Kan Tahlilinde İkterik Numune Nedir?
Kan tahlil sonuç raporlarında, bazı durumlarda ikterik numune veya ikter tanımlamaları görüldüğünde bu konu tahlil sonuçlarını inceleyen kişiler tarafından merak edilmektedir. Bu yazımızda kan tahlil sonucunda ikter, ikterik numune gibi ifadelerin ne anlama geldiği ve ikterin nasıl yorumlanmasına dair detaylı bilgiler bulabilirsiniz.

İkter Nedir?
Bilirubin, kırmızı kan hücrelerinizde oksijen taşıyan madde olan hemoglobinin içeriğinde bulunan sarı bir kimyasaldır. Kırmızı kan hücreleri parçalandıkça, vücudumuz onları değiştirmek için yeni hücreler oluşturur. Eski kırmızı kan hücreleri ise karaciğer tarafından işlenir. Karaciğer, parçalanan kan hücrelerini işleyemezse, vücutta bilirubin birikir ve cildiniz sarı görünebilir.
İkter halk arasında da sarılık olarak bilinir.
İkterik Kan( Numune) Nedir?
İkterik kan kanda bilirubinin yükselmesiyle tanımlanır. İkterik kan örneği, serum/plazmanın sarı-yeşil renklenmesiyle görsel olarak tanımlanır. Lipitlerden farklı olarak, bilirubin serum/plazmadan kolayca uzaklaştırılamaz. Sarılığın çözülmesi, tahlil sonuçlarının doğru şekilde analiz edilmesi için ikterik kan örneklerinin bunun yerine, sarılığnı girişim eşiğinin altına düşürmek için numunelerin seyreltilmesiyle gerçekleştirilebilir.
İkterik Kan Laboratuvar Testlerini Nasıl Etkiler?
Tahlil öncesinde alınan kan örneğine göre kanın ikterik olması başta Kalsiyum (Ca) ,albumin,amilaz, üre ve ürik asit olmak üzere farklı biyokimyasal test sonuçlarını olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle ikterik kan örnekleri çalışırken bu konuda laboratuvar uzmanları yeni kan örneği istenmesi veya alınan kan örneğinin seyreltilerek yeniden çalışılması bibi farklı yöntemler deneyebilir.

Yorumlar
Yorum |
---|
Popüler Blog Yazıları
Polisitemi Nedir ? Belirtileri ve Tanıda Kullanılan Tahliller Gebelikte Kese Ne Zaman Ultrasonda Görülür? Hormon Tahlili Soran Bayan Okurlarımıza Öneriler Amilaz Nedir? Amilaz Testi Yüksekliği Hangi Hastalıklarda Olur? Domuz Gribi Nedir,Domuz Gribi Tahlilleri Sedimentasyon Testi Yüksekliği : ESR'nin Yüksek Olması Nedir? Kalsitonin Hormonu Nedir? Kalsitonin Yüksekliği Nedir? Gıda İntolerans Testi (Gıda Duyarlılık Testi) Nedir? Kabakulak (mumps) IgM ve Kabakulak (mumps) IgG Testleri Tahlil Yorumlama Hizmetimizle İlgili Önemli Duyuru İnsüline Alternatif Geliyor İnhibin A Down Sendromu Tarama Testi Nedir?

