Kan Testi: İmmünoglobulin E (IgE)

Yayın Tarihi : 2019/05/08 12:46 • Güncelleme Tarihi : 2022/12/04 16:15 •

Bu makalemizden, kan testi nedir, immünoglobulin E testi nedir, nasıl yapılır gibi tüm IgE ile ilgili soruların cevaplarını bulmanız mümkündür. 

Kan Testi: İmmünoglobulin E (IgE)

Kan Testi Nedir?

Kan testi, laboratuvarda test edilmek üzere vücuttan kan örneği alınarak yapılır. Doktorlar, glikoz, hemoglobin veya beyaz kan hücrelerinin seviyeleri gibi şeyleri kontrol etmek için kan testleri isterler. Bu, bir hastalık veya tıbbi durum gibi sorunları tespit etmelerine yardımcı olabilir. Bazen kan testleri, bir organın (karaciğer veya böbrekler gibi) ne kadar iyi çalıştığını görmelerine yardımcı olabilir.

İmmünoglobulin E testi nedir?

İmmünoglobulin E (IgE) testi, bir antikor türü olan IgE seviyesini ölçer. Antikorlar, vücudu bakteri, virüs ve alerjenlerden korumak için bağışıklık sistemi tarafından üretilir. IgE antikorları normalde kanda az miktarlarda bulunur, ancak daha yüksek miktarlarda olursa vücudun alerjenlere aşırı tepki verdiğinin bir işareti olabilir. Bu alerjik reaksiyona neden olabilir.

Vücut bir parazitten veya bazı bağışıklık sistemi koşullarından kaynaklanan bir enfeksiyonla savaşırken IgE seviyeleri de yüksek olabilir.

IgE Testleri Neden Yapılır?

Bir çocuğun olası bir alerji, bağışıklık sistemi problemi veya parazit enfeksiyonu belirtileri varsa bir IgE testi yapılabilir.

IgE testine nasıl Hazırlanmalıyız?

Çocuğunuz bu test öncesinde aç veya susuz kalmasını gerektiren diğer testler yaptırması gerekmedikçe normal birşekilde yemek yiyip içebilir. Bazı ilaçlar test sonuçlarını etkileyebilir o yüzden çocuğunuzun aldığı herhangi bir ilaç varsa doktorunuza söyleyin. 

Test için bir T-shirt veya kısa kollu gömlek giymek, çocuğunuz için işleri kolaylaştırabilir ve çocuğunuzu oyalamak için bir oyuncak veya kitap getirebilirsiniz.

IgE testi Nasıl Yapılır?

Çoğu kan testinde damardan az miktarda kan alınır. Bunu yapmak için, sağlık uzmanı:

  • cildi temizler 
  • damarların kanla şişmesini sağlamak için alanın üzerine elastik bir bant (turnike) yerleştirir
  • bir damarın (genellikle dirseğin iç kısmına veya elin arkasına) içine iğneyi sokar   
  • kan örneğini bir tüpe veya şırıngaya çeker
  • elastik bandı çıkarıp iğneyi damardan çıkarır

Bebeklerde kan alımları bazen topuktan yapılır. Bölgeyi temizledikten sonra, sağlık uzmanı küçük bir kan örneği almak için bebeğinizin topuğuna küçük bir iğne (veya lancet) batıracaktır.

Kan örneği almak sadece geçici olarak rahatsız edici ve hızlı bir iğne batması gibi hissettirabilir.

IgE Testi Sırasında Çocuğumla Kalabilir Miyim?

Ebeveynler genellikle kan testi sırasında çocuğuyla kalabilirler. Çocuğunuzu gevşemeye ve hareketsiz kalmaya teşvik edin, çünkü gergin kaslar kan almayı zorlaştırabilir. Çocuğunuz iğne sokulduğunda ve kan alındığında uzağa bakmak isteyebilir. Yavaş derin nefes alarak veya favori bir şarkısını söyleyerek çocuğunuzun rahatlamasına yardımcı olun.

IgE Testi Ne Kadar Sürer?

Çoğu kan testi sadece birkaç dakika sürer. Bazen, bir damar bulmak zor olabilir, bu nedenle sağlık uzmanının birden fazla denemesi gerekebilir. 

IgE Testinden Sonra Ne Olur?

Sağlık uzmanı elastik bantı ve iğneyi kaldırıp kanamayı durdurmak için pamuk veya bir bandaj İle alanı kapatır. Daha sonra, birkaç gün içinde gitmesi gereken hafif bir morluk oluşabilir.

IgE Test Sonuçları Ne Zaman Hazır?

Kan örnekleri bir makine tarafından işlenir ve sonuçların hazırlanması birkaç gün sürebilir. Test sonuçları bir sorunun belirtilerine işaret ediyorsa, doktor sorunun ne olduğunu ve nasıl tedavi edileceğini anlamak için diğer testleri yaptırmanızı isteyebilir.

IgE Testlerinde Herhangi Bir Risk Var Mı?

Bir IgE testi, minimum risklerle güvenli bir prosedürdür. Bazı çocuklar testten dolayı bayılacakmış ya da başı dönüyor gibi hissedebilir Bazı çocuklar ve gençler iğnelerden çok korkar. Çocuğunuz endişeli ise, prosedürü kolaylaştırmanın yolları hakkında testten önce doktorla konuşun. 

Kan testi bölgesi etrafında küçük bir morluk veya hafif bir ağrı yaygındır ve birkaç gün sürebilir. Rahatsızlık kötüleşirse veya daha uzun sürerse çocuğunuz için tıbbi bakım alın. 

IgE testi hakkında sorularınız varsa, doktorunuzla veya kanı alan sağlık uzmanıyla konuşun.

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.




Bu Makale Uz.Dr. Cem Argun Tarafından Gözden Geçirilmiştir.

Yorumlar

Yorum
?