı girişim eşiğinin altına düşürmek için numunelerin seyreltilmesiyle gerçekleştirilebilir. 

İkterik Kan Laboratuvar Testlerini Nasıl Etkiler?

Tahlil öncesinde alınan kan örneğine göre  kanın ikterik olması başta Kalsiyum (Ca) ,albumin,amilaz, üre ve ürik asit olmak üzere farklı biyokimyasal test sonuçlarını olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle ikterik kan örnekleri çalışırken bu konuda laboratuvar uzmanları yeni kan örneği istenmesi veya alınan kan örneğinin seyreltilerek yeniden çalışılması bibi farklı yöntemler deneyebilir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?