Rahim İçi Fibrom Nedir?

Yayın Tarihi : 2015/05/06 07:10 • Güncelleme Tarihi : 2024/05/22 08:53 •

Rahimdeki düz kasın iyi huylu tümörlerine fibrom denir. Genelde 25-45 yaşları arasındaki kadınların %50 sinde görülür.

Rahim İçi Fibrom Nedir?

Rahimdeki düz kasın iyi huylu tümörlerine fibrom denilir.
Genelde 25-45 yaşları arasındaki kadınların %50 sinde görülür.
Küçük boyutlardaki fibromlar genelde belirtisizdir ve tesadüfen ultrason yoluyla teşhis edilir.
Hastaların %50 sinde pelvis ağrısı, aşırı adet kanaması, ağrılı adet dönemi, sık tekrarlayan idrar ve kısırlık gibi belirtiler oluşturur.

Fibrom Kansere Dönüşür mü?

Fibromlar genelde küçük ve zararsız tümörlerdir. Kansere nadiren dönse de, kontrollü olmakta fayda vardır. Fibromların boyutuna, bulunduğu alana veya sayısına bağlı olarak bir kontrol sıklığı belirlenir. Belirlenen bu unsurlar, fibromun gidişatını da ortaya koyar aslında.

Fibrom kontrolleri ultrason yöntemiyle yapılır. Ne kadar büyümüş, dağılmış mı diye kontrol edilir. Eğer gerek görülürse kan testleriyle de desteklenir. Yapılan tüm tetkikler neticesinde ya kontrol için yeniden bir ileri tarih verilir ya da bir üst tetkik olan, biyopsi alma işlemi gerçekleştirilir. Doktorunuz gerek görürse, biyopsiden sonra kansere dönme yatkınlığı fazla olan fibromları cerrahi girişimle alabilir ve yine düzenli kontrollere devam edilir.

Kanser sadece fibrom hücrelerin varlığ ile gerçekleşmez, genetik olarak kanser hücresi taşımak ve çevresel olarak da desteklemek suretiyle ortaya çıkar.

Kanseri Destekleyen Çevresel Unsurlar Nelerdir?

Kanser hücreleri en çok rafine şekerden beslenirler. Bu sebeple paketli gıdalar ve tatlılardan uzak durmak, kanserden korunmanın en kolay yoludur. Ayrıca taze, doğal ve her besinin mevsiminde yenmesi de çok önemlidir. Kişi, kanseri genetik olarak vücudunda taşısa dahi kansere yakalanmamasının en önemli sebebi, kişinin vücuduna iyi bakmasıdır.

Düzenli spor yapmak da vücut direncini artıran unsurlardan biridir. Hatta kişi kanser tedavisi süresinde dahi spor yapmalı ve kendi gücünü kazanmalıdır.

Kanser hücrelerini artıran en önemli unsur ise, bağışıklığın düşmesi durumudur. Bağışıklık düştüğü zaman kanser hücreleri hızlıca saldırısını gerçekleştirir. Hatta bu sebepledir ki; kişinin yaşadığı travmalardan bir süre sonra kanser olma olasılığı artar. Kanser olan hastaların da mağızdanlerini yüksek tutmaları gerektiği, hastalığı yeneceklerine olan inançlarını yüksek tutmaları gerektiği vurgulanır. İşte bu sebeple bağışıklık ve mutluluk, kanserde iyileştiren en önemli unsurlardır. Bu sebeple mental sağlığınız çok önemlidir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?